پیش بینی قیمت لوله در شهریور ۱۴۰۴ و عوامل موثر بر آن

پیش بینی قیمت لوله در شهریور ۱۴۰۴ و عوامل موثر بر آن
فهرست مطالب

    شهریور ۱۴۰۴ در شرایطی آغاز می‌شود که بازار لوله‌های فولادی در ایران، به‌ویژه دو محصول پرکاربرد لوله مانیسمان (بدون درز) و لوله گالوانیزه (درزدار با پوشش روی)، زیر فشار ترکیبی چند عامل کلیدی حرکت می‌کند. نرخ ارز آزاد، قیمت جهانی مواد اولیه همچون بیلت، ورق گرم و شمش روی و محدودیت‌های انرژی در داخل کشور، مهم‌ترین محرک‌هایی هستند که مسیر قیمت‌ها را تعیین می‌کنند. اهمیت این دو گروه لوله در پروژه‌های عمرانی، صنعتی، تأسیساتی و زیرساختی باعث شده است که کوچک‌ترین تغییر در بازار آن‌ها، بر تصمیم‌های خرید پیمانکاران و مصرف‌کنندگان نهایی اثرگذار باشد.

    در این مقاله تلاش می‌کنیم ابتدا تصویری دقیق از وضعیت قیمتی لوله در مرداد ۱۴۰۴ ارائه کنیم، سپس زنجیره علت و معلول میان بازار جهانی و شرایط داخلی را واکاوی کرده و در نهایت، پیش بینی قیمت لوله در شهریور ۱۴۰۴ را با سناریوهای محتمل ترسیم کنیم.

    بررسی وضعیت بازار لوله در مرداد ۱۴۰۴

    در روزهای پایانی مرداد، بازار لوله‌های گالوانیزه با نوسانی ملایم، اما قابل‌توجه همراه بود. بررسی قیمت‌ها نشان می‌دهد که این محصول در بازه‌ای میان ۶۲,۴۵۰ تومان برای سایز سه اینچ با ضخامت سه میل تا حدود ۷۹,۹۱۰ تومان برای سایز نیم اینچ با ضخامت دو میل معامله می‌شد.

    در محصولات گالوانیزه، قیمت لوله به‌شدت به سایز و ضخامت محصول وابسته است و معمولاً به‌ازای هر کیلوگرم منتشر می‌شود.

    در میان برندهای شناخته‌شده، لوله‌های سپاهان جایگاه ثابتی در بازار داشتند. به‌طور مشخص، لوله سپاهان نیم اینچ با ضخامت دو میل در بازه ۱۹ تا ۳۰ مرداد با قیمت میانگین ۸۴,۵۰۰ تومان خرید و فروش شد. همچنین لوله سپاهان در سایز 1¼ اینچ با ضخامت دو میل، طی همین دوره بین ۷۴,۳۰۰ تا ۷۹,۷۳۰ تومان نوسان قیمتی را تجربه کرد. این داده‌ها نشان می‌دهد که کیفیت تولید و اعتبار برند می‌تواند عاملی تعیین‌کننده برای تثبیت سطح قیمت لوله گالوانیزه باشد، حتی در شرایطی که بازار تحت تأثیر متغیرهای کلان دچار تغییر می‌شود.

    اما بازار لوله مانیسمان در مرداد ۱۴۰۴ تنوع قیمتی بیشتری نسبت به گالوانیزه داشت. علت اصلی این مسئله، تفاوت بالای سایز و رده‌های تولیدی این نوع لوله‌ها است. به‌طورکلی، قیمت هر شاخه ۶ متری لوله مانیسمان در این ماه از حدود ۶۱۸ هزار تومان آغاز می‌شد و در برخی سایزهای بزرگ‌تر به بیش‌از ۳۲ میلیون تومان نیز می‌رسید.

