به یک صندلی نگاه کنید! چه چیزی آن را سرپا نگه میدارد؟ بله، پایههای آن! اگر پایه آن دچار نقص باشد امکان دارد به شخصی که روی آن مینشیند آسیب برساند. این که یک صندلی است و میتواند باعث آسیب جزئی در فرد شود. حال به یک ساختمان نگاه کنید. کوچکترین اشتباهی میتواند جان انسانهای زیادی را بگیرد. نقش پایه صندلی در یک ساختمان را در واقع میلگرد بازی میکند. به همین دلیل باید نحوه تشخیص میلگرد اصل و تقلبی را دانست. اما اصلا میلگرد چیست؟ دنیای امروز پر شده از پیشرفت و کشفیات جدید و متنوع! برای پایههای ساختمان نیز چیزی کشف شده که به آن میلگرد گفته میشود. میلگردها در واقع باعث افزایش مقاومت و استحکام ساختمان میشوند. حال تصور کنید که در زمان خرید، فروشندهای ندانسته و یا شاید هم دانسته میلگرد بسیار قدیمی و زرد شده به سازنده بفروشد. آیا روشی وجود دارد که بتوان میلگرد اصلی را از تقلبی تشخیص داد؟ در ادامه این متن از فولادسل در این باره بیشتر خواهیم خواند. پس با ما همراه بمانید.
روشهای تشخیص میلگرد اصل و تقلبی (استاندارد)
همانطور که پیشتر خدمتتان عرض کردیم میلگرد در صنعت ساخت و ساز نقش مهم و کلیدی بازی میکند. همین نقش حیاتی سبب شده تا کارخانههای تولید میلگرد روز به روز افزایش یابند. همچنین باید اضافه کنیم که به دلیل وجود سود بالا در این صنعت، افراد سودجو با عرضه میلگردهای بسیار قدیمی و زرد شده در بازار پولهای کلان به جیب میزنند و جان و مال دیگران برایشان هیچ اهمیتی ندارد. به همین دلیل است که مشتریان باید پیش از اقدام برای خرید میلگرد، از اصل بودن محصول اطمینان حاصل نمایند که اصولا این موارد در راهنمای خرید میلگرد مورد بررسی قرار میگیرد. با توجه به وجود ویژگیها و فاکتورهایی می توان وجه تمایزی میان میلگرد اصل و تقلبی پیدا کرد. در ادامه با این فاکتورها آشنا خواهیم شد. جالب است بدانید که میلگردها به دو دسته صنعتی و ساختمانی طبقه بندی میشوند. مثال صندلی را به یاد دارید؟ در واقع پایههای صندلی یا حتی دسته صندلی میتواد مثال بسیار خوبی برای میلگرد صنعتی باشد.
اول، وزن میلگرد
یکی از مهمترین ویژگیهایی که میتوان درباره تشخیص میلگرد اصل و تقلبی عنوان کرد، وزن آن است. پارامتر تاثیرگذار در وزن، قطر و طول میلگرد میباشد که اغلب، کارخانهها با ویژگیها و سایز مشترک این محصول را به تولید میرسانند. مرجع وزنی میلگرد استاندارد نیز جدول اشتال نام دارد. جالب است بدانید که میلگردهای تقلبی اختلاف وزنی زیادی با این جدول دارند.
میلگردهای تولید شده در کارخانههای فولادی، تلورانس وزنی دارند و وزن آنها با هم متفاوت است؛ اما به خاطر وجود استانداردهای تولیدی، این تفاوت در وزن بسیار ناچیز است.
دوم، پلاک بندیل یا پلاک شناسایی میلگرد
یکی از ابتداییترین راهها برای تشخیص میلگرد اصل و تقلبی وجود همین پلاکهاست. بر روی این پلاکها اطلاعاتی حک شده که میتوان به کمک آن متوجه بسیاری از مسائل شد. این اطلاعات عبارتند از:
- لوگو و نام کارخانه تولید کننده
- .Heat No یا شماره ذوب
- نوع یا Type
- سایز
- نوع میلگرد
- طول
- وزن بندیل با بسته
- کیفیت Quality
- شماره شناسایی
- تاریخ و ساعت تولید
- اطلاعات تماس و آدرس کارخانه
- بارکد استعلام
نکته: توجه داشته باشید که تنها نباید اطلاعات درج شده بر روی پلاک را مطالعه کنید، بلکه لازم است اطلاعات پلاک را با علامت اختصاری حک شده بر روی بدنه محصول تطبیق دهید.
