پروفیل چیست ؟ از نظر واژگان به معنای ثابت بودن یک مقطع در طولی مشخص است که در اصطلاح لاتین به قطعات فولادی گفته می شود که در ساختمانسازی بهکار میرود، و به اشکال گوناگون ساخته میشود.
پروفیل در واقع مقاطع فلزی می باشند که در صنایع مختلفی که اشاره شد کاربرد دارند. این مقاطع فولادی دارای مقطعی تو خالی هستند.
به طور کلی به دو دسته پروفیل باز و بسته تقسیم میشوند. پروفیل باز شامل تیر آهن، نبشی، ناودانی و میلگرد بوده و پروفیل بسته شامل لوله و پروفیل Pvc میباشد. همچنین پروفیل از منظر دیگر دارای دو دسته پروفیل سبک و سنگین است.
قوطی چیست؟
قوطی یک نوع از پروفیل می باشد که از جنس فولاد با مقاطع مربع یا مستطیل توخالی تولید میشود. کاربردهای زیادی در صنایع مختلف اعم از پزشکی، خودروسازی و ساختمانسازی دارد. قوطی ها به دلیل جوش پذیری و کیفیت عالی بسیار مورد استقبال و استفاده قرار گرفته اند.
تفاوت قوطی و پروفیل چیست ؟
در اصطلاح عامیانه و عرف صنعت فولاد از دو واژه پروفیل و قوطی در بیشتر مواقع به اشتباه استفاده می شود. در صورتی که قوطی و پروفیل با یکدیگر فرق دارند. پروفیل یک نام و محصول کلیاست و به قطعات فلزی طویل با سطح مقطع یکسان اشاره دارد. قوطی در حقیقت نوع خاصی از پروفیل است که به صورت توخالی بوده و سطح مقطع آن به شکل مربع و مستطیل است.
- مهمترین تفاوت قوطی و پروفیل ترکیب شیمیایی به کار رفته در ساختار آنها می باشد.
- فرق پروفیل و قوطی خواص فیزیکی مانند میزان انعطافپذیری، تحمل فشار، خاصیت کشسانی و… را نیز در بر میگیرد.
- نوع استانداردی که در هریک از قوطی و پروفیل استفاده می شود نیز یکی از تفاوتهای دیگر است که باعث تمایز خواص و ویژگیهای آنها از یکدیگر میشود.
ویژگی های پروفیل چیست؟
پروفیل ها در یک دسته بندی کلی به دو نوع پروفیل سبک و سنگین تقسیم می شوند. پروفیل سنگین به دو صورت صنعتی و ساختمانی موجود هستند. این نوع پروفیل با ورق هایی با صخامت۱.۵میلی متر به بالا تهیه می شوند و مقطع این محصول به صورت مستطیل یا مربع است. خصوصیات اصلی این نوع پروفیل چیست ؟
- قابلیت جوش پذیری بسیار خوب
- مقاومت پیچشی و خمشی
- برخورداری از سختی سطح می شود
ویژگی های این نوع پروفیل موجب شده تا از این نوع پروفیل در ساخت شاسی های ماشین آلات سنگین، ساخت دستگاه های صنعتی، ساخت ستون درب و پنجره ها استفاده شود. در واقع می توان گفت پروفیل های سنگین برای مصارفی که نیاز به مقاومت بالا در برابر فشار وزن دارند مناسب است، چون که این نوع پروفیل از قابلیت تحمل وزن و فشار بالا برخوردار است .
پروفیل سبک چیست؟
انواع پروفیل چیست و چه کاربرد هایی دارد؟ پروفیل های سبک با استفاده از ورق های روغنی با ضخامت کمتر از ۱.۵میلی متر تولید می شوند. این نوع پروفیل با روش نورد سرد تولید می شوند، پروفیل های سبک را اصطلاحا پروفیل مبلی نیز می نامند. از پروفیل های سبک به علت داشتن ویژگی هایی که در ادامه به ان اشاره می شود، استفاده های گسترده ای به عمل می آید.
- کیفیت بالای سطح
- دقت بالای ضخامت و ابعاد
- برخورداری از ظرافت بالا نسبت به سایر انواع پروفیل
- دارا بودن تنوع بالا
- قابلیت چکش خواری و فرم پذیری مناسب
- برخورداری از قابلیت آبکاری
از پروفیل های سبک در صنایع خودرو سازی، ساخت اگزوز، لوازم خانگی، صندلی و مبلمان و ساخت دوچرخه استفاده می شود.
