نبشی چیست ؟
نبشی چیست ؟ به مقاطعی پروفیلی که سطح مقطع آن دو ضلع عمود بر هم یعنی به صورت L باشند، نبشی می گوییم. نبشی از مهمترین مصالح و پروفیل های ساختمانی میباشد که به صورت مرکب ( به شکل قوطی، سپری و… ) و منفرد در پروژه های عمرانی، ساختمانی و صنعتی به کار میرود .
گاها در بعضی از لیستهایی که به زبان انگلیسی هستند به جای L از کلمه ANGELE استفاده می شود.
انواع نبشی چیست ؟
در این قسمت به بررسی انواع نبشی چیست پرداخته تا شناخت بهتری از این محصول به دست آوریم. نبشی ها از لحاظ نوع تولید به دو نوع تقسیم می شوند:
- نبشی پرسی
- نبشی فابریک
نبشی پرسی چیست؟
هنگامی که برای تولید نبشی از ورق آهن استفاده گردد به آن نبشی پرسی گفته می شود. تولید آن همانند نحوه تولید ناودانی پرسی با عبورِ ورق نواربری شده از یک خط تولید، شکل دهی سرد انجام می گردد. در نبشی پرسی، زاویه داخلی تا حد امکان 90 درجه در نظر گرفته می شود. نبشی های پرسی عموما بال مساوی هستند. جنس این نبشی ها فولاد ساختمانی St37 می باشد.
نبشی فابریک چیست ؟
این نوع نبشی ازهمان ابتدای فرآیند تولید به شکل نبشی از خط تولید خارج می گردد .
از لحاظ شکل ظاهری نیز نبشی ها را طبقه بندی می کنند که بر اساس این دسته بندی نبشی های را به دو نوع نبشی بال مساوی و نبشی بال نامساوی تقسیم می کنند که از ظاهرشان می توان متوجه تفاوت بین آنها شد.
نبشی ها از لحاظ نوع ظاهری به دونوع تقسیم می شوند:
- نبشی بال مساوی
- نبشی بال نامساوی
نبشی بال مساوی
نبشی را در نقشه های ساختمانی با حرف انگلیسی ال ( L ) نشان می دهند واگر بال مساوی باشد پس از حرف L سایز بال را درج می کنند به عنوان مثال L200 یعنی نبشی های بال مساوی با اندازه بال 200 میلیمتر نشان می دهند.
نبشی اسپیرال چیست ؟
نوعی از نبشی با بال مساوی سبک که از سایز ۲۰*۲۰*۲ تا ۵۰*۵۰*۵ تولید می شود. در بازار، نبشی اسپیرال با عنوان گرم نورد دیده ی بال مساوی شناخته می شوند.
نبشی بال نامساوی
در این میان نبشی های نامساوی از جمله مقاطعی هستند که در صنایع خاص و ویژه ای به کار می روند که به هر دلیل، امکان استفاده از نبشی های متداول و یا اصطلاحا مساوی (L) وجود نداشته باشد و تنها راه حل استفاده از نبشی های نامساوی است.
انواع نبشی استیل، نبشی آهن و همینطور نبشی نامساوی در تمام ابعادهای استاندارد و پرکاربرد. نبشی نامساوی با متریال های مختلف اعم از؛ ST52 ، ST37 و ST44 تولید و عرضه می شوند. اگر بال ها نامساوی باشند در نقشه سایز هر دو بال به صورت ضرب کنار هم درج می شود مثل L200*100 یعنی نبشی بال نامساوی که یک بال آن 200 میلیمتر و یک بال آن 100 میلیمتر است.
انواع نبشی ازلحاظ جنس
در این قسمت به بررسی انواع نبشی چیست می پردر حال حاضر انواع نبشی با جنس آهنی، گالوانیزه، استیل، پی وی سی، پلاستیکی و حتی ام دی اف نیز در بازار موجودند که هر یک مشخصات و کاربردهای خاص خود را دارند. جنس نبشی یکی از عوامل تاثیر گذار در قیمت نبشی است. در این بخش در مورد انواع نبشی فلزی، مشخصات و کاربردهای آن با شما صحبت میکنیم.
