فولاد خوزستان یکی از قدیمیترین کارخانههای تولید فولاد خام و محصولات فولادی میانی و نهایی است که در حاشیهٔ شهر اهواز قرار گرفته است؛ این واحد صنعتی سهمی بزرگ در تولید کلی کشور دارد و قطعه زمینی که حدود 8 کیلومترمربع بزرگی دارد را به خود اختصاص داده است. شایان توجه است که تکنولوژیهای بهروز این مجموعه و توان تولید کلی آن، دو مختصهای هستند که شرکت فولاد خوزستان را به یک یکی از بهترینهای کشور تبدیل میکنند.
درباره شرکت فولاد خوزستان
این مجموعه در سال 1346 راهاندازی شده است و باتوجهبه استفاده از کورههای قوس الکتریکی و شیوهٔ DRI (روش مستقیم) یکی از نهادهای پیشرو در این زمینه بهحساب میآید. گفتنی است که استفاده از کورههای قوس الکتریکی، موجب بینیاز شدن این مجموعه از زغالسنگ و کوک برای تولید محصولات میشود؛ البته نباید فراموش کنیم که نیاز به برق، جایگزین این مواد اولیه میشود که بازهم در نهایت، به صرفتر روشهای دیگر است.
ساختار کلی مجموعه
سه واحد کلی در این مجموعه قرار دارند که کلیت فرایند آمادهسازی مواد اولیه و بخشهای دیگر را مدیریت میکنند. گفتنی است که علاوه بر این سه قسمت، کارخانههای دیگری هم در این واحد وجود دارد که در ادامه، به آنها هم اشاره خواهیم کرد.
- کارخانههای مخصوص تولید گندله:
دو واحد برای تولید گندله در این مجموعه وجود دارد که هرکدام ظرفیت اسمی تولید 5.2 تن در سال را دارند.
- کارخانههای تولید آهن اسفنجی:
در این بخش از مجموعه، شش واحد تولید به روش مستقیم وجود دارد که هرکدام با ظرفیتهای گوناگونی به تولید گندله از سنگآهن میپردازند.
- واحدهای فولادسازی:
سنگآهن پس از واردشدن به بخشهای قبلی و تبدیلشدن به آهن اسفنجی، آمادهٔ تبدیلشدن به محصولات فولاد میانی مانند تختال، اسلب و بلوم است؛ پس وارد این مرحله میشود تا در کورههای قوس الکتریکی قرار بگیرد و در نهایت، فرایند تولید به پایان برسد.
علاوه بر سه بخش بالایی، کارخانهها و واحدهای دیگری هم در شرکت فولاد خوزستان وجود دارند که به شکل موازی با این سه بخش کار میکنند. مهمترین این قسمتها به شرح زیر هستند:
- کارخانهٔ تولید اکسیژن؛
- کارخانهٔ تولید آهک؛
- واحد تصفیهٔ آب؛
- نیروگاه تولید انرژی؛
- تصفیهخانهٔ مختص پسابهای صنعتی.
تولیدات
شرکت فولاد خوزستان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان محصولات میانی فولاد بهحساب میآید؛ این محصولات به شکل کلی با عنوان شمش فولادی نامیده میشوند ولی در سه دستهٔ کلی قرار میگیرند:
- اسلب؛
- بلوم؛
- بیلت.
هرکدام از این سه محصول ظاهری شبیه به شمشهای فولادی دارند اما باتوجهبه ضخامت، طول و عرض در دستهبندیهای متفاوتی قرار میگیرند؛ گفتنی است که این دسته از محصولات فولادی در ساخت بسیاری از قطعات و مقاطع فولادی نهایی به کار میروند.