وزن پروفیل قوطی هم به صورت مستقیم به ضخامت آن بستگی دارد؛ در نتیجه هرچه ضخامت پروفیل قوطی فلزی بیشتر باشد، وزن آن بیشتر شده و به تبع آن قیمت هم بالاتر میرود.
به طور کلی کمترین طول و عرض در پروفیلهای تولید شده برابر با ۱۰×۱۰ میلیمتر است که به شکل یک قوطی مربع به اضلاع یک سانتیمتر است. پروفیلهای مربع تولیدی تا اندازههای ۵۰۰×۵۰۰ میلیمتر هم قابل عرضه هستند. در مورد قوطیهایی با سطح مقطع مستطیل، طول و عرض با یکدیگر متفاوت است.
در قوطی مستطیل کوچکترین عرض و طول به ترتیب برابر با ۴۰ و ۱۰۰ میلیمتر و بزرگترین عرض و طول نیز برابر با ۱۳۵ و ۳۰۰ میلیمتر است که در ضخامتهای ۵.۲ تا ۸ میلیمتر تولید میشوند. هدف ما از این مقاله آشنایی شما با تفاوت پروفیل و قوطی، شاسی و قوطی و انواع قوطی پروفیل بوده است.
انواع پروفیل
برای پاسخ به اینکه پروفیل چیست باید انواع پروفیل را به خوبی بشناسیم. پروفیلهای موجود در گروهها و دستهبندیهای مختلف، کاربردهای متفاوتی دارند.
- دسته بندی بر اساس نوع کاربرد
- دستهبندی بر اساس جنس
- دسته بندی بر اساس شکل و ابعاد
دستهبندی انواع قوطی و پروفیل بر اساس نوع کاربرد
پروفیلها بر اساس نوع کاربرد در دو دستهی کلی ساختمانی و صنعتی قرار میگیرند:
پروفیلهای ساختمانی
پروفیلهایی که به صورت گسترده در ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرند به پروفیلهای ساختمانی معروف هستند. برای ساخت پروفیلهای ساختمانی از سه روش نورد سرد، گرم و مرکب استفاده میشود. در سایت پیوان قیمت پروفیل ساختمانی بهصورت روزانه توسط کارشناسان متخصص بهروز میشود.
تولید پروفیل به روش نورد گرم
در این روش برای تولید پروفیل قوطی از شمشهای فولادی استفاده میشود. مراحل خاص این روش باعث میشود تا محصول ساخته شده مقاومت بسیار بالایی در برابر فشارهای بیرونی داشته باشد.
تولید پروفیل قوطی به روش نورد سرد
در این روش برای تولید پروفیل از ورقهای سرد از پیش تولید شده استفاده میشود. برای این کار، ورقهای سرد از طریق پرس خم شده و شکل داده میشوند. محصولات تولید شده با استفاده از نورد سرد مقاومت پایینتری در مقایسه با انواع تولید شده از طریق نورد گرم دارند و به همین دلیل در کارهای سبک استفاده میشوند.
تولید پروفیل قوطی به روش مرکب
از این روش برای ترکیب پروفیلهای نورد سرد و گرم استفاده میشود.
پروفیل صنعتی چیست ؟
همانطور که از نام پروفیل صنعتی مشخص است به طور گسترده در صنایع مختلف مثل صنایع نظامی، خودروسازی و… استفاده میشود. روش تولید پروفیلهای صنعتی متفاوت از پروفیلهای ساختمانی است و باید استانداردهای خاصی در آنها رعایت شود. در حقیقت به دلیل حساسیتهای موجود و تا حدودی سختی کار، در حال حاضر امکان تولید این پروفیل در ایران وجود ندارد.
دستهبندی انواع قوطی و پروفیل بر اساس جنس
پروفیلها بر اساس جنس در دستههای مختلفی قرار میگیرند که از جملهی آنها میتوان به انواع کامپوزیتی، گالوانیزه، استیل و آلومینیوم اشاره کرد.
