پروفیل بر اساس اینکه در چه شکل ظاهری و با استفاده از چه آلیاژی تولید شده، به انواع گوناگونی تقسیم میشود؛ از میان آلیاژهایی که در ساخت این مقاطع کاربرد دارند، استنلساستیل جایگاهی ویژهای دارد، چراکه ویژگیهای منحصربهفردی به مقطع نهایی میدهد و استفاده از آن را در بسیاری از موقعیتها ممکن میکند. گفتنی است که پروفیلهای استیل از جهت ظاهری به انواع گوناگونی تقسیم میشوند و ویژگیها و ابعاد متنوعی هم دارند.
در ادامه میتوانید به مطالعهٔ مقالهای بپردازید که بررسی پروفیل استیل و انواع آن را در مرکز توجه خود قرار داده است؛ با بررسی این مطلب اطلاعاتی را کسب خواهید کرد که در زمان دریافت قیمت پروفیل استیل مطمئناً کارآمد خواهند بود. علاوه بر این، لیست قیمت پروفیل استیل نیز در این صفحه قرار گرفته که حاوی بهروزترین قیمتهای این محصول است. فراموش نکنید که در صورت نیاز به خرید این محصولات، کافی است که با کارشناسان فولادسل تماس بگیرید.
پروفیل چیست و چه کاربردهایی دارد؟
در مقدمه به شکل مختصر بیان کردیم که پروفیل استیل فقط یکی از انواع این مقاطع فولادی بهحساب میآید و مدلهای دیگری نیز در بازار وجود دارند که از جهت ویژگیهای فنی و ظاهری با این محصول متفاوت هستند اما با عنوان پروفیل نامیده میشوند. با این حساب، ما در قدم اول باید با معنای این اصطلاح آشنا شویم تا در ادامه بتوانیم انواع آن را، مانند نمونههای استیل، بشناسیم و کاربردهایشان را درک کنیم.
پروفیل یک مقطع فلزی است که در اَشکال هندسی گوناگونی مانند مربع، مستطیل و دایره تولید میشود و دارای یک سطح مقطع یکنواخت و بدون ناهمواری است؛ این محصولات بر اساس شکلهای ظاهری پیچیدهتری نیز تولید میشوند مانند حروف لاتین U، Z، H و L.
با دقت در انواع این محصول، میتوانیم چنین نتیجهگیری کنیم که معمولاً از دو محصول میانی ورق و شمش فلزی در ساخت این مقاطع استفاده میشود؛ پس با این حساب، آن دسته از پروفیلها که باید در اَشکال پیچیدهای نظیر حرف لاتین Z تولید شوند، در واقع با استفاده از خمکاری ورقها ساخته میشوند و دستههای دیگری که دارای جانها و بالهای بزرگ هستند، با بهکارگیری شمش به وجود آمدهاند.
علاوه بر شکل ظاهری، مؤلفههای دیگری هم در تقسیمبندی این مقاطع فولادی تأثیرگذار هستند؛ بهعنوانمثال، این مقاطع بر اساس نوع کاربرد در دو دستهٔ ساختمانی و صنعتی قرار میگیرند؛ البته نباید این نکته را هم از یاد ببریم که حتی کاربرد این مقاطع تابعی از ابعاد و ضخامت آنهاست و در نهایت، این وزن پروفیلهاست که باعث تقسیمبندیها به این دو دسته میشود.
پروفیل استیل چیست و چه جایگاهی در میان پروفیلهای فلزی دارد؟
علاوه بر کاربرد، آلیاژ یا متریال استفاده شده در ساخت مقاطع فولادی نیز، عامل دیگری است که موجب تقسیم کردن این محصولات در انواع گوناگونی میشود؛ آلیاژ یکی از برجستهترین قسمتهای هر مقطع فولادی است چراکه بخش عمدهای ویژگیهای نهایی آن مقطع در گرو تعیین آلیاژ آن است. حالا جالب است بدانید که از میان آلیاژها و گریدهای گوناگونی که در ساخت انواع آهنآلات استفاده میشود، استیل ضدزنگ یا فولاد زنگنزن از جایگاه ویژهای برخوردار است.