- نبشی از جنس فولاد A36
- نبشی فولادی گالوانیزه
- نبشی استیل
نبشی از جنس فولاد A36
این نبشی قابلیت جوشکاری، خمکاری و ماشینکاری دارد و با توجه به قیمت آهن آلات، این نبشی کمهزینهتر از دیگر نبشیهای موجود در بازار است. ازجمله کاربردهای نبشی فولادی A36 میتوان به تولید ماشینآلات کشاورزی و تجهیزات ساختوساز اشاره کرد.
نبشی فولادی گالوانیزه
نبشی گالوانیزه همان نبشی فولادی است که با یک لایه از فلز روی پوشانده شده است. جالب است بدانید این محصول حتی اگر دچار شکستگی پوشش هم شود، اکسید نخواهد شد. از نبشی گالوانیزه در قسمتهای داخلی و خارجی ساختمان برای افزایش طول عمر ساختمان و کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری آن استفاده میشود. اغلب از گالوانیزه گرم برای تولید نبشی گالوانیزه استفاده میشود، بهاینترتیب که نبشی را در حمام روی مذاب قرار میدهند.
نبشی استیل
نبشی استیل ضدزنگ در آلیاژهای متفاوتی تولید میشود، نبشی استیل ضدزنگ 304و L304 مقاومت بیشتری نسبت به سایر نبشیها در مقابل خوردگی داشته و بیشتر در پروژههایی که در معرض عناصر شیمیایی، اسید، آب شیرین و آبنمک قرار دارند به کار میرود. نبشی فولادی ضدزنگ، قابلیت برشکاری متوسطی داشته و از طرفی جوشکاری روی آن آسان است.
انواع نبشی بر اساس وزن
مشخصات فنی مقاطع فولادی از جمله: ضخامت، طول، عرض و وزن آنها باید مطابق با استانداردهای جهانی باشد. در غیر این صورت استفاده از آنها با محدودیت همراه خواهد بود. در میان این مشخصات شاید بتوان گفت که وزن مهمترین مشخصه به شمار میرود؛ چرا که روی قیمت گذاری مقاطع فولادی به صورت مستقیم اثر میگذارد. پس در جواب سوال انواع نبشی چیست ؟ میتوان به انواع نبشی براساس وزن هم اشاره کرد که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
نبشی سبک چیست ؟
اگر این پروفیل با ابعادی کمتر از آنچه به عنوان مشخصات فنی در استانداردها مشخص شده، تولید شود؛ به طور مسلم وزن نهایی کمتری هم پیدا خواهد کرد. به پروفیلهایی که وزنی کمتر از استانداردها دارند، انواع نبشی سبک گفته میشود. این دسته از پروفیلها قیمت به مراتب پایینتری نسبت به انواع نبشی سنگین دارند؛ اما باید تنها در موقعیتهایی از پروژه مورد استفاده قرار گیرند که تحت فشار و نیروی زیادی نیستند.
نبشی سنگین چیست ؟
در صورتی که پروفیل مورد نظر کاملا مطابق با ابعاد مشخص شده در استانداردهای اروپایی تولید شود، وزن استاندارد پیدا میکند و به آن پروفیل سنگین گفته میشود. انواع نبشی سنگین قیمت بالاتری دارند؛ اما در عوض میتوان از آن با خیالی آسوده در موقعیتهای حساس و سنگین پروژه استفاده کرد.
نبشی تودلی چیست ؟
نبشی تودلی همان نبشی لقمه یا گوشه است که در واقع بعد از تولید نبشی با رو پرس یا فابریک، آن را در طولهای مشخصی بسته به نیاز که معمولا 20 الی 30 سانتیمتر است، با استفاده از قیچی گیوتین برش میدهند. در واقع این نبشی خرد شده بیشتر برای آسانسورسازی و در صنعت ساختمان برای استحکام ستون و کف ساختمان استفاده میشود.
