لولههای فلزی بر مبنای اینکه با استفاده از ورقهای فولادی یا شمشهای فلزی تولید میشوند، به انواع گوناگونی تقسیمپذیرند؛ یکی از روشهای رایج برای تشخیص مدل این لولهها، بررسی درزجوش است. گفتنی است که گروهی از این محصولات با درزجوش مستقیم به بازار عرضه میشوند که نشانی مهم برای تشخیص بخش خاصی از لولههای فولادی درزدار است. در این مقاله تلاش میکنیم تا به بررسی کامل این گروه از محصولات بپردازیم و نکاتی را بیان کنیم که در زمان دریافت قیمت لوله درزدار سبکوسنگین کارآمد هستند.
لوله فلزی چیست و چه انواعی دارد؟
لولهها یکی از پرکاربردترین انواع مقاطع فلزی هستند که سطح مقطعی دایره شکل دارند. این محصولات بازهٔ وسیعی از کاربردها را به خود اختصاص دادهاند؛ از انتقال انواع مایعات و سیالات گرفته تا ساخت انواع سازههای فلزی مانند داربست، بخشی از کاربردهای انواع لوله فلزی است.
در زمان معرفی این مقاطع فلزی باید به این مسئله توجه داشته باشیم که متخصصان با استفاده از متریال گوناگون و روشهای متفاوتی به تولید انواع لوله میپردازند؛ برای مثال، همانطور که در مقدمهٔ مقاله نیز بیان کردیم، انواع ورقهای فلزی و شمشها فولادی دو نمونه از پرکاربردترین متریالهای موجود در بازار برای تولید انواع این محصولات هستند.
اگر متخصصان از انواع ورق برای تولید این محصولات استفاده کنند، ابتدا باید یک ورق مناسب را برگزینند و پس از عبور آن از بین غلتکهای مخصوص، دو لبهٔ آن را به یکدیگر جوش بدهند؛ فرایند جوشکاری با استفاده از تکنیکهای متفاوتی انجام میشود و در نهایت، لولهای با یک درزجوش به دست میدهد.
از طرف دیگر، آن گروه از متخصصان که از شمشهای فولادی برای ساخت لوله استفاده میکنند، باید فرایندهایی نظیر سوراخکاری را پشت سر بگذارند و عملیاتهای حرارتی متفاوتی را طی کنند تا در نهایت امر، یک لوله به دست بیاید؛ نکته اینجاست که این دسته از لولهها هیچ درز جوشی بر روی بدنهٔ خود ندارند.
باتوجهبه این مقدمات، باید بگوییم که وجود یا عدم وجود درزجوش بر روی لولههای فلزی، بیانگر شیوه و روش تولید این محصولات است که البته تأثیر زیادی هم در تعیین کاربردها و ویژگیهای مکانیکی و فنی آنها دارد. بهعنوان نمونه، لولههای بدون درز از مقاومت بیشتری برخوردارند و گزینهای مناسبتر برای انتقال مایعات پرفشار بهحساب میآیند، درحالیکه لولههای درزدار در دستهٔ محصولات اقتصادی بازار قرار میگیرند.
لوله درز مستقیم چیست؟
پیش از آنکه به سراغ دریافت قیمت لوله درزدار سیاه یا گالوانیزه بروید، باید تعریف صحیحی از این محصولات در ذهن داشته باشید تا بتوانید کاربردها و ویژگیهای این مقاطع را از یکدیگر تشخیص بدهید و بهترین گزینه را برای پروژهٔ ساختمانی خود برگزینید.
در بخش قبلی بیان کردیم که لولهها بهطورکلی به دو دستهٔ درزدار و بدون درز تقسیم میشوند. در این بخش، باید این نکته را هم اضافه کنیم که لولههای درزدار بهخودیخود دارای گروهبندیهای متفاوتی هستند. توجه داشته باشید که بر اساس شکل درز و جهت آن، میتوانیم این محصولات را به دو گروه کلی تقسیم کنیم.
