شمشال چیست ؟ معرفی انواع شمشال ، بیلت و کاربرد آنها

شمشال چیست ؟ معرفی انواع شمشال ، بیلت و کاربرد آنها
فهرست مطالب

    شمشال چیست ؟

    شمشال چیست ؟ شمشال یک نوع پوشش سطح است که از موادی مانند سیم، فلز و یا پلاستیک تشکیل شده است. این پوشش سطح معمولاً برای محافظت از سطوح مختلف مانند دیوارها، سقف‌ها، پل‌ها و نیز برای تزئین و زیباسازی این سطوح استفاده می‌شود.

    شمشال‌ها در اندازه‌ها و شکل‌های مختلفی تولید می‌شوند و می‌توانند به راحتی نصب شوند. همچنین، شمشال‌ها مقاوم در برابر شرایط جوی و ضربه‌های مختلف هستند و به عنوان یک راهکار ساده و اقتصادی برای حفظ و تزئین سطوح مورد استفاده قرار می‌گیرند.

    بیلت یا شمشال چیست ؟

    بیلت فولادی که در اصطلاح انگلیسی به Billet شناخته می شود در مرحله دوم از محصولات نیمه آماده تولید می شوند. معمولا آنها در طی فرآیند ریخته گری فولاد تولید و سطح مقطع آنها کمتر از ۲۳۰ سانتی متر مربع است.
    شمش بیلت یا شمشال یکی از محصولات تولید شده از سنگ آهن بوده که خود، ماده اولیه برای تولید بسیاری از محصولات دیگر فولادی است. پس از این‌که سنگ آهن تبدیل به فولاد شد، باید به اشکال مختلفی آماده مصرف شود که هر کدام خصوصیات فیزیکی و شیمیایی منحصر بفردی دارند.

    از این محصول معمولا برای تولید میلگرد و سیم مفتولی استفاده می شود. بیلت ها را می توان به دو گرید sp 3 و sp 5 تقسیم کرده، که گرید sp 3 دارای انعطاف پذیری بیشتر بوده به نسبت گران تر از نوع sp 5 است.

    مهم ترین استانداردهای مورداستفاده در تولید شمشال چیست ؟0

    تولیدکنندگان ایرانی معمولاً برای تولید بیلت‌های خود از استاندارد روسی GOST استفاده می‌کنند. بیلت تولیدشده با استفاده از این استاندارد، در 2 گرید 3SP و 5SP طبقه‌بندی می‌شود که از گرید 3SP برای تولید مقاطعی مثل میلگرد و از گرید 5SP برای تولید مقاطعی مثل تیرآهن و نبشی استفاده می‌شود.

    تفاوت، شمش، بیلت، بلوم و تختال چیست؟

    زنجیره صنایع فولادی از سنگ‌آهن آغاز می‌شود و بسیاری از آلیاژهای موجود در بازار فلزات بستگی به این ماده معدنی دارد، لذا سختی و قیمت فولاد رابطه مستقیم با سنگ‌آهن دارد. بیان این مطالب به آن خاطر است که بدانیم همه محصولات شمش، بیلت، بلوم و تختال به سنگ‌آهن وابسته است. امروزه قیمت شمش آهن در بازار با قیمت سنگ آهن تغییر پیدا می‌کند.

    شمش اولین محصول تولید شده از سنگ‌آهن است. شمش محصول آجری شکلی است که از ریخته‌گری پیوسته تولید می‌شود. طول شمش برابر از ۲ متر بوده و به‌صورت فلز خالص تولید می‌گردد.

    بیلت چیست؟ بیلت یکی از پرطرف‌دارترین تولیدات فرآورده نورد میانی فولاد است و با سطح مقطع دایره و مربع تولید می‌شود. طول بلندتر بیلت نسبت به شمش سبب شده است تا از بیلت در تولید میلگرد و مفتول (محصولاتی که طول بیشتری نیاز دارد) استفاده شود. سطح بیلت عرضی کمتر از ۱۵ سانتی‌متر دارد. بیلت در گروه 3sp و 5sp تولید می‌شود که تفاوت‌های آن‌ها به شرح زیر است:

    • بیلت 3sp انعطاف‌پذیری (کشش و خمش) بالاتری نسبت به بیلت 5sp دارد.
    •  بیلت 5sp نسبت به بیلت 3sp استحکام بیشتری دارد.

