قوطی گالوانیزه چیست ؟ معرفی انواع پروفیل گالوانیزه

قوطی گالوانیزه چیست ؟ معرفی انواع پروفیل گالوانیزه
فهرست مطالب

    قوطی گالوانیزه یا پروفیل گالوانیزه یکی از محصولات فلزی مورد استفاده در صنعت ساختمان‌سازی است که با استفاده از فرایند گالوانیزاسیون، یک لایهٔ روی به سطح فولاد آن اعمال می‌شود. این فرآیند جهت جلوگیری از خوردگی و افزایش مقاومت در برابر عوامل خوردگی و رطوبت به‌کار می‌رود. انواع پروفیل گالوانیزه، تحت عنوان یکی از محصولات پرکاربرد در ساختمان‌سازی معرفی می‌شوند، زیرا این ترکیب از فولاد و روی، باعث افزایش مقاومت و دوام آنها در برابر شرایط محیطی متنوع می‌شود. از جمله کاربردهای اصلی این پروفیل‌ها می‌توان به استفاده در سازه‌های فلزی، قاب‌های در و پنجره، و سیستم‌های مختلف ساختمانی اشاره کرد.

    در حال حاضر با گسترش استفاده از محصولات فلزی گالوانیزه، قوطی‌های گالوانیزه به‌عنوان یکی از راهکارهای اصلی جهت ایجاد سازه‌های مقاوم و دوام در صنعت ساختمان‌سازی به‌شمار می‌آیند. در این مقاله، ما قصد داریم با پرداختن به اینکه پروفیل گالوانیزه چیست، آشنایی و شناخت بیشتری از این فراورده فولادی به دست آورده و بدانیم مشخصات و ویژگی‌های قوطی گالوانیزه چیست که آن را برای کاربرد در ساختمان سازی کاربردی و مناسب میسازد.

    پروفیل گالوانیزه چیست؟

    پروفیل به آن دسته از مقاطع فولادی گفته می‌شود که با خم‌کاری و شکل‌دهی ورق‌های فلزی تولید می‌شوند و دارای سطح مقطع‌های متعددی هستند؛ این مقاطع فلزی باتوجه‌به اینکه چه شکل ظاهری‌ای دارند و ویژگی‌های مکانیکی آن‌ها چگونه است، در بخش‌های گوناگونی از صنعت و پروژه‌های ساخت‌وساز به کار گرفته می‌شوند.

    پروفیل گالوانیزه چیست ؟ پروفیل گالوانیزه (Galvanized Metal Profile) یکی از انواع این محصولات است که به سبب داشتن ویژگی‌های خاصی، از سایر آن‌ها متمایز می‌شود؛ این محصول با نام‌های دیگری مانند پروفیل قوطی گالوانیزه نیز نامیده می‌شود. محصول موردبحث ما به سبب داشتن یک ویژگی بسیار خاص از سایر مقاطع فلزی باز و بسته جدا می‌شود. برای آنکه درک بهتری از تمایز این پروفیل در مقایسه با سایر محصولات فولادی داشته باشیم، باید اطلاعاتی کلی دربارهٔ نحوهٔ ساخت این مقاطع به دست آوریم.

    پروفیل‌های فولادی با خمش و شکل‌دهی انواع ورق‌های فولادی ساخته می‌شوند. همچنین، ورق‌های فولادی باتوجه‌به اینکه از چه آلیاژ یا متریالی ساخته شده‌اند، به دسته‌های گوناگونی تقسیم می‌شوند. پروفیل قوطی گالوانیزه یکی از انواع مقاطع فولادی است که با استفاده از ورق‌های فولادی گالوانیزه تولید شده است؛ این ورق‌ها به سبب اینکه با یک‌لایه از عنصر روی و قلع پوشش‌دهی شده‌اند، مقاومت زیادی در برابر آسیب‌های ناشی از عوامل خورنده (آب، اکسیژن و رطوبت) دارند و همین مسئله، موجب استفادهٔ زیاد از آن‌ها می‌شود.

    در صنعت فلزات، به فرایند پوشش‌دهی ورق‌های فولادی با استفاده از عنصر روی، گالوانیزاسیون می‌گویند؛ این مسئله باعث می‌شود که ورق‌های تولیدشده با این روش و پروفیل‌های ساخته‌شده با استفاده از این ورق‌ها، با عنوان ورق و پروفیل گالوانیزه شناخته شوند.

