ورق استیل نگیر به گروه خاصی از ورقهای استنلساستیل اشاره دارد که دارای مقادیر متفاوتی از عناصر شیمیایی هستند؛ این مسئله منجر به ایجاد شدن خواص متفاوتی در این محصولات مانند بروز یک رفتار مغناطیسی میشود. علاوه بر اینها، ویژگیهایی مانند مقاومت در برابر عوامل خورنده و خواص جوشکاری و شکلدهی این ورقها نیز تحت تأثیر همین تغییرات عناصر شیمیایی قرار میگیرد. گفتنی است که این دسته از محصولات فولادی در مقابل دستهٔ دیگری قرار میگیرند که با نام استیل بگیر شناخته میشوند.
در صفحهای که روبروی شماست، لیست قیمت روز ورق استیل نگیر در انواع گریدهای مشهور قرار دارد؛ با اسکرول کردن صفحه میتوانید همهٔ این موارد را بررسی کنید و در صورت نیاز، با یک تماس تلفنی سفارش خود را به کارشناسان فولادسل اطلاع دهید تا پروسهٔ خرید ورق استیل نگیر و ارسال بار در سریعترین زمان ممکن انجام شود.
ورق استیل ضدزنگ چیست؟
پیش از آنکه به سراغ معرفی مدل نگیر این محصول برویم، بهتر است که توضیحاتی کلی دربارهٔ این دسته از ورقهای فولادی بدهیم و تفاوتها را با سایر آلیاژهای فلزی مانند سری A و ST بیان کنیم.
آلیاژ استیل ضدزنگ (Stainless Steel) همانطور که از نام آن نیز مشخص است، مقاومت بالایی در برابر اکسید آهن و عوامل ایجادکنندهی آن نظیر آب، رطوبت و اکسیژن دارد؛ این ویژگی برجسته که موجب تمایز آن از سایر نمونههای آلیاژی دیگر میشود، به سبب وجود حداقل 11 درصد کروم در این آلیاژ است. البته نباید از یاد ببریم که عناصر دیگری مانند نیکل و مولیبدن نیز در این آلیاژ قرار دارند که موجب افزایش خواص جوشکاری و انعطافپذیری این دسته از ورقهای فلزی میشوند.
ورق استیل نگیر چیست؟
در بخش قبلی بیان کردیم که وجود عنصر کروم در بخش قابلتوجهی از ورقهای فولادی موجب بروز ویژگیهای خاصی در آنها میشود؛ این دسته از محصولات با نامهایی نظیر استنلساستیل، استیل ضدزنگ و فولاد زنگنزن شناخته میشوند. نکتهای که در ادامهٔ این بحث باید بدانید، این مسئله است که وجود کروم در آلیاژهای فولادی علاوه بر افزایش مقاومت آنها در این گریدها، باعث بروز یک رفتار مغناطیسی نیز در آنها میشود.
بر خلاف باور برخی از اهالی صنعت، گریدهایی مانند 304 و 316 به سبب افزایش کروم خواص مغناطیسی خود را از دست نمیدهند، بلکه این میزان نیکل در این آلیاژهاست که موجب اصلاح خواص مغناطیسی این گریدها میشود و در نهایت آنها را به دو گزینه از آلیاژهای استیل نگیر قرار میدهد.
بنا بر این مقدمات، ورق استیل نگیر 316 یا 304 به آن دسته از ورقهایی اطلاق میشود که مقادیر کروم بالایی را در خود جای دادهاند اما از طرف دیگر، میزان نیکل نیز در آلیاژ آنها افزایش یافته است و حضور نیکل به نسبت کروم باعث شده که این ورقها رفتار مغناطیسی خود را از دست بدهند و به آلیاژی تبدیل شوند که علاوهبر دارا بودن ویژگیهای متعدد استیلهای بگیر، دارای هیچ واکنش مغناطیسیای نیستند.