    برای نمونه، لوله مانیسمان چین در سایز نیم اینچ و رده ۴۰ در تاریخ ۱۷ مرداد با نرخ حدود ۶۹۰,۹۱۰ تومان به‌ازای هر شاخه معامله شد؛ اما در سایزهای بزرگ‌تر مانند ۱۰ و ۱۲ اینچ، شاهد ثبت ارقامی بسیار بالاتر بودیم؛ به‌طوری‌که در تاریخ ۲۵ مرداد، لوله مانیسمان ۱۰ اینچ با قیمت تقریبی ۲۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و لوله ۱۲ اینچ با بهای نزدیک به ۳۶ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به فروش رسید.

    این گستره وسیع قیمتی نشان می‌دهد که در بازار مانیسمان، سایز و رده بیش‌از هر عامل دیگری بر قیمت تأثیرگذار است. همچنین باید توجه داشت که برخی گزارش‌ها، بازه عمومی ۶۰۰ هزار تا ۱۳ میلیون تومان برای سایزهای پرمصرف‌تر اعلام کرده‌اند. تبدیل این قیمت‌ها به نرخ هر کیلوگرم، بسته به وزن هر شاخه، نتایج متفاوتی به دست می‌دهد؛ برای مثال، لوله نیم اینچ رده ۴۰ با وزن حدود پنج تا شش کیلوگرم، معادل ۱۱۰ تا ۱۳۰ هزار تومان به‌ازای هر کیلو تمام می‌شود؛ اما در کل، عموما در بازار آهن، قیمت لوله مانیسمان را به‌ازای یک شاخه 6 متری بیان می‌کنند.

    روند بازار در مرداد و درس‌هایی برای شهریور

    بازار لوله در مرداد ۱۴۰۴ پُر از نکات آموزنده‌ای بود که می‌تواند مسیر پیش بینی قیمت لوله در شهریور ۱۴۰۴ را برایمان روشن‌تر کند. در این ماه، لوله‌های گالوانیزه با افزایشی محدود در بازه ۶۲,۴۵۰ تا ۷۹,۹۱۰ تومان معامله شدند. این افزایش کم در حالی بود که بازار ارز و شمش فولاد هر دو در شرایطی متغیر قرار داشتند. چنین وضعیتی نشان داد که لوله‌های گالوانیزه به‌دلیل تولید داخلی و اتکا کمتر به واردات، انعطاف‌پذیری بیشتری در برابر شوک‌های ارزی دارند.

    در مقابل، لوله‌های مانیسمان وابستگی شدیدی به دلار نشان دادند. شاخه‌های نیم اینچ در رده ۴۰ با قیمتی نزدیک به ۶۹۰,۹۱۰ تومان خرید و فروش شدند؛ اما در سایزهای بزرگ‌تر مانند ۱۰ اینچ و ۱۲ اینچ، بهای هر شاخه به ترتیب ۲۷.۲ و ۳۶.۲ میلیون تومان رسید، که حتی با درنظرگرفتن قیمت به‌ازای هر کیلو از این محصولات، باز هم تفاوت آشکاری را می‌بینیم. این تفاوت شدید قیمتی نه‌تنها بیانگر نقش سایز در تعیین نرخ است، بلکه آشکارا اهمیت نرخ ارز و هزینه واردات را نیز یادآوری می‌کند.

    درس بزرگ مرداد این بود که بازار لوله، دو چهره متفاوت دارد:

    • یک چهره داخلی با ثبات نسبی (لوله‌های گالوانیزه)
    • یک چهره‌ای که به بازار جهانی بیشتر وابسته است (لوله‌های مانیسمان).

    این دوگانگی، پایه تحلیل برای شهریور است.