سوم، علائم اختصاری حک شده روی بدنه میلگرد
جالب است بدانید که کارخانه تولیدی بر روی هر کدام از محصولات خود، علامت اختصاری و مشخصات خاص آن را حک میکند تا راهی باشد برای تشخیص میلگرد اصل و تقلبی:
- SA: میلگرد آجدار ۵۰۰ نوع آج: آجدار مرکب، روش تولید: آلیاژی
- CT: میلگرد آجدار ۴۰۰ نوع آج: آجدار جناقی، روش تولید: ترمکس (خنک کاری)
- CU: میلگرد آجدار ۴۰۰ نوع آج: آجدار جناقی، روش تولید: آلیاژی
- T: میلگرد آجدار ۳۶۰ نوع آج: آجدار مارپیچ، روش تولید ترمکس (خنک کاری)
- JU: میلگرد آجدار ۳۴۰ نوع آج: آجدار مارپیچ، روش تولید: آلیاژی
- سایز
- برند اختصاری تولید کننده
چهارم، گواهینامه کنترل کیفیت
لازم است بدانید که هر محصول فولادی دارای برگهای تحت عنوان گواهی کنترل کیفیت یا certificate است که مشتری میتواند آن را پیش از خرید رویت کند. مشخصات مندرج در این گواهی نامه اعم از آزمونهای انجام گرفته روی محصول، مشخصات فنی و آنالیز شیمیایی فولاد است که برای تشخیص میلگرد اصل و تقلبی کاربرد دارد:
- ترکیب شیمیایی
- خواص مکانیکی
- نام محصول
- مشخصه تجاری
- استاندارد
- شماره گواهینامه
- تاریخ صدور
- وزن
- طول
- سایز
- روش تولید
- وضعیت عملیات حرارتی
- استانداردهای معادل
نکته: توجه داشته باشید که مهر و امضای واحد کنترل کیفیت و مهر خروج از انبار بسیار حائز اهمیت است.
پنجم، رنگ میلگرد
رنگ اصلی میلگردی که توسط کارخانه تولید میشود، تیره و مشکی بوده که به مرور زمان بر اثر رطوبت آب باران به زرد متمایل میشود. در حقیقت این رنگ زرد همان زنگار است. باید خدمتتان عرض کنیم که زنگار اگر در مدت کوتاهی به وجود آید در کیفیت میلگرد هیچ خللی به وجود نمیآورد. اما توجه کنید که زنگ زدگی نشانه نامرغوب بودن محصول نیست؛ چرا که فولاد در برابر رطوبت دچار زنگ زدگی میشود اما کیفیت آن را میتوان بسته به خوردگی محصول تشخیص داد. چرا که همه فلزات در هرجای دنیا دچار زنگ زدگی و اکسیداسیون میشوند؛ مگر این که جزو فلزات ضد زنگ باشند.
ششم، خرید از یک شرکت معتبر
با خرید میلگرد از یک شرکت معتبر میتوانید به راحتی با مطابقت دادن استانداردها با محصولی که دریافت میکنید از این موضوع مطمئن شوید. در شرکتهای معتبر همه پارامترها و استانداردها در نظر گرفته میشود و یک تیم کارشناس این موضوع را ارزیابی میکنند و در آخر محصولی با کیفیت در دسترس مشتری قرار میگیرد.
خلاصه مطالب:
همانطور که در هر جزئی از هستی میبینیم، یک قسمتی همواره بخشهای دیگر را نگه میدارد و مانند پایه برای صندلی عمل میکند. میلگرد همان وظیفه را در سازه دارد. همانطور که میدانید به طور کلی دو مدل میلگرد وجود دارد، میلگرد زرد و مشکی. میلگردهای زرد شده دچار زنگ زدگی گشتهاند؛ چرا که همه مقاطع فولادی با اکسیژن واکنش نشان میدهند و دچار اکسیداسیون میشوند. توجه داشته باشید هنگامی که میلگرد از کارخانه بیرون میآید به هیچ عنوان زرد نمیباشد. با این تفاسیر زمانی که میلگرد خریداری میشود ممکن است زرد باشد که این موضوع بدان جهت است که یا در انبارهای روباز از محصول نگهداری کرده و یا اینکه مدت زمان زیادی محصول در انبار ماندهاند. پس میتوان نتیجه گرفت که این موضوع در قیمت میلگرد تاثیرگذار است. بدان جهت که سودجویان میلگردهای تمام زرد شده را که مدتهاست در دست دارند، به قیمت روز در کارخانه و هم قیمت میلگرد تازه تولید شده میفروشند.
چجوری از بار میلگردی که خریداری کردیم خیالمون راحت باشه؟
جناب سلیمی بهترین راه، خرید میلگرد از یک مرجع رسمی و معتبر است که به شما ضمانت کیفیت بدهد.
سلام ، من ناظر سازه هستم ، گاها داخل میلگردها ، میلگردی هست که دارای لبه است و فروشنده ادعا می کند، داخل بندیل بوده و از کارخانه هست و از جای دیگر ، قاطی نکرده است.
چطور می توان فهمید ، که راست می گوید ، یا چرا میلگرد لبه دار تولید میکنند؟
بله متاسفانه میلگردهای سایز پایین بعضی از کارخانجات بدلیل کیفیت پایین تولید، ضایعهای در اطراف میلگرد ایجاد میشود که به آن سیبیل میلگرد نیز گفته میشود و ارتباطی به بندیل ندارد.