    مشخصات و ویژگی‌های انواع پروفیل گالوانیزه چیست

    قوطی‌های گالوانیزه، به دلیل استفاده از ورق‌های فولادی با روی‌اندود، از مقاومت بالا در برابر فرسودگی و خوردگی برخوردارند. این ویژگی‌ها، آنها را به یک انتخاب مناسب در برابر شرایط محیطی سخت می‌کند، به خصوص در مواجهه با رطوبت و زنگ‌زدگی. همچنین، قوطی‌های گالوانیزه به دلیل مقاومت خود در برابر فشارهای مکانیکی ناشی از ضربه و فشار، برای کاربردهای مختلفی در صنعت ساختمان‌سازی، از جمله چارچوب‌بندی در و پنجره‌ها، مناسب هستند.

    با توجه به استفاده از ورق‌های فولادی گالوانیزه، قوطی‌های گالوانیزه دارای ویژگی‌هایی مانند استحکام بالا و شکل‌پذیری مناسب هستند. این ویژگی‌ها این اجزای فلزی را به یک گزینه برتر برای استفاده در محیط‌های مختلف و تحت تاثیر زنگ‌زدگی می‌کند. همچنین، نگهداری از قوطی‌های گالوانیزه نیز بسیار ساده و کم‌هزینه است، زیرا نیازی به رنگ‌آمیزی سالانه ندارند و مقاومت آنها در برابر حشرات و حیوانات موذی نیز باعث افزایش دوام آنها می‌شود.

    به‌طور کلی، قوطی‌های گالوانیزه با ویژگی‌هایی همچون مقاومت در برابر فرسودگی و خوردگی، استحکام بالا، شکل‌پذیری مناسب و نگهداری ساده، به عنوان یکی از اجزای مهم در ساخت و ساز، به‌طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرند.

    مزیت‌های پروفیل گالوانیزه چیست؟

    بدون شک برجسته‌ترین ویژگی پروفیل قوطی گالوانیزه مربوط به مقاومت این محصول در برابر آسیب‌های محیطی است؛ چنان‌که در بخش پیشین بیان کردیم، علت اصلی چنین استحکامی، ساخت این پروفیل‌ها با استفاده از ورق‌های فولادی است. لازم به ذکر است که این محصول علاوه بر این ویژگی، مزیت‌های دیگری هم دارد که مهم‌ترین آن‌ها به شرح زیر هستند:

    _ قیمت تمام‌شدهٔ کمتری در مقایسه با سایر پروفیل‌های ضد اکسید مانند استنلس‌استیل دارند؛

    _ سطح ظاهری این محصولات عموماً یکدست و براق است؛

    _ مقاومت مقاطع فولادی گالوانیزه در برابر سایش و ضربه‌های بیرونی بسیار مناسب است؛

    _ این محصولات هزینهٔ بازرسی و نگهداری بسیار کمی دارند؛

    _ بازرسی و کنترل کیفیت این دسته از آهن‌آلات به شکل چشمی و بدون دردسر انجام می‌شود.

    انواع پروفیل گالوانیزه چیست؟

    انواع قوطی گالوانیزه چیست ؟ پروفیل قوطی گالوانیزه باتوجه‌به اینکه مطابق با چه روشی تولیدشده، (مثلاً گرم یا سرد) ضخامت و ابعاد آن در چه اندازه‌ای است، شکل ظاهری آن چگونه است مانند گالوانیزه U پروفیل( و توسط چه کارخانه‌ای ساخته شده، به انواع گوناگونی قابل‌تقسیم است. هر کدام از این مولفه‌ها تاثیرهای زیادی در کیفیت نهایی محصول مورد بحث ما دارند و در قیمت آن نیز بی‌تاثیر نیستند؛ به عنوان نمونه، پروفیل گالوانیزه الماس، در مقایسه با پروفیل‌های گالوانیزه سایر شرکت‌های داخلی یا تولیدکنندگان خارجی، کیفیت و قیمت متفاوتی دارد.