_ لولههای درز مارپیچ یا اسپیرال؛
_ لولههای درز مستقیم.
با این حساب، لولهٔ درز مستقیم به آن دسته از لولههای درزدار گفته میشود که با استفاده از کنار هم قراردادن ورقهای فولادی و جوشکاری آنها در یک خط ممتد، تولید میشوند. شایان توجه است که این دسته از مقاطع فلزی با نامهای دیگر هم مانند “لوله جوشی” و “لولهٔ درز جوشی” شناخته میشوند.
ویژگیها
پیش از پرداختن به مزیتهای این دسته از مقاطع فلزی، باید این نکته را مدنظر داشته باشید که بخش زیادی از ویژگیهای این گروه از محصولات باتوجهبه نوع ورق فلزی بهکاررفته در آنها و ضخامتشان تعیین میشود. بهعنوان نمونه، لولههای درز مستقیم گالوانیزه از نظر مقاومت در برابر زنگزدگی، گزینههای بسیار مناسبی هستند درحالیکه این مقاطع زمانی که با ورقهای سیاه ساخته میشوند، مقاومت کمی در برابر اکسید آهن دارد.
همچنین، نرخ تمامشدهٔ این محصولات نیز در گروه ورق بهکاررفته در ساخت و ضخامت آنهاست؛ برای مثال، قیمت لوله سیاه درزدار 6 اینچ با قیمت لوله درزدار 8 اینچ متفاوت است، چراکه از نظر وزنی نیز این دو لوله با یکدیگر متفاوت هستند.
با همهٔ این تفاسیر، بخشی از ویژگیهای این لولهها با یکدیگر مشابه است که در ادامه بیان خواهیم کرد. فرایند ساخت این لولهها سادهتر از مقاطع بدون درز است و همین مسئله باعث میشود که هزینهٔ تمامشدهٔ پروژههایی که با این مقاطع ساخته میشوند، بهمراتب از پروژههای دیگر کمتر بشود.
البته این نکته را هم نباید از یاد ببریم که لولههای درز مستقیم مقاومت و استحکام کمتری در مقایسه با لولههای بدون درز یا اسپیرال دارند و همین مسئله باعث میشود که از آنها صرفاً برای انتقال مایعات و گازهایی که دارای فشار کم یا متوسط هستند استفاده بشود؛ توجه داشته باشید که در صورت استفاده از آنها در موقعیتهای دیگر، ترکهایی در ناحیهٔ جوش این محصولات ایجاد میشود و به بدنهٔ لوله آسیبهای جدیای را وارد میکند.
کاربردها
در بخش قبلی به شکل مختصر بیان کردیم که این گروه از محصولات فولادی در موقعیتهای کمفشار به کار گرفته میشوند و متخصصان باید در استفاده از آنها برای موقعیتهای پرفشار صرفنظر کنند. در ادامه، تلاش میکنیم تا دستهای موقعیتهایی را بیان کنیم که از این محصولات بهوفور استفاده میشود. البته پیش از آن، باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که عواملی مانند شیوهٔ جوشکاری و آلیاژ بهکاررفته در ساخت این محصولات، تأثیر زیادی در تعیین کاربردهای آنها دارد.
_ در زیرساختهای مربوط به سیستمهای گرمایشی نظیر شوفاژ؛
_ در سیستمهای آبرسانی؛
_ در ساخت انواع پروفیلهای ساختمانی و صنعتی؛
_ در زیرساختهای مربوط به مدارهای گازرسانی شهری.
