یکی از پر مصرف ترین اجزای مورد استفاده در صنعت ساختمان تیرچه می باشد. اگر شما هم نمیدانید تیرچه چیست و مایلید درباره آن اطلاعات بیشتری کسب نمایید، تا پایان این مقاله با ما همراه شوید.
تیرچه چیست؟
تیرچه از جمله مصالح مهم در صنعت ساختمان می باشد که دارای تنوع بسیار زیادی هستند. با توجه به اینکه تیرچه ها می توانند کاربردهای متنوعی در صنعت ساختمان سازی داشته باشند، با متریال های مختلف طراحی و تولید شده اند.
تیرچه عضو پیش ساخته ای است که به صورت افقی بین ستون های ساختمان، دیوارها و یا تیرهای ساختمان قرار می گیرد. در ترکیب با تیرچه های دیگر، سقف و یا کف را در برابر نیروهای زنده و مرده پشتیبانی می کند. در واقع، تیرچه شکلی از تیر است که معمولا فواصل نسبتا کوتاهی را پوشش می دهد. تیرچه ها معمولا از چوب، فولاد یا بتن ساخته می شوند که هر کدام ویژگی منحصر به فرد خود را دارند.
معرفی انواع تیرچه
با توجه به اینکه عمده مواد مورد استفاده در ساخت تیرچه، بتن و فلز است، می توان تیرچه ها را به دسته های زیر تقسیم نمود که از پر مصرف ترین انواع تیرچه می باشند:
- تیرچه بتنی
- تیرچه پیش ساخته خرپایی
- تیرچه پیش ساخته پیش تنیده
- تیرچه با قالب سفالی (تیرچه فوندوله دار)
- تیرچه فلزی با جان باز (تیرچه کرومیت)
تیرچه بتنی چیست؟
تیرچه بتنی همان طور که از نام آن پیداست، از بتن و میلگرد آجدار در 2 نوع تیرچه خرپایی و تیرچه پیش تنیده یا پیش ساخته تشکیل شده است. تیرچه های بتنی در سقف هایی که بارهای قائم، یک لنگر به صورت خمشی ایجاد کرده اند و هنگامی که بتن موجود در زیر تار خنثی دچار کشش می شود، مورد استفاده قرار می گیرد.
مزایای تیرچه پیش ساخته خرپایی
این نوع تیرچه از پاشنه بتنی و خرپای فولادی متشکل شده که دارای 2 نوع با قالب ماندگار و بدون قالب ماندگار است. خرپا نیز یک شبکه پیش ساخته متشکل از میلگرد، آرماتورهای عرضی و کششی است که به وسیله جوش به یکدیگر متصل می شوند. این میلگردها مقاومت لازم جهت حمل و اجرا را تأمین می کنند.
تیرچه پیش ساخته پیش تنیده
این نوع تیرچه فقط در کارخانه های مجهز تولید می شود. از مقطع بتنی T شکل با رده مقاومتی C35 و بالاتر و مفتول های فولادی با مقاومت بالا (1750 تا 1900 نیوتن بر میلی متر مربع) تشکیل می شود.
در این نوع تیرچه، مفتول ها را پیش از بتن ریزی تیرچه، توسط جک هایی تحت کشش معین قرار داده و سپس بتن ریزی مقطع اجرا می شود. پس از عمل آوری بتن و اطمینان از کسب مقاومت لازم، مفتول ها را آزاد می کنند. در نتیجه بتن تیرچه تحت تنش فشاری قرار می گیرد.
تیرچه با قالب سفالی (تیرچه فوندوله دار)
این تیرچه تقریبا شبیه به تیرچه های پیش ساخته خرپایی است. البته یک تفاوت بارز بین تیرچه با قالب سفالی و تیرچه خرپایی وجود دارد. در ساخت این تیرچه ها از یک قالب سفالی به منظور بتن ریزی های اطراف میلگرد اصلی تیرچه استفاده می شود. بنابراین به این تیرچه ها، تیرچه فوندوله دار گفته می شود. تیرچه های با قالب سفالی یا تیرچه فوندوله دار از 2 بال فوقانی در بال تحتانی و میلگرد 8 الی 16 ساخته می شوند.
تیرچه فلزی با جان باز (تیرچه کرومیت)
تیرچه کرومیت، به نام تیرچه فلزی با جان نیز شناخته می شود. این تیرچه از نظر عملکرد شباهت زیادی به تیرچه سفالی و بتنی دارد. تفاوت این تیرچه با تیرچه های دیگر این است که در بال تحتانی آن به جای بتن یا میلگرد از ورق سیاه استفاده می شود. این ورق، ورق کرومیت نام دارد.
دلیل نامگذاری تیرچه کرومیت نیز همین مسئله است. ورق کرومیت مورد استفاده در این تیرچه دارای 3 یا 4 میلیمتر ضخامت و 12 الی 15 میلیمتر عرض است. انواع تیرچه سقفی کرومیت از مزایای زیادی برخوردار بوده و به همین علت برای اجرای سقف کاربرد زیادی دارد.
مزایای استفاده از سقف تیرچه و بلوک
استفاده از سقف های تیرچه و بلوک در ساختمان های متعارف ، بسیار مرسوم میباشد. مزایای سقف تیرچه و بلوک بسیار زیاد می باشد. در ذیل به بیان مهم ترین آن ها می پردازیم:
- عدم نیاز به نیروی کار متخصص
- سرعت نصب بالاتر به دلیل پیشساخته بودن
- کاهش میزان لرزش سقف
- میزان مصرف بتن کمتر
- هزینه کمتر به دلیل تولید داخلی
- عایق صدا
- مقاومت بالا در برابر نیروهای افقی مانند زلزله و باد
- جابهجایی آسان به دلیل وزن کم
تیرچه ها معمولا بعد از ساخت دیوار هر طبقه از ساختمان نصب می شوند که اگر سازه ای دیوارهای پایه داشته باشد، تیرچه های اولین طبقه در ورودی دیوارهای پایه نصب می شوند. این محصول نیز مانند تمامی محصولات دیگر، معایبی هم به همراه دارد.
- زنگ زدگی و افت کیفیت به علت قرار گرفتن در معرض رطوبت
- صرف هزینه برای محافظت از رطوبت در عضو کششی
- انبساط و انقباض به دلیل افزایش یا کاهش شدید دما و به دنبال آن شکستگی جوش ها
از جمله معایب تیرچه می باشد.