    فرایند تولید پروفیل گالوانیزه چیست؟

    همان‌طور که در بخش‌های قبلی نیز به این مسئله اشاره کردیم، این مقاطع فولادی با استفاده از ورق‌های فولادی روی‌اندود و دستگاه تولید پروفیل گالوانیزه ساخت و پرداخت می‌شوند و در نهایت، محصول موردنظر ما از خط تولید خارج می‌شود.

    تولید پروفیل گالوانیزه به روش گرم

    اگر کمی به عقب برویم و فرایند تولید ورق‌های گالوانیزه را بررسی کنیم، متوجه خواهیم شد که دو روش کلی برای تولید این محصول وجود دارد. یکی از این روش‌ها با استفاده از قراردادن ورق در کوره‌هایی است که سرشار از مذاب روی و قلع هستند. با این فرایند، همهٔ قسمت‌های ورق به روی آغشته می‌شوند و محصول نهایی تولید می‌شود. متخصصان به این روش، گالوانیزاسیون گرم می‌گویند.

    فرآیند گالوانیزه گرم یا حرارتی یک روش است که برای پوشش دادن پروفیل‌های فولادی با لایه‌های روی استفاده می‌شود. در این روش، ابتدا قطعات فلزی مانند آهن یا مس و پودر روی در یک مخزن استوانه‌ای قرار می‌گیرند. سپس دمای مخزن به حدود ۳۰۰ درجه سانتی‌گراد افزایش داده می‌شود، که باعث ترکیب قطعات فلزی با یکدیگر و ایجاد آلیاژی از فلز روی بر روی سطح قطعه‌ها می‌شود. بعد از خروج پروفیل‌ها از وان مذاب با دمایی حدود ۴۶۰ درجه سانتی‌گراد، لایه روی با اکسیژن و کربن واکنش داده و لایه‌ای مقاوم در برابر زنگ‌زدگی تشکیل می‌شود. از آنجا که در این روش از هیچ مایعی استفاده نمی‌شود، مشکلات احتمالی ناشی از کمبود هیدروژن را می‌توان به حداقل رساند.

    فرایند تولید پروفیل گالوانیزه سرد

    شیوهٔ دیگری نیز برای تولید این مدل ورق وجود دارد که با نام گالوانیزاسیون سرد شناخته می‌شود. در این فرایند، پوشش‌دهی به کمک اسپری محلولی از نمک روی و مایعی اسیدی انجام می‌‌شود و در نهایت، یک ورق الکترولیز شده به دست می‌آیند، متخصصان به این روش، الکتروگالوانیزه هم می‌گویند. گفتنی است که محصولات تولیدشده با این روش، پوشش‌دهی دقیق‌تری دارند و از جهت ظاهری، چشم‌نواز هستند.

    روش آب‌کاری یا الکتروگالوانیزاسیون سرد، یک روش موثر و اقتصادی برای تولید پروفیل گالوانیزه فولادی است که برای اتصالات استفاده می‌شود. در این روش، از یک جریان الکتریکی در یک محلول نمکی برای پوشش دادن فلزات استفاده می‌شود تا از خوردگی آن‌ها جلوگیری شود. الکتروگالوانیزاسیون سرد با استفاده از الکترولیت‌های بر پایه‌ی هیدرولیک اسید، طراحی شده است تا بهترین مقاومت در برابر خوردگی را فراهم کند. این روش به خاطر کاربرد آن در فضاهای داخلی و استفاده در محیط‌های بدون پوشش اضافی، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در مقایسه با روش گرم، پروفیل‌های گالوانیزه تولید شده با روش سرد دارای ظاهری درخشان‌تر و براق‌تر هستند و با مقاومت مناسبی در برابر خوردگی از آن‌ها برای مکان‌های داخلی می‌توان استفاده کرد.

    کاربردهای پروفیل گالوانیزه چیست؟

    در بخش‌های قبلی تلاش کردیم که به معرفی این محصول، ویژگی‌های آن، انواع پرکاربردش و سایر مسائل مهم بپردازیم و ذهن شما را برای بررسی کاربردهای این محصول آماده کنیم. توجه داشته باشید که آشنایی با کاربردهای انواع این محصول مانند مدل گالوانیزه U پروفیل، به شما کمک می‌کند تا بتوانید بهترین پروفیل را برای پروژه‌های خود برگزینید و در نهایت، فرایند ساخت‌وساز را به شکل بهتری به‌پیش ببرید. در ادامهٔ این بخش، سه مورد از برجسته‌ترین کاربردهای این مقطع فولادی را بررسی می‌کنیم.

