لوله گازرسانی چیست ؟
لوله گازرسانی چیست ؟ لوله ی فولادی مورد استفاده در سیستم های گاز خانگی که عموما به صورت گالوانیزه تولید می گردند، و به دو حالت لوله گاز توکار و لوله گاز روکار شناخته میشود را لوله گاز می نامند.
لوله گازی به لولهای از جنس فولاد یا پلی اتیلن گفته میشود که برای انتقال گاز از محل پالایشگاه تا ایستگاه افت فشار گاز در ورودی شهرها جهت توزیع کاربرد دارد. لوله گاز در نیروگاهها، صنایع پتروشیمی، ساختمانها، پالایشگاهها و سولههای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
همچنین در لوله کشی سیستم هوای فشرده نیز از این لولهها استفاده میشود. در بخش توزیع، خطوط لوله گاز به دو دسته لوله تغذیه و لوله شبکه توزیع تقسیم میشوند. لوله تغذیه گاز را از ایستگاههای تقلیل فشار به داخل شهرها انتقال میدهد. سپس شبکه توزیع، گاز طبیعی را در خطوط لوله شهری، توزیع میکند.
انواع لوله گازی
لوله های گاز بر اساس المان ها و پارامتر های مختلفی به دسته های گوناگون تقسیم بندی می شوند. این محصولات بر اساس جنس و کاربردشان انواع مختلفی دارند.
یکی از پرفروشترین انواع لوله گازی، نوع API است که در شاخههای 6 متری در بازار به فروش میرسد. اما به طور کلی، لوله گازی به دو نوع توکار و روکار در پروژههای صنعتی تقسیم میشوند. در هر دو این مدلها طول شاخه 6 متری است و با توجه به کاربرد و محل استفاده، متفاوت است:
- API: این نوع لوله گاز، به جای لولههای بدون درز در لوله کشی توکار مورد استفاده قرار میگیرد.
- لوله توکار: برای انتقال گاز در صنعت و به عنوان خط لوله گاز، در مسافتهای زیاد برای انتقال گاز مورد استفاده قرار میگیرد. استحکام و مقاومت این لولهها، نسبت به انواع دیگر بیشتر بوده و شرایط استفاده از آن نیز متنوع است. همچنین برای لولهکشی گاز توکار از لوله مانیسمان رده 20 استفاده میشود.
- لوله رو کار: در ساختمانها برای انشعابات لوله گاز، از لولههای گازی روکار استفاده میشود.
کاربرد لوله گاز
- از این محصولات برای انتقال گاز در صنایع متفاوت استفاده می شود. این گونه از محصولات در کارخانه ها و صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.
در حقیقت به علت ضخامت لوله های فولادی از آنها برای انتقال نفت و گاز هم استفاده می شود. - این لوله ها کاربرد های صنعتی دارند و برای ساخت سازه های صنعتی و تجهیزات ایمنی راه ها و ساخت خرپاها و همچنین ساخت پل های فلزی هم استفاده می شود.
- از جمله کاربرد های لوله درز مستقیم تست گاز در ساختمان ها می توانیم به این موضوع اشاره کنیم که از آن هم برای ساخت ساپورت قالب های بتنی و ستون استفاده می کنند.
- این محصولات کاربردهای بسیار زیادی دارند و در پروژه ساختمانی صنایع پتروشیمی و برای انتقال سیالات و همچنین در کارخانه ها استفاده می شوند.
از جمله مهمترین صنایعی که از لوله های گازی استفاده می کنند پالایشگاه های گازی و صنایع پتروشیمی هستند. این محصولات برای لوله کشی انواع سازه ها و ساختمان های صنعتی، تجاری و اداری استفاده می شوند. - علاوه بر این در نیروگاه های تولید الکتریسیته و در سوله های صنعتی بزرگ و کوچک و همچنین برای ساخت و طراحی سیستم های هوای فشرده مورد استفاده قرار می گیرند.
- از این نوع لوله ها برای ساخت سوله ها هم استفاده می شوند. در واقع مهمترین کاربرد لوله گازی برای انتقال سیالات مانند نفت و گاز است.
این محصولات همانطور که مشاهده کردید علاوه بر انتقال سیالات در صنایع مختلف برای پروژه های ساختمانی هم استفاده می شوند.
