لوله اسپیرال فولادی یکی از انواع اتصالات پرکاربرد فولادی است که باتوجهبه روش تولید، از سایر محصولات مشابه متمایز میشود؛ این لوله در واقع یک نوع محصول جوشی است که به شکل مارپیچ جوشکاری میشود. گفتنی است که چنین تفاوتهایی در ساخت این محصول، مطمئناً موجب بروز خواص مکانیکی و فنی خاصی در آن میشود و در نهایت، منجر به استفاده از این لولهها در موقعیتهای مخصوصی خواهد شد.
توجه داشته باشید که در این صفحه علاوه بر بررسی قیمت لوله اسپیرال 60 اینچ یا سایر محصولات، قادر هستید که یک ویدئوی آموزشی را دربارهٔ این محصول تماشا کنید و پس از آن، به مقالهای سر بزنید که حاوی اطلاعاتی کاربردی مربوط به انواع لوله اسپیرال گالوانیزه و فولادی است.
لوله اسپیرال فولادی چیست؟
محصولی که قصد معرفی آن را داریم، در واقع یک نوع لولهٔ درزدار بهحساب میآید. لولههای درزدار در مقابل لولههای بدون درز (یا مانیسمان) قرار میگیرند و از جنس انواع ورقهای فلزی هستند. همانطور که شما هم احتمالاً حدس زدهاید، مراحل تولید چنین محصولاتی به این شکل است که متخصصان پس از شکلدهی ورق، دو لبهٔ آن را با یک روش ازپیشتعیینشده جوشکاری میکنند و در نهایت، محصول آمادهٔ ارسال به بازار است.
برای آنکه درک بهتری از تفاوتهای میان این لوله و سایر لولههای درزدار به دست آوریم، باید به یکی از اصلیترین تفاوتهای لولههای درزدار معمولی با محصول مورد بحثمان اشاره کنیم. در تولید لوله اسپیرال یک نوع جوشکاری مارپیچ انجام میشود و در نهایت، درز جوشها هم به شکل مارپیچ بر روی بدنه قرار میگیرد، درحالیکه سایر لولههای درزدار معمولاً یک درزجوش مستقیم دارند.
با این حساب، لوله اسپیرال فولادی (Spiral Welded Pipe) یک محصول درزدار است که از کنار هم قراردادن نوارهای فلزی به شکل مارپیچ و جوشکاری آنها به یکدیگر تولید میشود؛ علاوه بر این، لازم به ذکر است که مدلهای این محصول معمولاً در ابعاد بسیار متنوع (بین 8 تا 120 اینچ) تولید میشود و کاربردهایی مانند لولههای تست آب یا غیرتست دارند.
اگر بخواهیم به شکل تخصصیتر این محصول را بررسی کنیم، باید بگوییم این مدل از لوله با استفاده از ورقهای کمکربن نورد گرم ساخته میشود و فرایند کلی نیز به این شکل است که زاویهٔ ورقها به شکلی قرار میگیرند که با نقطهٔ مرکزی لوله در یک راستا باشند و در نهایت، محصولی را ایجاد میکنند که طرحهایی مارپیچ بر روی بدنهٔ آن قرار دارد.
ویژگیها
باتوجهبه اینکه با یک لولهٔ درز مارپیچ سروکار داریم، میتوانیم خواص متفاوتی را برای این محصول بیان کنیم. البته این نکته هم قابلبررسی است که اگر از جنس ورق بدنهٔ این لوله صرفنظر کنیم، به سبب روش کلی تولید لوله اسپیرال و نوع جوش آن، برخی ویژگیها در میان انواع این محصول مشابه هستند؛ در نتیجه، ما به معرفی این دسته از ویژگیهای مشابه میپردازیم.
لوله اسپیرال کارخانه به سبب اینکه یک روش تولید منحصربهفرد دارد، به متخصصان این امکان را میدهد که این محصول را ابعاد بسیار متنوعی تولید و عرضه کنند. علاوه بر این، شیوهٔ تولید این محصول باعث میشود که لولهٔ ساختهشده مقاومت بالایی در برابر انواع آسیبهای فیزیکی و ترکخوردگیهای روی درز پیدا کند و در نهایت، به یک گزینهٔ ایمن تبدیل شود.
جالب است بدانید که محصول موردبحث ما خواص مکانیکی و ترمودینامیکی بسیار بالایی دارد و این عوامل باعث میشوند که این محصول علاوه بر تحمل آسیبهای فیزیکی، به گزینهای مناسب برای انتقال مایعات پرفشار هم تبدیل شود؛ چراکه معمولاً لولههای درز مستقیم در چنین موقعیتهایی بهمرور معیوب میشوند.