    کاربرد اول: ساخت درب و پنجره

    استفاده اصلی از پروفیل گالوانیزه در ساخت در و پنجره‌های PVC است. این پروفیل‌ها به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی و هرز شدن پیچ‌ها، برای ایجاد سازه‌های پایدار و دوام‌دار در در و پنجره‌ها استفاده می‌شوند. قیمت و ابعاد پروفیل‌ها بر اساس نیازهای مخصوص هر پروژه تعیین می‌شود.

    پروفیل قوطی گالوانیزه بیش از هر چیز دیگری در ساخت انواع درب و پنجره کاربرد دارد؛ جالب اینجاست که به سبب مقاومت این محصول در برابر اکسید آهن و عوامل خورنده، متخصصان به این نتیجه رسیده‌اند که از آن به‌عنوان یک پروفیل درب و پنجرهٔ پرکاربرد استفاده بکنند.

    کاربرد دوم: پروژه‌های ساخت‌وساز

    یکی از کاربردهای دیگر پروفیل گالوانیزه، تقویت سازه‌های ساختمانی در برابر فشارهای جوی و باد است. این پروفیل‌ها به دلیل استحکام بالا و مقاومت در برابر فشارهای مکانیکی، در پنجره‌ها و برج‌هایی که تحت تاثیر وزش نیروی باد هستند، به‌طور گسترده استفاده می‌شوند.

    پروفیل‌ها آن‌قدر در پروژه‌های ساخت به کار می‌روند که به بخش بزرگی از آن‌ها، عنوان پروفیل‌های ساختمانی داده‌اند. محصول موردبحث ما نیز یکی از انواع قوطی پروفیل‌ ساختمانی به‌حساب می‌آیند که در انواع گوناگونی ساخته می‌شود و در جای‌جای سازه‌های فولادی برای مقاصد گوناگون به کار می‌رود؛ به‌عنوان‌مثال، یکی از استفاده‌های این محصول در پوشش‌دهی قطعات حساس به عوامل خورنده است.

    کاربرد سوم: ساخت سینی کابل

    همچنین، پروفیل‌های گالوانیزه معمولاً برای ساخت سینی‌های کابل نیز به‌کار می‌روند. این سینی‌ها به‌عنوان محافظت‌کننده و نگه‌دارنده در پروژه‌های سیم‌کشی استفاده می‌شوند و با استفاده از پروفیل‌های گالوانیزه، مقاومت و دوام بیشتری در برابر آسیب‌های فیزیکی و خوردگی دارند.

    سینی کابل به مقطعی فلزی گفته می‌شود که به‌عنوان یک محافظت‌کننده، نگه‌دارنده و انتقال‌دهنده در پروژه‌های سیم‌کشی به کار می‌رود. قضیه ازاین‌قرار است که کابل‌های انتقال الکتریسیته مقاومت کمی در برابر آسیب‌های فیزیکی دارند و در صورت ضربه خوردن، باعث بروز مشکلات جدی‌ای می‌شوند؛ همین مسئله باعث می‌شود که از حفاظ‌هایی با عنوان سینی کابل استفاده شود. پروفیل قوطی گالوانیزه معمولاً در ساخت این حفاظ‌ها به کار می‌رود.

    جمع بندی

    در این مقاله تلاش کردیم ابتدا به معرفی اینکه “پروفیل گالوانیزه چیست” بپردازیم و پس از آن، انواع این محصول را بر اساس مؤلفه‌های گوناگونی برشماریم؛ پروفیل گالوانیزه الماس یکی از انواع این مقطع فولادی است. در بخش‌های بعدی کوشیدیم تا نحوهٔ تولید انواع پروفیل گالوانیزه را بیان کنیم و در نهایت، به سراغ کاربردهای آن رفتیم و سه مورد از برجسته‌ترین آن‌ها را برشمردیم. مجموع این اطلاعات در خصوص اینکه قوطی گالوانیزه چیست و چه مشخصات و کاربردهایی دارد، به شما یاری می‌کنند تا بادقت بیشتری به سراغ خرید انواع این مقطع فولادی بروید و به شکل بهتری از آن در پروژه‌های ساختمانی و صنعتی استفاده کنید.

    نظر شما