    وضعیت عرضه و تقاضا در شهریور

    شهریور به‌طور سنتی یکی از ماه‌های پرمصرف برای بازار آهن‌آلات است. پروژه‌های عمرانی قبل‌از شروع فصل سرد، بیشترین حجم خرید را انجام می‌دهند. ازسوی‌دیگر، محدودیت‌های برق که در مرداد بخشی از تولید را کاهش داده بود، در شهریور هم ادامه دارد، هرچند با شدت کمتر. بنابراین احتمال دارد عرضه در برخی سایزهای خاص به‌ویژه در لوله‌های گالوانیزه کمی محدود شود و همین مسئله فشار افزایشی ایجاد کند.

    پیش‌بینی قیمت لوله در شهریور ۱۴۰۴

    با ورود به شهریور، معمولاً پروژه‌های ساختمانی و صنعتی سرعت بیشتری می‌گیرند. در مورد لوله‌های گالوانیزه، انبارداران هم از هفته‌های پایانی مرداد اقدام به ذخیره‌سازی کرده‌اند. بنابراین در ابتدای شهریور سطح تقاضا احتمالاً بالاتر می‌رود. بااین‌حال، چون تولیدکنندگان داخلی ظرفیت پاسخ‌گویی دارند، انتظار افزایش شدید قیمت وجود ندارد. به‌طور واقع‌بینانه، اگر نرخ شمش فولاد تغییر محسوسی نکند و اتفاقات سیاسی شدیدی مثل جنگ دوباره رخ ندهد، لوله‌های گالوانیزه در شهریور در همان بازه مرداد نوسان خواهند کرد و شیب افزایش قیمت آن‌ها کم خواهد بود. برند سپاهان همچنان پرتقاضاترین برند لوله خواهد بود و نرخ‌های آن با توجه به اعتبار کارخانه، اندکی بالاتر از میانگین بازار حفظ خواهد شد.

    اما پیش‌بینی برای لوله‌های مانیسمان پیچیده‌تر است. این محصولات وارداتی در شهریور ۱۴۰۴ در برابر دو عامل کلیدی کاملاً آسیب‌پذیرند:

    • نرخ ارز؛
    • مسائل سیاسی.

    اگر دلار روند افزایشی داشته باشد، شاخه‌های نیم اینچ ممکن است از سطح ۷۰۰,۰۰۰ تومان هم عبور کنند. در سایزهای بزرگ‌تر نیز احتمال رشد چند میلیون تومانی برای هر شاخه وجود دارد. با توجه به بازه مرداد، می‌توان پیش‌بینی کرد که در شهریور، لوله‌های نیم اینچ در محدوده ۶۵۰,۰۰۰ تا ۷۲۰,۰۰۰ تومان معامله شوند. برای سایزهای ۱۰ و ۱۲ اینچ، نوسان بین ۲۷ تا ۳۷ میلیون تومان چندان دور از ذهن نیست. بنابراین خریداران صنعتی باید به شدت مراقب تغییرات دلار باشند؛ زیرا کوچک‌ترین نوسان می‌تواند قراردادهای بزرگ را با مشکل روبه‌رو کند.

    با تکیه بر کف‌وقله‌های قیمت در مردادماه و فرض دلار آزاد در کریدور ۹۲–۹۵ هزار تومان، برای سایر لوله‌های پرفروش فولادی (به‌جز مانیسمان و گالوانیزه) در شهریور ۱۴۰۴ این دامنه‌های قیمتی محتمل است (تمام قیمت‌های زیر به‌ازای یک کیلوگرم و بدون اختساب مالیات هستند):