مراحل تولید
فرایند تولید این محصولات یکی از مهمترین و قابلتوجهترین مسائل مربوط به این دسته از مقاطع فولادی است، چراکه باعث تمایز آنها از سایر مدلها مانند لوله مانیسمان میشود. همانطور که در بخشهای قبلی نیز بیان کردیم، تولید این محصولات با انتخاب یک ورق فلزی مناسب آغاز میشود و در ادامه
_ ورقها وارد بخش غلتکها میشوند تا فرایند شکلدهی انجام شود؛
_ پس از آن، به بخش جوشکاری میروند تا متخصصان با یکی از روشهای مخصوص، این فرایند را آغاز کنند؛
_ فرایند برادهبرداری از سطح را پشت سر میگذارند؛
_ پروسهٔ برشکاری آغاز میشود و محصولات از نظر طولی در اندازههای متفاوت برش میخورند؛
_ محصولات برش خورده برای قابگیری و انجام مسائل مربوط به صافکاری وارد بخش دیگری میشوند؛
_ محصولات نهایی به بخش کنترل کیفیت وارد میشوند تا معاینات نهایی انجام شود و پس از آن، مقاطع بستهبندی شوند و برای مشتریان ارسال شوند.
دو روش رایج برای تولید لوله درز مستقیم
در بخش آغازین این مقاله بیان کردیم که درزجوش در این دسته از محصولات، یک نشانهٔ مهم برای شناخت آنهاست؛ به همین دلیل، در این قسمت لازم است که توضیحات مختصری دربارهٔ دو روش مشهور جوشکاری این محصولات به دست دهیم تا شیوههای متفاوت ساخت این محصول آشنا شوید؛ توجه داشته باشید که این مسئله در زمان دریافت قیمت لوله درزدار سبک یا سنگین نیز حائز اهمیت است.
با این حساب، در زمان بررسی قیمت لوله درزدار 8 اینچ یا 12 اینچ، توصیه میکنیم که حتماً روش جوشکاری آن را بررسی کنید یا از متخصصان فروش دربارهٔ آن سؤال کنید.
شیوهٔ جوشکاری مقاومت الکتریکی (Electric Resistance Welded Or ERW)
در فرایند جوشکاری با این روش، متخصصان از جریان الکتریسیته و ابزارهای انتقالدهندهٔ آن استفاده میکنند تا آن را به لبههای لوله برسانند؛ لبهٔ لوله پس از گذر بازهٔ زمانی خاصی گرم و گرمتر میشود. پس از آن، متخصصان با استفاده از ابزارهای گوناگونی دو لبه را به یکدیگر نزدیک میکنند تا در نهایت به یکدیگر بچسبند و فرایند جوشکاری انجام بشود. گفتنی است که این روش معمولاً در صنایع ساخت اتومبیل به کار میرود اما در تولید انواع لوله درز مستقیم نیز کاربرد چشمگیری دارد.
شیوهٔ جوشکاری فرکانس بالا (High Frequency Welded HFI)
در این شیوه متخصصان جوشکاری را با روش فورج و بدون استفاده از فلزهای پرکنندهٔ رایج بهپیش میبرند. فرایند نیز با گرمکردن منطقهٔ جوشکاری به یکی از دو روش تماس یا القا آغاز میشود و پس از آن، متخصصان فاصلهٔ لبههای لوله را کم میکنند و آنها را زیر فشار میگذارند تا جوش در میان آنها به طور کامل تشکیل شود.
جمعبندی
لوله درز مستقیم یکی از انواع لولههای فلزی درزدار است که با استفاده از ورقهای فولادی و جوشکاری لبهٔ آنها تولید میشود؛ در ساخت این محصول از آلیاژهای گوناگون و روشهای جوشکاری متفاوتی استفاده میشود که در تعیین ویژگیهای فنی و کاربردهای این محصول تأثیرگذار هستند. دربارهٔ کاربرد این محصولات باید بگوییم که بهطورکلی برای استفاده در مدارهای انتقال مایعات و گازهای کمفشار به کار میروند.
در پایان، پیشنهاد میکنیم که برای دریافت آخرین قیمت لوله سیاه درزدار 6 اینچ یا سایر ضخامتها، به صفحهٔ فروش فولادسل مراجعه کنید و گزینهٔ موردنظر خود را از این طریق پیدا کنید.