نبشی لقمه چیست ؟
در صنعت به نبشیهای خرد شده لقمه گفته میشود و بیشتر برای سازههای مربوط به آسانسورها مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از رایجترین اصطلاحات در حوزه نبشیها، نبشی لقمه است. افرادی که با نبشی سروکار دارند حتماً نام آن را شنیدهاند. گاهی اوقات لازم است که نبشیها را به اندازههای کوچکتری برش داده و از آنها برای کاربرد موردنظر استفاده کنند.
در این موارد به نبشیها، نبشی لقمه گفته میشود. نبشیها را میتوان در هر اندازهای که بخواهید به قطعههای مساوی تقسیم کرد. در واقع این کار در بیشتر موارد توسط دستگاه گیوتین انجام میشود و لازم است طول دلخواه برای قطعه را تعریف کرد.
نبشی کشی چیست ؟
نبشی کشی ساختمان (Cornering of the building)، روشی متداول برای تقویت سازه های فلزی در برابر نیروهای خارجی احتمالی می باشد. به بیان ساده ایجاد فضا یا استفاده از نبشی در قسمتهای مختلف در ساختمان را نبشی کشی گویند. اما این کار به همین سادگی که بیان میشود، اجرا نخواهد شد. نصب و استفاده از نبشی باید اصولی و کاملاً استاندارد صورت بگیرد تا نتیجه لازم را با خود به همراه داشته باشد.
برای جلوگیری از تخریب و فرسایش دیوارههای ساختمان باید از نبشیها استفاده کرد. نبشی کشی باعث میشود که دیوارهای ساختمان به اسکلت اصلی ساختمان متصل شده و درهنگام فشار و لرزش به راحتی تخریب نشده و فرو نریزند. در واقع استفاده از نبشیها باعث مقاومت تر شدن سازه در برابر تنشها و نیروهای خارجی خواهد شد و وارد آمدن خسارتهای احتمالی در زمان وقوع زلزله و دیگر حوادث و بلایی طبیعی را به شدت کاهش میدهد.
نبشی 5 یعنی چه ؟
یکی از نبشیهای مهم در صنعت بهخصوص ساختمانسازی، نبشی 5 است. در این مقطع طول هر بال 5 سانتیمتر درنظر گرفته میشود و در نبشیکشی نمای ساختمان، تولید وال پست و غیره از آن استفاده میشود.
نبشی صفر چیست ؟
برای به دست اوردن پاسخ نبشی چیست باید یکی از مهمترین انواع آن یعنی نبشی صفر را بشناسیم. نبشی صفر که به نبشی پانچ شده و کنج صفر نیز معروف است، به عنوان یک سازه ضروری در قالببندی وظیفه اتصال قالبهای فلزی عمود بر عن در بخش خارجی بتن بدوت تماس با بتن و همچنین اتصال قالبهای آویزی را بر عهده دارد. این نبشی معمولا در طولهای 5/0، 1، 5/1 و 2 متر و ضخامت 4 میلیمتر تولید میشود.
کاربرد نبشی چیست ؟
در این بخش به بررسی کاربرد نبشی چیست می پردازیم. نبشی جهت اتصالات پل ها به ستون ها و یا تیرآهن ها به بیم های باربر و اتصالات ستون ها به صفحات در فوندانسیون ، ستون های آسانسور و هم چنین برای ساختن ستون و خرپا و بادبند به کار می رود . همچنین صنایع راه و ساختمان، انرژی ، دکل سازان، ماشین سازان، خودرو سازی ، قطعه سازی مصرف کنندگان عمده نبشی هستند.
کاربرد نبشی در ساختمان
استفاده از نبشی در کارهای ساختمانی جایگاه ویژه ای دارد. مهمترین آنها عبارتند از:
- نبشی کشی در ساختمان :این کار به منظور مهار دیوارهای سفالی و دیوارهای بتن آرمه صورت می گیرد.