    • لوله درزدار صنعتی (ERW/سیاه) که اواخر مرداد روی حدود ۴۳٬۰۰۰–۴۳٬۵۱۸ بود، در بازه ۴3٬۵۰۰ تا ۴6٬۰۰۰ تومان بر کیلو می‌چرخد؛
    • لوله داربستی که فولادسل حدود ۴۲٬۷۲۷–۴۴٬۸۰۰ گزارش کرده بود، ۴4٬۰۰۰ تا ۴7٬۰۰۰ تومان بر کیلو می‌ماند؛
    • لوله مبلی (روغنی/سبک) با مبنای ۵۴٬۰۰۲–۵۷٬۹۴۷، ۵5٬۰۰۰ تا ۵9٬۵۰۰ تومان بر کیلو؛
    • لوله تست آب (درز مستقیم) با مبنای ۴۱٬۸۱۸–۴۴٬۵۴۵، ۴3٬۰۰۰ تا ۴7٬۰۰۰ تومان بر کیلو؛
    • و لوله اسپیرال که نمونه‌های فولادسل حوالی ۵۳٬۵۸۳ را نشان می‌دادند، ۵۳٬۰۰۰ تا ۵۸٬۰۰۰ تومان بر کیلو.

    این کانال‌ها در صورت تشدید محدودیت برق، یک پله (حدود ۱–۱٫۵ هزار تومان بر کیلو) جابه‌جا می‌شوند. هرگونه اتفافات سیاسی جدید (مثل جنگ دوباره یا فعال شدن مکانیسم ماشه یا اتفاقات دیگر) که باعث افزایش قیمت دلار شوند هم این بازه‌های قیمتی را یکی دو پله افزایش می‌دهند. بنابراین در پیش بینی قیمت لوله در شهریور ۱۴۰۴، باید این فاکتور مهم را در نظر بگیرید.

    توصیه‌هایی برای خریداران در شهریور

    از نظر بسیاری از مفسران مسائل اقتصادی و سیاسی، شهریور 1404 می‌تواند ماهی باشد که پیش بینی هر نوع اتفاقی در آن ممکن است و در عین حال نمی‌توان با قطعیت چیزی را پیش بینی کرد! بنابراین برای اینکه در برابر نوسانات قیمت لوله متضرر نشوید، ما چند توصیه به شما می‌کنیم:

    1. زمان‌بندی خرید: اگر پروژه شما نیاز قطعی به لوله دارد، خرید در روزهای اول شهریور می‌تواند منطقی باشد؛ زیرا هرچه به نیمه دوم ماه نزدیک می‌شویم، احتمال افزایش قیمت بیشتر خواهد شد.

    2. توجه به برند: در لوله‌های گالوانیزه، برند سپاهان و در لوله‌های مانیسمان، تولیدات چینی و اروپایی سهم عمده بازار را دارند. تفاوت قیمت این برندها به کیفیت و سابقه آن‌ها برمی‌گردد و باید در تصمیم خرید لحاظ شود.

    3. کنترل نرخ ارز: برای خرید لوله‌های مانیسمان، هیچ چیز مهم‌تر از رصد لحظه‌ای بازار ارز نیست. حتی یک افزایش ناگهانی ۵۰۰ تومانی دلار می‌تواند ده‌ها میلیون تومان روی قراردادهای بزرگ تأثیر بگذارد.

    سخن پایانی
    بازار لوله در شهریور ۱۴۰۴ ترکیبی از افزایش محدود و نوسانات بزرگ خواهد بود. مثلاً ثبات نسبی از سمت لوله‌های گالوانیزه که تولید داخلی دارند می‌آید و نوسان شدید از سمت لوله‌های مانیسمان خواهد بود که به واردات و ارز وابسته‌اند. هرچند مالیات ۱۰ درصدی و کرایه حمل هزینه نهایی را بالاتر می‌برند؛ اما آنچه بیشترین اهمیت را دارد، کنترل نرخ ارز و زمان‌بندی خرید است. اگر خریداران با دقت بیشتری شرایط را رصد کنند، می‌توانند در این ماه پرتقاضا، خریدی مطمئن‌تر و اقتصادی‌تر انجام دهند. فولادسل با ارائه قیمت لحظه‌ای انواع لوله به‌همراه نمودارهای تغییرات قیمت ماهانه برای محصولات مختلف، می‌تواند به شما در انتخاب بهترین زمان خرید کمک کند.

    نظر شما