سیم مفتول چیست ؟
سیم مفتول چیست ؟ سیم مفتولی یا سیم نصب ثابت و یا به اصطلاح رایج بازار سیم خشک ، این سیم که به صورت تک رشته ای می باشد جنس هادی آن به صورت معمول از جنس فلز مس است و عایق آن نیز از جنس پی وی سی می باشد. این سیم انعطاف پذیری و مقاومت بسیار بالایی دارد که کنار هم گذاشتن این دو ویژگی باعث می شود که یک انتخاب خاص در حوزه صنعت باشد.
عبارت است از سیمی تک رشته که هادی آن از جنس فلز مس می باشد و عایق به کار رفته در سیم مفتول نیز آمیزه پلیمر PVC از نوع پلیمر PVC/C می باشد . ولتاژ نامی در سیم مفتول ، ۵۰۰/۳۰۰ ولت در سیم مفتول مقاطع ۵/۰ و ۷۵/۰ و ۱ میلی متر مربع و ۷۵۰/۴۵۰ ولت برای سیم مفتول با سطح مقطع بیش از ۱ میلی متر مربع می باشد.
روش تولید مفتول چیست ؟
برای تولید کننده مفتول، شمش مورد نظر را در کوره های از پیش گرم، قرار می دهند و تا زمانی که دما به 1200 درجه سانتیگراد برسد حرارت می دهند. بعد از اینکه شمش کاملا گداخته شد باید به شکل مکانیزه به دستگاه های نورد هدایت شود. تعداد دفعاتی که شمش باید از دستگاههای نورد عبور کند بستگی قطر مفتول مورد نظر دارد. پس از نورد شدن مفتول با استفاده از دستگاه های تولید کلاف توپی می شود.
عملیات روکش مفتول چیست ؟
بعضی از مفتول ها را باید با فلز دیگری روکش کرد. برای مفتول مهم ترین روکش فلز روی با نشان zn است که روکش کاری مفتول گالوانیزه است. این روش پیوسته می باشد و به دو روش گرم و سرد انجام می شود. مفتول که گالوانیزه شود مقاوت خوبی پیدا می کند و به اکسیژن واکنش نشان نمی دهد.
از روکش های دیگری نیز روی، مفتول ها استفاده می کنند مثل: روکش مسوار، عملیات انیل، روکش فسفات روی.
عملیات کشش مفتول چیست ؟
کشش مفتول فرایندی است که در آن سطح مقطع سیم توسط تعدادی قالب کوچک تر شده و در اصلاح کشیده میشود. و انجام کشش مفتول نیاز به دمای بالایی نداشته و فرآیند کشش در دمای اتاق قابل انجام است.
برای شروع کشش باید، ابتدای مفتول با سوهانکاری، چکشکاری، نورد، و سنبهکاری کوچک شود تا بتواند از قالب عبور کند. پس از آن برای ادامه روند کار، مفتول توسط دستگاه کشیده میشود. در انجام این روند حجم مفتول ثابت بوده اما سطح مقطع ان در مراحل مختلف تغییر میکند و در آخر طول سیم نیز افزایش پیدا میکند.
انواع سیم مفتول چیست ؟
اغلب افراد بر این باورند که این محصول فقط از دو جنس آهن و فولاد تولید می شود. این تفکر نادرست است. زیرا، این سیم تک رشته ای از مواد دیگری نیز تولید می شود. برخی از انواع این محصول ، شامل موارد زیر می باشند:
- سیم مفتولی گالوانیزه
- سیم مفتول استیل
- سیم مفتول مسوار
- سیم مفتول سیاه
- سیم مفتول سفید
- سیم مفتول PVC
سیم مفتول گالوانیزه سرد و گرم
یکی از انواع سیم های این محصول ، از جنس گالوانیزه است که خود به دو نوع گالوانیزه سرد و گرم تقسیم می گردد. برای تولید سیم مفتول با گالوانیزه سرد، ابتدا باید مقدار زیادی مفتول سیاه را تهیه کرده و پس از پاکسازی آن، از طریق الکترولیزر یک لایه بر روی مفتول سیاه، قرار گیرد.این کار باعث می شود تا سیم مفتول گالوانیزه سرد در برابر عوامل مختلف، مقاوم و انعطاف پذیر باشد.
همچنین برای تولید سیم مفتول گالوانیزه گرم، نوردهای گرم مخصوص باید در کوره قرار گیرند تا به طور کامل ذوب شود. در نهایت با اکسید زدایی و زدودن چربی ها، نوردها خنک شده و به سیم مفتول گالوانیزه گرم تبدیل می شوند.
سیم مفتول استیل
جنس استیل نوع دیگری از سیم مفتول می باشد. که خود آن به دو نوع فابریک و غیر فابریک، تقسیم می شوند. لازم به ذکر است تا بدانید که برای تولید هر یک از این دو نوع، باید میلگردهای استیل در طی فرایندهای مختلف بریده شده و کوچک شوند. پس از تبدیل شدن میلگردهای استیل به قطعات کوچک تر، آن ها در دمای بسیار بالا ذوب می گردند و در طی عملیاتی کشیده شده و به سیم مفتول تبدیل می شوند. سیم های مفتول با جنس استیل، نسبت به سایر انواع مفتول ها، مقاومت کششی و انعطاف پذیری بسیار زیادی دارند.
سیم مفتول مسوار
روش تولید مفتول مسوار به این شکل است که در قطر 1.5 تا 9 میلی متر به شکل کلاف و شاخه به صورت قرقره با سطح مسطح تولید می شود.