    محصولات بیلت فولادی

    بیلت های تولید شده توسط کارخانه های مختلف تفاوت بسیار بزرگی با هم ندارند. به صورت کلی بیلت در بازار به صورت دو گرید مجزا یافت می شود. این دو گرید اصلی شمشال عبارتند از:

    • شمش ۳sp

    این گرید از شمشال آنالیز شیمیایی خاصی دارد و نسبت به تغییرات مکانیکی پیچش، کشش و خمش انعطاف پذیری بالاتری دارد و به همین خاطر هم قیمت بالاتری دارد. هر جا که محصول تولیدی نیازمند انعطاف و تغییر شکل بالاتری باشد، این گرید بیلت انتخاب اول تولید کننده خواهد بود.

    • شمش ۵sp

    ۵sp گرید دوم بیلت ، دارای ترکیبات شیمیایی متفاوتی است و از نظر انعطاف در کشش، خمش و پیچش در رده پایین‌تری قرار دارد که باعث شده با قیمت کمتری هم در بازار عرضه گردد.محصولاتی که نیاز به مقاومت بالاتری دارند غالبا از این گرید استفاده میکنند.

    مزایای استفاده از شمشال چیست ؟

    • مقاومت در برابر شرایط جوی و ضربه‌های مختلف
    • تنوع در اندازه و شکل‌ها
    • کاهش هزینه‌های تولید: استفاده از شمشال به عنوان یک ماده بازیافتی، هزینه‌های تولید را کاهش می‌دهد.
    • حفاظت از محیط زیست: استفاده از شمشال به عنوان یک ماده بازیافتی، به حفظ محیط زیست کمک می‌کند و از تخریب منابع طبیعی جلوگیری می‌کند.
    • افزایش دوام و عمر مفید محصولات: استفاده از شمشال در تولید محصولات، دوام و عمر مفید آن‌ها را بالا می‌برد.
    • کاهش آلودگی هوا: با استفاده از شمشال به عنوان سوخت جایگزین، آلودگی هوا کاهش پیدا خواهد کرد.
    • قابلیت تولید حجم بالا از آلومینیوم با کیفیت بالا
    • کاهش هزینه‌های تولید به دلیل استفاده از فرآورده‌های میانی نورد
    • افزایش کارایی و کاهش زمان تولید
    • قابلیت بازیافت و استفاده مجدد

    کاربردهای شمشال چیست ؟

    ممکن است بخواهید بدانید که کاربردبیلت چیست . ازبیلت در ساخت تمام مقاطع فولادی به جز ورق استفاده می شود. رایج ترین محصول تولید شده از بیلت میلگرد است که در پروژه های عمرانی و ساختمانی کاربرد زیادی دارد.

    بیلت در پل سازی و صنایع ریلی و اکستروژن هم کاربرد دارد. تیرآهن، مفتول، میلگرد ساده و آجدار، نبشی، ناودانی، سپری، لوله های بدون درز و

    شمشال یکی از مهمترین عناصر زیباسازی و ساختمان است که در ساخت و نصب آن در ساختمان های مختلف به کار می رود. برخلاف دوران قدیم، امروزه شمشال ها به صورت صنعتی تولید می شوند و در طرح های مختلف و با استفاده از مواد مختلف قابل تولید هستند.

    1. استفاده در صنایع فولادسازی برای تولید ورق سیاه، لوله، و پروفیل‌های مختلف
    2. استفاده در صنایع ساختمانی برای تولید مهاربند و قطعات سازه‌ای
    3. استفاده در صنایع خودروسازی برای تولید قطعات خودرو

    در ادامه مقاله برخی از کاربردهای شمشال در ساختمان و زیباسازی را بررسی میکنیم.