- استفاده در چارچوب های ساده در و پنجره
- استفاده از نبشی لقمه برای اتصالات تیرآهن به بیم ها در ساختمان
- ساخت ستونها و خرپا های به کار رفته در اسکلت فلزی
کاربرد نبشی در صنعت
کاربرد نبشی فقط به استفاده در ساختمان سازی محدود نمی گردد. از دیگر کاربرد های نبشی به اختصار می توان موارد ذیل را برشمرد:
- ساخت قفسه های آهنی
- ساخت ساپورت لوله در نیروگاه ها، پتروشیمی ها، خطوط لوله
- ساخت پایه برای تجهیزات ترافیکی
- ساپورت برای سینی های کابل برق
با در نظر گرفتن کاربردهای فراوان نبشی در ساختمان سازی و صنعت، مشخص می گردد قیمت نبشی همواره برای صنعت گران اهمیت ویژه ای دارد.
مشخصات نبشی
برای اینکه بدانیم نبشی چیست باید به بررسی مشخصات آن بپردازیم. این محصول فولادی به طور معمول از طریق دو مشخصه شناسایی میشوند. مشخصات نبشی به شرح زیر است:
- اندازه بال
- ضخامت
در یک مثال ساده این موضوع را به طور واضح بیان میکنیم. برای مثال داریم، ۳*۳۰*۳۰ این بدان معنی است که اندازه بالها ۳۰*۳۰ است و ضخامت در نظر گرفته شده برای هر بال ۳ است (نمره این محصول فولادی از ۳ تا ۲۰ است).
مشخصات نبشیها به دو طریق مختلف بیان میشوند و در واقع دو روش برای نام گذاری آنها وجود دارد. یکی اینکه از حرف L لاتین استفاده شده و فقط اندازه بالها را مشخص میکنند. درصورتیکه بالها مساوی باشند، حرف L به همراه اندازه بال نمایش داده میشود. برای مثال مشخصات یک نبشی بال مساوی با اندازه ضلع 5 سانتیمتر به شکل L50 است.
اما اگر بالها نامساوی باشند، حرف L به همراه اندازه دو بال میآید. برای مثال نبشی با اندازه بالهای 5 و 7 سانتیمتر به شکل L50 * 70 نمایش داده میشود. اندازههای کنار حرف L به میلیمتر هستند. روش دیگر بیان مشخصات نبشی استفاده از ضخامت و طول بالها است. برای مثال یک نبشی بال مساوی با ضخامت 4 میلیمتر و اندازه بال 5 سانتیمتر و یک نبشی بال نامساوی با همین ضخامت و اندازه بالهای 5 و 7 سانتیمتر، به ترتیب بهصورت 4*50*50 و 4*50*70 نمایش داده میشوند.
سایز انواع نبشی چیست ؟
این محصولات در سایزهای مختلف در کارخانجات تولید و روانه بازار مصرف میشوند. به طور کلی استاندارد نبشی از سایز 3 تا 10 و در ابعاد 6 متری است. سایزهای کوچکتر کاربرد کمتری داشته و همچنین ابعاد بزرگتر نیز توسط برخی کارخانجات تولید میشود. برای مثال نبشی لقمه دارای طول کمی بوده و در کاربردهای خاصی مورد استفاده قرار میگیرد.
نحوه محاسبه وزن نبشی چیست ؟
وزن محصول بر حسب کیلو گرم بوده و برای محاسبه آن می توانید از فرمول زیر استفاده نمایید:
ضخامت نبشی (متر) × طول (متر) × اندازه بال ها (متر) × ۷۸۵۰ × ۲ = وزن محصول (کیلوگرم)
محصولات نبشی در فولادسل
- نبشی آریان فولاد
- نبشی ابهر
- نبشی شکفته مشهد
- نبشی ظهوریان مشهد
- نبشی ناب تبریز
مشخصات کلیه محصولات از جمله نوع، سایز، حالت، استاندارد، جزئیات مکان بارگیری و تحویل (کارخانه، کارگاه یا بنگاه)، واحد، قیمت هر واحد، تاریخ و ساعت آخرین بهروزسانی در لیست قیمت قابل مشاهده است.
در صورتی که محصول مورد نظر خود را پیدا نکردید و یا احتیاج به مشاوره بیشتر در زمینه خرید و فروش نبشی داشتید، کارشناسان فولادسل با شماره تماس 02174486 پاسخگوی شما خواهند بود.