با این مقدمات، میتوانیم بگوییم به آن دسته از مقاطع فولادی که با استفاده از آلیاژ فولاد ضدزنگ تولید میشود، “پروفیل استیل” میگویند؛ این مقطع در اَشکال گوناگونی تولید میشود و از جهت ابعاد و وزن نیز، به دستههای متنوعی تقسیمپذیر است. در ادامه، از زوایای گوناگونی به معرفی این مقاطع میپردازیم.
ویژگیها
این پروفیل از آلیاژ استیل ضدزنگ تولید شده است؛ استیل به سبب اینکه با استفاده از درصد بالایی از برخی عناصر شیمیایی ارزشمند و تأثیرگذار مانند کروم، نیکل و مولیبدن (در بعضی از گریدها) تولید شده است، دارای ویژگیهای فنی و مکانیکی منحصربهفردی است؛ با این حساب، آن دسته از مقاطع فولادی که با استفاده از گریدهای استیل ضدزنگ تولید میشوند قاعدتاً دارای ویژگیهایی هستند که آنها را از سایر آهنآلات متمایز میکند.
این ویژگیها بسیار گستردهاند و در گریدهای گوناگون استنلساستیل تا حدودی متفاوت دارند اما بهطورکلی میتوانیم بگوییم که مزیتهای آلیاژ فولاد زنگنزن شامل این موارد میشود:
_ مقاومت بالا به خوردگی حاصل از آب، رطوبت و اکسیژن؛
_ استحکام مثالزدنی در برابر حرارت و دماهای زیاد؛
_ حفظ مقاومت در مقابل اسیدهای خورنده؛
_ قابلیت بازیافت صددرصدی.
در حاشیهٔ این بحث، باید به این مسئله نیز اشاره کنیم که قیمت هر کیلو پروفیل استیل بهمراتب بیشتر از نرخ هر کیلو آهنآلات در آلیاژهای دیگر است؛ پس نباید از یاد ببریم که این آلیاژ فولاد ضدزنگ در کنار ویژگیهای جورواجور، قیمت بسیار زیادی هم دارد.
کاربردها
پس از آنکه به شکل کلی ویژگیهای این مقاطع فولادی را بررسی کردیم، زمان مناسبی است که اشارهای هم به کاربردهای این محصولات داشته باشیم؛ پیش از هر چیزی، باید به این مسئله توجه داشته باشید که کاربردهای هرکدام از آهنآلات، ارتباط تنگاتنگی با ویژگیهای شیمیایی، فنی و مکانیکی آنها دارند؛ در واقع این ویژگیها هستند که تعیین میکنند ما از هر مقطعی دقیقاً باید در چه موقعیتی استفاده کنیم.
با این اوصاف، چنین نتیجهگیری میکنیم که پروفیل استیل در هر موقعیتی که عوامل خورندهٔ محیطی فراوان هستند، حرارت زیاد است و احتمال برخورد با اسید وجود دارد، بهترین کارایی را دارد؛ از طرف دیگر، سایر مقاطع فولادی در چنین موقعیتهایی بهسرعت فرسوده میشوند و طول عمر کوتاهی دارند.
در ادامه، برخی از کاربردهای موردی این پروفیل را بیان میکنیم.
_ از نمونههای مربع یا مستطیلشکل در تولید انواع چارچوب درب و پنجره و ساعت نردههای فلزی استفاده میشود؛
_ قوطیهای استیل در ساخت بخشهای گوناگونی از خودرو و صنایع اتومبیلسازی نیز کاربرد دارند؛
_ در جایجای صنایع مادر مانند نفت، گاز و پتروشیمی به کار گرفته میشوند؛
_ در تولید بخشهای حساس سازههای فولادی و پوششدهی دیوار یا سقف سولهها یا کارگاههای کوچک و بزرگ.
انواع پروفیل استیل
مقاطع فولادی استیل بر اساس اینکه در کدامیک از گریدهای فولاد ضدزنگ تولید شدهاند و چه شکل ظاهریای دارند، در گروههای گوناگونی قرار میگیرند؛ شایان توجه است که هرکدام از این مدلها، مانند پروفیلهای گرید 304، 316، قوطی و نبشی استیل دارای جزئیات مفصلی است که در مقالات جداگانه باید به شکل مفصل بررسی شوند و از حدود این مقاله خارجاند. با این حساب، ما در ادامه صرفاً به برخی از گریدهای استیل ضدزنگ اشاره میکنیم و باقی مطالب صرفنظر میکنیم. همچنین، در بخش آخر به معرفی مقطع استیل دکوراتیو نیز میپردازیم.