    • پوشش دادن سقف: شمشال ها به عنوان یک روش پوشش دادن سقف های ساختمان استفاده می شوند. با نصب شمشال های مناسب، سقف ساختمان را به صورت زیباتر و جذاب تر نشان می دهد.
    • پوشش دادن دیوار: شمشال های چوبی گزینه خوبی برای پوشش دادن دیوارهای داخل ساختمان هستند. با نصب شمشال های چوبی، دیوارهای ساختمان را به صورت زیباتر و جذاب تر نشان می دهد.
    • پوشش دادن کف: شمشال های چوبی به عنوان یک روش پوشش دادن کف ساختمان نیز استفاده می شوند. با نصب شمشال های چوبی، کف ساختمان را به صورت زیباتر و جذاب تر نشان می دهد.
    • ساخت درب و پنجره: شمشال های چوبی به عنوان یک ماده اولیه برای ساخت درب و پنجره استفاده می شود. با استفاده از شمشال های مناسب، درب و پنجره های ساختمان را به صورت زیباتر و جذاب تر نشان می دهد.
    • طرح دکوراسیون: شمشال های چوبی به عنوان یک عنصر طرح دکوراسیون در ساختمان های مختلف استفاده می شود. با استفاده از شمشال های مناسب، ظاهر ساختمان را به صورت زیباتر و جذاب تر نشان می دهد.

    مراحل تولید فرآورده‌های میانی چیست ؟

    بعد از آن که شمش فولادی در هرکدام از روش‌های فوق تشکیل شد، حال نوبت آن است که شمش تبدیل به یک فرآورده میانی شود که همان اسلب بیلت و بلوم است.

    ریخته‌گری مداوم: به این نوع از ریخته‌گری ccm گفته می‌شود، در این روش بعد از ذوب فولاد تمام مراحل به طور پیوسته صورت می‌گیرد. بعد از تولید فولاد مذاب، مواد وارد محفظه‌ای به نام تاندیش می‌شود. تاندیش جریان مداوم مواد به مرحله ریخته‌گری را به عهده دارد.  بعد از آنکه مواد از تاندیش تغذیه شدند وارد قالب‌های مسی می‌شوند.

    قالب مسی شکل‌دهی مواد مذاب و سرد کردن مواد را به عهده دارد. در زیر قالب ناحیه خنک‌کننده وجود دارد، در این ناحیه آب سرد به‌وسیله نازل به روی مواد مذاب پاشش می‌شود. پاشش آب به‌صورت پودری بوده و با فشار ۰/۲ تا ۰/۳ مگاپاسکال انجام می‌شود.

    پیشروی آب در مواد مذاب قالب گرفته تا هسته شمش صورت می‌گیرد برای همین در زمان خروج مواد مذاب از بخش خنک‌کننده، مواد شکل سیال خود را از دست‌داده و به حالت جامد در خواهد آمد.

    پس از تشکيل بلاست، آنها را در دستگاه های خنک کننده قرار داده و سطح آنها را خنک کرده و به شکل نهایی تولید می‌شوند. پس از خنک شدن، عمليات نهائي شامل جداسازی اجزاء فولادی، حذف اجزاء نامطلوب و بافت دهی صورت می‌گیرد. سپس بيلت های تولید شده به صورت پشت سر هم در يك رديف قرار گرفته و به وسيله يك كانوير به كارخانه فولاد منتقل مي شود.

    اکستروژن: از جمله روش‌های شکل‌دهی فلزات اکستروژن است. در این روش به سه صورت گرم، داغ و سرد عملیات انجام می‌شود. معمولا از اکستروژن سرد برای تولید شمشال استفاده می‌شود. در این روش یک چاله زمینی حفر می‌شود و شمش وارد محفظه پرس شده و به‌صورت عمودی به شمش فشار آورده می‌شود. خروجی به سطح مقطعی خواهد بود که نیاز است. استفاده از اکستروژن کمتر معمول است.

    قیمت بیلت به چه عواملی بستگی دارد؟

    قیمت بیلت وابسته به عوامل داخلی و بین المللی بسیاری است که مهمترین آنها قیمت ارز و قیمت جهانی فولاد می باشد. عوامل دیگری مانند قیمت انرژی و سوخت هم بر تولید این محصول و حمل و نقل آن تاثیرگذار است.

    یکی از عوامل مهم اثرگزار در چند سال اخیر، قطعی گاز تولیدکنندگان بیلت در زمستان است . قیمت سنگ‌آهن و ضایعات آن و میزان عرضه و تقاضا از دیگر عوامل اثرگذار بر قیمت بیلت هستند.

    نظر شما