پروفیل کامپوزیتی
در این قسمت از مطلب تفاوت پروفیل و قوطی به بررسی پروفیل کامپوزیتی میپردازیم. در حال حاضر این پروفیلها سهم بزرگی از بازار را به خود اختصاص دادهاند. پروفیلهای کامپوزیتی در برابر شرایط نامناسب آب و هوایی مقاومت بالایی داشته و مانع ایجاد خوردگی در قسمتهای مختلف سازه میشوند که نتیجهی آن افزایش عمر سازه در برابر عوامل مخرب است. شرایط اقلیمی خاص ایران باعث شده تا از این محصول به صورت گسترده در کشور استفاده شود.
پروفیل یا قوطی گالوانیزه
قوطی گالوانیزه به عنوان یکی از پرکاربردترین تجهیزات در ساختمان سازی و صنعت کاربردهای فراوانی دارد. گالوانیزه کردن یعنی آهن یا فولاد تولید شده توسط مذاب پوشش داده شوند تا کارایی بالا تری داشته باشند.
پروفیل گالوانیزه توسط کارخانههای مختلفی در ایران تولید میشود که معمولا بر حسب کارخانه تولید کننده، قیمتهای متفاوتی دارند. بزرگترین نقطه ضعفی که این محصول دارد، خاصیت زنگ زدگی آن است. به همین منظور از پوشش گالوانیزه گرم استفاده میکنند که آن هم به صورت غوطه ورسازی گالوانیزه است.
برای ساخت قوطی گالوانیزه از یک پوشش فولادی یا آهنی به منظور جلوگیری از زنگزدگی محصول استفاده میشود. این روکش که عمدتاً از جنس روی است از پروفیل در برابر خوردگی محافظت میکند. تولید قوطی گالوانیزه از طریق روشهای فولاد پیش گالوانیزه، فولاد گالوانیزه شیب گرم و فولاد الکترو گالوانیزه انجام میشود.
پروفیل یا قوطی گالوانیزه به دلیل مزایای زیادی که دارد، به عنوان یکی از پرفروشترین جنسهای پروفیل شناخته میشود. کیفیت، نوع ورق مورد استفاده در ساخت، ابعاد و کارخانه تولید کننده از جمله پارامترهای مهم در قیمت قوطی گالوانیزه است.
قوطی مبلی یا پروفیل سبک
از مهمترین دستههای پروفیل چیست؟ قوطی مبلی از مهمترین دسته های پروفیل است که با ورقهای روغنی (نورد سرد) با ضخامت پایین تر از 2 میلیمتر ساخته میشوند. قیمتی که برای این محصول در نظر گرفته میشود، بر واحد وزن قوطی مبلی است. سایز قوطی مبلی در ابعاد و ضخامتهای مختلف است و قیمت آن با توجه به موارد مختلف تعیین میشود.
از بارزترین ویژگیهای این محصول میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- دارای قطر و ضخامت مناسب
- قابلیت جوش پذیری و فرم پذیری عالی
- کیفیت سطح عالی
- قابلیت آبکاری
- تنوع ابعادی
قوطی مبلی در میان محصولات فولادی که به عنوان پروفیل شناخته میشوند، جایگاه ویژهای دارد. این محصول به دلیل وزن کم، ضخامت پایین و ظاهر براق و سطح یکپارچه، طرفداران خاصی در بین مصرف کنندگان مقاطع فولادی دارد.
پروفیل استیل
این پروفیل از جنس فولاد زنگ نزن و استیل بوده و به شکل کشیده یا فشار داده ساخته شده است. پروفیل استیل به صورت گسترده برای اتصال دو قطعه به یکدیگر استفاده شده و در حقیقت فاصلهی بین آنها را پر میکند.
پروفیل آلومینیوم
طی فرآیندی به نام اکستروژن آلومینیوم، این آلیاژ به اشیائی با اندازهی معین با کاربردهای مختلف تبدیل میشود.
انواع قوطی پروفیل بر اساس شکل و ابعاد
در یک دسته بندی کلی پروفیل ها از نظر شکل ظاهری به دو دسته باز و بسته تقسیم می گردند، که مشخصات آنها به شرح زیر است.
پروفیل باز
این نوع پروفیلها از انواع پروفیل قوطی مقطع باز هستند و به صورت گسترده در ساخت انواع مصالح ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرند. پروفیلهای مقطع باز در ابعاد و ضخامتهای مختلفی تولید شده و از انواع آنها میتوان به Z, U, Hat, I اشاره کرد.