تفاوت ورق استیل نگیر و بگیر
بنا به مقدماتی که در بخش قبلی بیان کردیم، آن دسته از گریدهای استیل ضدزنگ که دارای مقادیر زیادی از دو عنصر نیکل و کروم هستند زیرمجموعهای از ورقهای استیل نگیر قرار میگیرند، چراکه هیچ واکنش مغناطیسیای در آنها دیده نمیشود.
از طرف دیگر، گروه ورقهای استیل بگیر شامل محصولاتی میشود که مقادیر کروم زیادی را در خود جای دادهاند اما درصد نیکل موجود در آنها کمتر از 1 درصد کل آلیاژ است؛ این مسئله باعث میشود که رفتار مغناطیسی ایجادشده در ورق که تابعی از حضور عنصر کروم است، اصلاح نشود. همین مسئله برجستهترین تفاوت این دو دسته از ورقهای استیل است.
همچنین، تفاوتهایی از جهت ابعاد ظاهری و وزن ورق استیل نگیر و بگیر وجود دارد که انکارنشدنی هستند. بااینحال، نباید این مسئله را هم از یاد ببریم که تفاوتهای خُرد و کلان دیگری هم در این دو آلیاژ وجود دارد؛ تفاوتهایی مانند میزان سختی و انعطاف در این دو گروه. اما موردی که در بخش قبلی بیان کردیم، بارزترین تمایز میان این دو گروه است.
انواع ورق استیل نگیر چیست؟
در بخشهای پیشین بیان کردیم که درصد عناصر شیمیایی خاصی مانند کروم، نیکل و مولیبدن باعث بهوجودآمدن آلیاژی میشود که با نام استیل ضدزنگ نامیده میشود؛ در این قسمت باید این مسئله را اضافه کنیم که اگر تفاوتهایی که در عناصر شیمیایی ایجاد میشود به شکل محدود باشد، باعث بروز گریدهای گوناگونی در یک آلیاژ خاص میشود.
برایناساس، ما در صنعت آهنآلات یک گروه با عنوان استیل ضدزنگ داریم و بیش از 150 گرید که همگی زیرمجموعهای از این گروه هستند اما در جزئیات عناصر شیمیایی، تا حدودی با یکدیگر متفاوتاند. در ادامه، به بررسی چند مورد از گریدهای مشهور استیل نگیر اشاره میکنیم؛ مطالعهٔ این بخش به شما کمک میکند تا در زمان بررسی لیست قیمت ورق استیل نگیر، انواع گریدها را تشخیص بدهید و به مشکلی برنخورید.
گرید 304
این گرید یکی از پرکاربردترین گریدهای استیل ضدزنگ است و با دو عنصر غیرآهنی اصلی یعنی کروم و نیکل تولید و عرضه میشود. این ورق یک نمونه از استیلهای آستنیتی بهحساب میآید و در مقایسه با ورقهای کربن، رسانایی کمتری در حرارت و جریان الکتریسیته دارد.
عناصر شیمیایی موجود در این گرید به شرح زیر هستند:
_ 08 درصد کربن؛
_ 1 درصد سیلیکون؛
_ 2 درصد منگنز؛
_ 045 درصد فسفر؛
_ 030 درصد گوگرد؛
_ 18 تا 20 درصد کروم؛
_ 8 تا 11 درصد نیکل.
باتوجهبه مقادیر بالای نیکل و کروم، این محصول گزینهای ایدهآل در مقابله با عوامل آسیبزای محیطی است و از جهت خواص شکلدهی و جوشپذیری، یکی از بهترین گزینههای موجود در پیش پای صنعتگران و تولیدکنندگان است.