تولید لوله گازرسانی
همان طور که در انواع لوله ها بیان کردیم دونوع لوله گازرسانی بدون درز و درز دار داریم که در این قسمت به نحوه تولید آن ها خواهیم پرداخت.
تولید لوله گازی درزدار
این لوله ها عموما برای مصارف روکار در نظر گرفته می شوند. اما در پروسه تولید آنها علاوه بر اینکه از لوله تولید شده تست های غیرمخرب و مخرب گرفته می شود، از درز جوش نیز تست های جداگانه ای گرفته می شود. این لوله ها پس از تولید بلافاصله مورد تست های غیر مخرب از قبیل اولتراسونیک، رادیوگرافی و جریان های گردابی قرار می گیرد.
اگر درز جوش تست های غیر مخرب را به خوبی پشت سر گذاشت نمونه هایی از لوله های تولید شده مورد تست مخرب قرار می گیرند. تست های مخرب شامل تست کشش، تست خمش و تست ایمپکت می باشد. چگونگی انتخاب نمونه از درز جوش برای تست نیز در استاندارد با جزییات کامل بیان شده است. گاهی به منظور اطمینان از کیفیت درز جوش، لوله را در معرض هیدروتست نیز قرار می دهند.
مشخصات ظاهری لوله نیز پس از تولید بازبینی می گردد. سطح لوله می بایست دارای جلوه ای صاف و هموار باشد. درز جوش به صورت چشمی نباید ضخامتی کمتر از ضخامت لوله داشته باشد. همچنین ضخامت بیشتر درز جوش که به اصطلاح به آن گرده جوش می گویند نباید از 60 درصد ضخامت لوله تجاوز کند.
تولید لوله گازی بدون درز
که عموما در مصارف توکار مورد استفاده قرار می گیرد، پس از تولید مورد تست های غیر مخرب و مخرب قرار میگیرد. نحوه ی تست و نمونه برداری از این لوله تولید شده برای تست در استاندارد به طور کامل مشخص گردیده است. چند نمونه از گرید های این نوع لوله عبارتند از: L175 یا A25 ، لوله L245 یا B ، لوله L360 یا X52 و …
پیش از ارسال لوله جهت بسته بندی موارد ذیل می بایست بر روی لوله حتما درج گردد:
- نام کارخانه سازنده لوله Manufacturer
- سایز اسمی لوله P.S و یا N.S
- کمله گاز Gas حتما درج گردد به منظور رعایت الزامات مربوط به ایمنی کار
- استاندارد مرجع طراحی و ساخت لوله
لوله گازی از چه جنسی تولید میشود؟
لولههای گازی دارای 4 جنس مختلف هستند و نسبت به محل پروژه و کاربرد لوله، از نوع خاصی از آنها استفاده میشود. انواع مختلف جنس لوله گازی عبارت است از:
- لوله گازی از جنس فولاد (ASTM-B280) (SA B36 -10-1959)
- لوله گازی از جنس مس (ASTM B86-1962)
- لوله گازی از جنس برنج (CSST)
- لوله گازی از جنس پلیاتیلن (PE)
مشخصات بهترین لوله گازی چیست؟
بررسی فشار گاز داخلی و قطر لوله های گاز دو عاملی مهم در انتخاب بهترین لوله گازی می باشند. در پروژههای دارای مسافت زیاد چون پالایشگاهها، فشار زیاد یکی از عوامل مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد، اگر لوله انتخابی شما قابلیت انتقال گاز با فشار کافی را نداشته باشد، عملاً بدون استفاده است.
استفاده از لولههای گازی، چه مشکلاتی را به همراه دارد؟
لولههای گازی، معمولاً با کیفیتها و استانداردهای متفاوتی تولید و عرضه میشوند. همچنین، نظارتهای گوناگونی بر تولید و نصب این لولهها اعمال میشود؛ اما باز هم در بعضی مواقع، مشکلاتی در فرآیند اتصال یا پس از اتصال لولهها به وجود میآید. مشکلات زیر، رایجترین دردسرهای مربوط به نصب و بارگذاری لولههای گازی هستند:
- نشت گاز
- کیفیت نامطلوب لولهها و آسیبدیدن لوله هنگام اتصال
- زنگزدگی لولهها
- خرابی یا ازبینرفتن دریچههای خاموش
- اتصال اشتباه لولههای گازی