در صنایع مختلف مانند لوازم برقی و قطعه سازی این محصول مورد استفاده قرار می گیرد. چگونگی تولید این مفتول به این شکل است که همان مفتول آهنی است که در ابتدا اسید شویی می شود و در پایان مرحله کشش و رسیدن میلگرد به سایز مورد نظر وارد دو وان می شود. تا سیم تمیز و آلودگی از بین برود بعد وارد وان سولفات مس می شود. این مفتول در ساخت انواع انواع چوب لباسی، صنایع آشپزخانه، صنعت خودروسازی، تولید کیف دستی و مسافرتی و ساخت انواع قفس، استفاده می شود.
سیم مفتول سیاه یا آرماتوری
سیم مفتولی سیاه (black annealed wire) با عنوان های مختلف سیم آرماتوربندی، سیم مفتول آنیل شده و مفتول پخته شده نیز در بازار شناخته می شود. دلیل این نامگذاری ها به دلیل رنگ سیاه و روش آماده سازی این نوع مفتول های فلزی است.
مفتول های سخت صنعتی را تا اندازه ای که خواص شیمیایی خود را از دست ندهند، در کوره های ویژه آنیل در شرایط خلأ حرارت می دهند. دمای استفاده شده در این کوره ها از ۷۵۰ تا ۹۰۰ درجه سانتیگراد است.
این عملیات به این دلیل انجام می شود تا این نوع مفتول ها به اندازه مناسب برای کاربردهایی که برای آن ها در نظر گرفته شده است، نرم شوند. به این ترتیب، سیم مفتولی سیاه تولید شده به خوبی شکل پذیر است و می توان آن را برای ساخت سیم مفتولی گالوانیزه، ساخت سبد زباله، ساخت مجسمه، زنجیر صنعتی، ساخت شبکه های فولادی و انواع توری ها به کار برد.
سیم مفتول PVC
جنس سازنده سیمهای نصب ثابت یک مؤلفه طبقهبندی به شمار میآمد . سیم آرماتوربندی شده یا همان مفتول سیاه جنسی از فولاد دارد که کمک میکند قابلیت خم و تابیدگی بسیاری داشته باشد. این سیم نصب ثابت با وجود مقاوم بودن بهصورت های تافته و بافته شده درمیآید و دوباره به حالت اولیه خود بازمیگردد بدون اینکه تغییر شکل محسوسی داشته باشد.
فولاد بکار رفته در این نوع مفتول، فولاد کم کربن است و به همین دلیل دارای خاصیت پلاستیسیته میباشد. این کالا با وجود انعطاف بالا در مرحله تابیدگی و بافته شدن، مقاومت بسیار کمتری در برابر آسیب خوردگی از خود نشان میدهد.
سیم مفتول سفید
نوعی از سیم مفتول سفید است که با استفاده از روش گالوانیزاسیون داغ، مفتول سیاه حرارت میبیند و سپس روکش دهی میشود. این نوع سیم در واقع همان مفتول سیاه است که تحت حرارت زیاد، کربن آن به حداقل میزان ممکن رسیده و در نتیجه نرم و انعطاف پذیر میشود.
سپس در یک وان مذاب از فلز روی غوطه ور شده و کاملا عمیق روکش دهی میشود. از آنجایی که فلز روی در مقایسه با فولاد، الکترو پازیتیو تر است، هنگامی که لایه گالوانیزه شده دچار آسیب میشود و فولاد در معرض هوا و رطوبت قرار میگیرد، عنصر روی همچنان قادر است از طریق خاصیت حفاظت کاتدی از فولاد در مقابل خوردگی و زنگ زدگی محافظت کند.
بهترین سیم مفتول کدام است
بهترین نوع سیم مفتولی ، سیم مفتولی با هادی مسی می باشد. سیم افشان و تفاوت آن با سیم مفتولی سیم های افشان در قیاس با سیم مفتولی ( سیم خشک یا سیم نصب ثابت ) انعطاف پذیری بیشتری دارد ، به همین دلیل از سیم های افشان در داکت های زیر زمینی ، ماشین الات و تابلوهای فرمان که در آنها به انعطاف پذیری زیادی مورد نیاز می باشد به کار می روند. این انعطاف پذیری بیشتر باعث می شود تا سیم افشان جهت استفاده در مکان هایی که تحرک وجود دارد یا پیچش مکرر صورت می گیرد گزینه مناسب باشد.
کاربردهای سیم مفتول
همان طور که در متن اشاره شد، اصلیترین کاربرد سیم مفتول فولادی در تقویت سازههای بتنی است. علاوه بر این، مفتول کاربردهای دیگری نیز دارد که برخی از آنها عبارتند از:
- ساخت شبکههای توری فلزی
- ساخت چارچوب و اسکلت بندی
- ساخت قفس
- تولید انواع توری اعم از توری حصاری، توری مرغی، توری گابیون، توری فرنگی و توری پرسی یکی از معروفترین مصارف غیر مستقیم مفتول میباشد.
- استفاده بعدی در تولید سیم خاردار های خطی و حلقوی به عنوان سیم راسته و یا خار مربوط متصل به آن است. از مصارف مستقیم سیم مفتول میتوان به بستن قسمتهای مختلف قالب برای محصور کردن محوطه بتن ریزی، بستن قسمتهای مختلف آرماتور یا بستن رابیتس گالوانیزه اشاره کرد.
- تولید سیم جوش و تولید فنر هم از دیگر موارد کاربرد این محصول میباشد.