باتوجهبه این مقدمات میتوانیم نتیجه بگیریم که استیل نگیر 304 در بازهٔ وسیعی از صنایع و کارخانههای تولیدی به کار گرفته میشود؛ تولید انواع لوازمخانگی، ساخت پنلهای مخصوص معماری، طراحی انواع مبدلهای حرارتی و ساخت انواع قطعات کوچک مثل پیچومهره، بخشی از کاربردهای این محصول است. در پایان جالب است بدانید که قیمت ورق استیل نگیر 304 بهمراتب بیشتر از سایر ورقهای فولادی ضدزنگ مانند ورق گالوانیزه است.
گرید 316
علاوه بر نیکل و کروم، در ساخت این گرید از مقادیری مولیبدن نیز استفاده شده که موجب بروز ویژگیهای خاصی در این ورق استیل میشود. گفتنی است که این گرید آلیاژی در دو مدل کمکربن و معمولی عرضه میشود که مدل کمکربن آن با علامت L شناخته میشود: 316L
ترکیبات این گرید در نمونههای معمولی به شرح زیر است:
_ 08 درصد کربن؛
_ 2 درصد منگنز؛
_ 045 درصد فسفر؛
_ 030 درصد گوگرد؛
_ 75 درصد سیلیسیم؛
_ 16 تا 18 درصد کروم؛
_ 10 تا 14 درصد نیکل؛
_ 01 درصد نیتروژن؛
_ 2 تا 3 درصد مولیبدن.
موارد گوناگونی وجود دارد که میتوانیم در بحث مقایسهٔ گرید 304 با 316 مطرح کنیم. بهطورکلی باید بگوییم که گرید 316 دارای خواص ضد فرسودگی بیشتری است و در محیطهای اسیدی و در مواجهه با محلولهای حاوی کلراید نیز استحکام خود را حفظ میکند؛ زمانی که این ویژگیها را به مقاومت آن در برابر حرارتهای بالا قرار دهیم، به این نتیجه میرسیم که این گرید یکی از مقاومترین گزینههای موجود در بازار بهحساب میآید.
ویژگیهای مکانیکی و تفاوتهای این محصول باعث میشوند که گرید 316 به گزینهای ایدهآل برای استفاده در بخشهای آلودهٔ دریاها، محیطهای حاوی اسید و سایر تأسیسات زیر آب یا شناور تبدیل شوند. علاوه بر اینها، ورقهای تولیدشده با این گرید استفادههای بسیاری در تولید بخشهای گوناگون موتورهای جت، ساخت مبدلهای حرارتی کوچک و بزرگ و زیرساختهای مرتبط با تولید دارو دارد.
در پایان لازم به ذکر است که با بررسی قیمت ورق استیل 316 نگیر به این نتیجه میرسیم که این محصول یکی از گرانترین گزینههای موجود در بازار است و حتی تفاوت قابلتوجهی هم با سایر ورقهای استیل نظیر قیمت ورق استیل 304 دارد.
سخن پایانی
ورق استیل نگیر 304 یا 316 یکی از انواع ورقهای فولاد ضدزنگ است که باتوجهبه مقادیر بالای کروم و نیکل، از سایر ورقهای این دسته متمایز میشود؛ تنظیم این عناصر و استفادهٔ متوازن از آنها موجب ازبینرفتن رفتارهای مغناطیسی در این دسته از آلیاژها و تولید یک ورق استیل بدون خواص مغناطیسی میشود. گفتنی است که گریدهای آلیاژی گوناگونی وجود دارد که زیرمجموعهای از این دسته بهحساب میآیند؛ مثلاً آلیاژهای 304 و 316 دو نمونه از این موارد هستند.
در پایان لازم به ذکر است که برای خرید ورق استیل نگیر باید پیش از هر چیزی، آنالیزهای این ورق را به شکل دقیق بررسی کنیم و پس از ایجاد اطمینان از کیفیت این محصول، نسبت به خرید آن اقدام کنیم؛ در غیر این صورت، ممکن است که نمونههای کمکیفیت این محصولات به دست ما برسد که از جهت ویژگیهای مکانیکی دچار مشکل هستند.