در نهایت، دانست این نکته هم خالیازلطف نیست که لوله اسپیرال کارخانه با استفاده از ورقهای کمکربن ساخته میشود و همین مسئله باعث میشود که خاصیتهای جوشکاری و انعطافپذیری این محصول بهمراتب افزایش پیدا کنند و موجب تولید یک لوله شوند که بهراحتی جوشکاری میشود و فرایند نصب آن چندان دشوار نیست.
کاربردها
ویژگیهایی که در بخش قبلی بیان کردیم باعث میشوند که لوله اسپیرال گالوانیزه یا فولادی در بسیاری از پروژههای صنعتی و ساختمانی خُرد و کلان به کار گرفته شوند، چراکه این محصولات از طرفی ویژگیهای فنی و مکانیکی مطلوبی دارند و از طرف دیگر، قیمت انواع آنها مانند قیمت لوله اسپیرال 60 اینچ، بسیار مقرونبهصرفه است.
برجستهترین کاربردهای این محصول به شرح زیر هستند:
_ کاربرد در آبیاری مزارع و مراتع بزرگ؛
_ کاربرد در تأسیسات مربوط به آبرسانی بینشهری یا بیناستانی؛
_ کاربرد در بسیاری از صنایع مادر نظر صنایع پتروشیمی و گاز برای انتقال گاز و نفت.
انواع روشهای تولید ورق اسپیرال
کارخانههای ملی و خارجی معمولاً از دو روش کلی برای تولید لولههای درز مارپیچ استفاده میکنند؛ نکته جالبتوجه اینجاست که هر دوی این روشها باعث تولید دو نوع لوله میشوند که از جهت ویژگیهای فنی و مکانیکی تا حدودی با یکدیگر متفاوت هستند. گفتنی است که بسیاری از فروشندگان این محصولات، لوله اسپیرال گالوانیزه یا فولادی را بر اساس این دو روش به دو گروه مجزا تقسیم میکنند؛ این مسئله نشاندهندهٔ میزان اهمیت چنین تفاوتهایی است که در ساخت لوله اعمال میشود.
در ادامه، به شکل مختصر هر دو شیوهٔ تولید را بررسی میکنیم.
روش یک مرحلهای
سهگام اصلی برای تولید یک محصول با این روش وجود دارد.
_ آمادهسازی مواد اولیه (ورق) :
تکنسینهای تولید برای شروع فرایند ابتدا ورقهای فولادی را به یکدیگر جوش میدهند و دو سوی آنها را صاف میکنند تا پروسهٔ شکلدهی با دقت بیشتری انجام شود و پرس با مشکل مواجه نشود.
_ شکلدهی به ورقها:
بخشی از فرایند خمکاری ورقها در این مرحله انجام میشود تا لوله برای بخش جوشکاری زیرپودری آماده شود.
_ جوشکاری به روش زیرپودری برای قسمتهای داخلی و خارجی:
متخصصان با دقت تمام ابتدا اقدام به جوشکاری لبهٔ داخلی ورق میکنند و پس از آن، به سراغ جوشکاری لبههای خارجی آن میروند؛ این مرحله یکی از مهمترین بخشهای تولید این لوله است و باید با تمرکز کامل تکنسینها انجام شود.
جالب است بدانید که لوله اسپیرال اصفهان یکی انواع داخلی این محصول است که با استفاده از روش یک مرحلهای تولید میشود.
پس از آن نیز، لولهٔ تولیدشده برای انجام برشکاری به سایر بخشهای خط تولید میرود.
روش دومرحلهای
کلیت فرایند تولید در این روش مانند روش قبلی است اما به سبب اینکه در این روش، فرایند تولید با اضافهکردن یک مرحله انجام میشود تفاوتهایی در میان این دو شیوه ایجاد میشود.
ماجرا ازاینقرار است که پس از آمادهسازی مواد اولیه و شکلدهی کلی به ورق، لولههای نیمهکاره قبل از رفتن به بخش جوشکاری زیرپودری، وارد بخش جوشکاری GMAW میشوند تا فرایند شکلدهی با ابزارهای دیگری تثبیت شود؛ پس از آن، لوله به بخش نهایی یعنی جوشکاری زیرپودری میرود و فرایند مانند روش اول دنبال میشود.
جمعبندی
لوله اسپیرال فولادی یکی از انواع لولههای درزدار است که با ورقهای فولادی نورد گرم و به شکل جوشکاری مارپیچ ساخته میشود؛ این محصول در ابعاد بسیار متفاوتی عرضه میشود و گزینهای مناسب برای انتقال مایعات و آبها در مسافتهای گوناگون است. علاوه بر این، گفتنی است که انواع گوناگونی از این محصول مانند لوله اسپیرال اصفهان فولادی یا گالوانیزه در بازار موجود هستند که همگی مطابق با یکی از دو روش تکمرحلهای یا دومرحلهای ساخته شدهاند.