بدون شک آشنایی با گریدهای گوناگون این محصول به شما کمک میکند تا در زمان بررسی لیست قیمت پروفیل استیل، همهٔ مدلهای دکوراتیو، 304 و 316 را بشناسید و یک خرید دقیق را تجربه کنید.
گرید 304
این گرید آلیاژی میزان مشخصی از عناصر شیمیایی را در خود جای داده است؛ دو نمونهٔ مهم آن شامل موارد زیر میشود:
_ 18 تا 20 درصد کروم؛
_ 8 تا 10.5 درصد نیکل.
بر این مبنا میتوانیم بگوییم که 304 یکی از گریدهای غیرمغناطیسی استیل بهحساب میآید، چراکه درصد نیکل و کروم از توازن موردنیاز برخوردار هستند. همچنین، این گرید از 0.08 درصد کربن هم تشکیل شده که موجب بروز میزان خاصی از سختی در پروفیلهای تولیدشده با این گرید میشود.
پروفیلهای تولیدشده با این گرید مقاومت بالایی در برابر اکسید آهن دارند و از جهت استحکام در برابر حرارت نیز، جایگاه مطلوبی دارند. دانستن این نکته نیز خالیازلطف نیست که قیمت هر شاخه پروفیل استیل 304 کمتر از گریدهای دیگر نظیر 316 است، چراکه برخی از عناصر شیمیایی موجود در گریدهای دیگر، در این سری وجود ندارد. از طرف دیگر، 304 قیمت بیشتری در مقایسه با گریدهای مغناطیسی دارد.
گرید 316
عناصر شیمیایی غالب در این گرید، شامل موارد زیر میشود:
_ 16 تا 18.5 درصد کروم؛
_ 10 تا 14 درصد نیکل؛
_ 2 تا 3 درصد مولیبدن.
مولیبدن یک عنصر شیمیایی بسیار تأثیرگذار است که باعث تثبیت ویژگیهای مکانیکی کروم میشود و علاوه بر این، در مستحکمسازی آلیاژ در برابر خوردگی اسیدها نیز کاربرد دارد. با این حساب، باید بگوییم که گرید 316 مقاومت بیشتری در برابر عوامل خورنده در مقایسه با گرید 304 دارد و همین مسئله نیز در قیمت هر کیلو پروفیل استیل بازتاب دارد.
مدل دکوراتیو
پروفیل دکوراتیو به بخش خاصی از مقاطع فولادی ضدزنگ گفته میشود که از جهت ابعاد و ظاهر، گزینههایی چشمنواز و زیبا هستند؛ علاوه بر ظاهر زیبا، این مقاطع بازهٔ وسیعی از ویژگیهای مکانیکی و فنی مطلوب را هم مانند جوشپذیری مناسب، مقاومت در برابر خوردگی و سطح یکنواخت، در خود جای دادهاند. مجموع این عوامل باعث میشود که از این دسته از مقاطع ضدزنگ در پروژههای تزئینی، موقعیتهای روکار و اقدامات مربوط به طراحی داخلی استفاده شود.
جالب است بدانید که در زمان بررسی لیست قیمت پروفیل استیل، بخشی قابلتوجهی از این مقاطع مربوط به نمونههای دکوراتیو هستند که در ابعاد و ضخامتهای گوناگونی تولید و عرضه شدهاند. گفتنی است که این مقاطع باتوجهبه ویژگیهای فیزیکی با نام پروفیل سبک نیز شناخته میشوند.
سخن پایانی
پروفیل استیل یکی از انواع مقاطع فولادی است که با استفاده از آلیاژ فولاد زنگنزن تولید میشود؛ این مقطع فولادی باتوجهبه اینکه از عناصر شیمیایی خاصی مانند نیکل و کروم تولیدشده، دارای ویژگیهای فنی و مکانیکی بالایی است که استفاده از آن را در بسیاری از موقعیتها توجیه میکند. گفتنی است که مقاطع فولادی استیل به انواع گوناگونی تقسیم میشوند و مدلهای 304، 316 و دکوراتیو بخش مهمی از آنها هستند.