پروفیل z
جزو پرکاربرد ترین این دسته میباشد که معمولا در سقف سالن های بزرگ مانند سوله ، انبار ، پارکینگ ها ، استفاده میشود
پروفیل بسته
در زمان تولید پروفیل قوطی بسته، سطح مقطع آن بسته میشود. انواع قوطی پروفیل، لوله، پنجره و پروفیل UPVC از جملهی این پروفیلها هستند. و مهمترین کاربرد آن درب و پنجره،کرکره برقی و ….. می باشد
کاربرد قوطی پروفیل چیست ؟
پروفیل از نظر کاربرد و سایز به دسته های مختلفی تقسیم می گردد که از جمله مهمترین آنها در صنعت فولاد، می توان به پروفیل های ساختمانی، پروفیل های مبلی، پروفیل های صنعتی و … اشاره کرد.
پروفیل ها انواع مختلفی دارد و هر کدام کاربرد متفاوتی دارند . که در ادامه به مهمترین کاربردهای قوطی پروفیل اشاره می نمایییم.
کاربرد پروفیل در ساختمان سازی
کاربرد ساختمان سازی پروفیل چیست؟ پروفیل مصارف زیادی در ساختمان سازی، صنعت و راه سازی دارد، اما بیشترین کاربرد آن در ساخت در و پنجره های آهنی می باشد.
پروفیل ها بشکل مربع و مستطیل وجود دارند که در مقاطع کوچک آن جهت نرده های فلزی برای در و پنجره ها، راه پله ها، نرده کشی دیوارهای کارخانه ها، پیاده روها و نیز خیابانها استفاده می گردد، اما مقاطع بزرگتر پروفیل ها به ستونی معروف هستند که در ساخت ستون و اسکلت فلزی کاربرد دارد.
سایر کاربرد پروفیل چیست ؟
- از انواع ورق با ضخامتهای مختلف در صنایع ماشین سازی و ساختمان استفاده می شود نظیر ساخت ستون به صورت باکس
- پروفیلهای مربع و مستطیل با مقاطع کوچک به عنوان نرده های فلزی برای در و پنجره منازل، کناره راه پله ها و همچنین نرده کشی اطراف دیوارهای
- کارخانجات و زمینهای محصور شده و نرده پیاده روها و خیابانها بکار می روند.
- پروفیلهای مربع و مستطیل(قوطی) با مقاطع بزرگتر که معروف به ستونی می باشند موارد استفاده متعددی در صنعت و ساختمان سازی دارند این پروفیل ها که در مقاطع مربع ساخته می شوند در ساختن ستون و اسکلت فلزی ساختمانها بکار روند. همچنین اگر این پروفیلها با مشخصات فیزیکی قابل اطمینانی ساخته شوند می توانند در ساختن شاسی تریلرها و نفت کش ها استفاده شوند.
- از پروفیلهای قوطی مربع و مستطیل در صنایع خودروسازی نیز استفاده می شود.
- از پروفیلهای قوطی مربع در ساختن پایه میز و صندلی نیز استفاده می گردد.
- نوع z آن جهت پوشش سقف سوله ها
- ناودانی های کوچک برای ساخت کرکره های مغازه استفاده می شوند
- پروفیلهای نبشی و ناودانی با روش نورد سرد نیز تولید می شوند. ساخت چهارچوب درهای بزرگ آهنی با استفاده از پروفیل نبشی
- کاربرد پزشکی پروفیل چیست ؟ از کاربردهای دیگر قوطی پروفیل، در صنعت پزشکی است. از این محصول در ساخت انواع تختهای بیمارستانی و تجهیزات آزمایش: گاهی استفادههای زیادی میشود.
- تابلوهای راهنمایی و رانندگی از پروفیلهای ستونی میتوان برای تولید تابلوهای راهنمایی و رانندگی داخل شهری، بیرون شهری و میان جادهای نیز استفاده کرد.
- وسایل و تجهیزات ورزشی و تفریحی: در حوزه ورزش و تفریحی یکی دیگر از موارد استفاده از قوطی پروفیلها هستند. تجهیزات ورزشی مستقر در پارکها، ایستگاههای سلامت همگی از موارد کاربرد قوطیهای پروفیل هستند.