معرفی 6 نمونهٔ پروفیل ساختمانی

معرفی 6 نمونهٔ پروفیل ساختمانی
فهرست مطالب

    پروفیل‌های ساختمانی بخشی مهم و پرکاربرد از انواع مقاطع فولادی را تشکیل می‌دهند و همان‌طور که از نام آن‌ها مشخص است، در جای‌جای پروژه‌های ساخت‌وساز به کار گرفته می‌شوند؛ این مقاطع در سایزها، ابعاد و ضخامت‌های گوناگونی تقسیم می‌شوند و هرکدام استفادهٔ به‌خصوص خود را دارند. در ادامه، به معرفی و بررسی این محصول و نکات تکمیلی آن می‌پردازیم.

    در ادامهٔ این صفحه، علاوه بر یک مقالهٔ تحلیلی که مرتبط با این مقطع فولادی، لیست قیمت پروفیل ساختمانی قوطی نیز قرار گرفته است؛ از طریق این صفحه می‌توانید محصول دلخواه خود را انتخاب کنید و با برقراری یک تماس با تیم پشتیبانی مجموعهٔ فولادسل، آن را به شکل رسمی ثبت کنید. متخصصان شرکت ما، بعد از بررسی محصول شما، صدور فاکتور و انجام فرایند پرداخت، محموله را در سریع‌ترین زمان ممکن، به موقعیت دلخواه شما ارسال می‌کنند.

    پروفیل ساختمانی چیست؟

    برای آنکه درک بهتری از این محصول داشته باشیم، ابتدا باید دربارهٔ مفهوم پروفیل به‌طورکلی صحبت کنیم؛ پروفیل‌ها مجموعه‌ای از مقاطع فولادی هستند که با سطح مقطعی یکنواخت و ثابت تولید می‌شوند. این مقاطع در اَشکال هندسی گوناگونی مانند مربع، مستطیل و دایره تولید می‌شوند و افزون بر این، در شکل‌هایی مانند U، Z و L نیز قابلیت تولید دارند.

    در ادامهٔ این بحث باید به این مسئله اشاره کنیم که در کشور ما عموماً از اصطلاح پروفیل برای نام‌بردن آن دسته از مقاطع فولادی استفاده می‌شود که ظاهری چهارگوش (مربع یا مستطیل) دارند و جزو مدل‌های مقطع بسته به‌حساب می‌آیند، درحالی‌که پروفیل‌ها مدل‌های بسیار متنوعی دارند و تقریباً همهٔ مقاطع فولادی را در برمی‌گیرند.

    با این مقدمات، بهتر است که به معرفی پروفیل ساختمانی بپردازیم: به آن دسته از مقاطع فولادی که در ابعاد، ضخامت و وزن کمتری تولید می‌شوند و معمولاً برای استفاده در پروژه‌های ساخت‌وساز انواع ساختمان و برج به کار گرفته می‌شوند، پروفیل ساختمانی می‌گویند. این مقاطع فلزی هم از جهت کاربرد و هم از جهت وزن و ابعاد، تفاوت‌هایی با مقاطع فولادی دارند و به همین دلیل، در دسته‌بندی به‌خصوصی قرار می‌گیرند.

    ویژگی‌ها

    برای آنکه بتوانیم یک سازهٔ فلزی را به بهترین شکل مهندسی کنیم، باید از مقاطع و آهن‌آلاتی استفاده کنیم که

    _ انعطاف‌پذیری لازم را دارند؛

    _ از قابلیت‌های جوشکاری بالایی برخوردار هستند؛

    _ حمل‌ونقل آن‌ها به‌سادگی انجام می‌شود؛

    _ دارای مقاومت کششی و استحکام تسلیم موردنظر هستند.

    و در نهایت، وزن آن‌ها حساب‌شده، دقیق و کمتر از مقاطع فلزی دیگر است؛ اگر یک مقطع فلزی همهٔ ویژگی‌های قبلی را داشته باشد اما وزن آن زیاد باشد، باید از لیست مقاطع مخصوص ساختمان خط بخورد، چراکه مهندس پروژه را حسابی به‌زحمت می‌اندازد. در حاشیهٔ این بحث، گفتنی است که وزن این مقاطع از جهت دیگری هم حائز اهمیت است، چون قیمت انواع پروفیل ساختمانی در واقع تابعی از وزن آن‌هاست.

    جالب است بدانید که پروفیل‌های ساختمانی دارای همهٔ ویژگی‌های قبلی هستند؛ یعنی:

    _ دقت در ابعاد و ضخامت آن‌ها بسیار مطلوب است؛

    _ از آلیاژهایی تولید می‌شوند که جوش‌پذیری آن‌ها مناسب است؛

    _ استحکام بالایی در برابر تنش‌های کششی و فشاری دارند؛

    _ به شکلی طراحی شده‌اند که فرایند حمل‌ونقل آن‌ها ساده‌تر از مقاطع دیگر باشد؛

    _ وزن آن‌ها به‌مراتب از مقاطع فلزی صنعتی کمتر است.

    انواع پروفیل ساختمانی

    قیمت روز پروفیل ساختمانی ارتباط مستقیمی با نوع این مقطع فولادی دارد، پس با این حساب باید ابتدا تعیین کنیم که دقیقاً نیازمند استفاده از کدام‌یک از انواع این مقاطع هستیم و در مرحلهٔ بعد، به سراغ محاسبهٔ قیمت نهایی برویم. در ادامه، تلاش می‌کنیم تا تعدادی از پرکاربردترین پروفیل‌های ساختمانی را معرفی کنیم و پس از آن، کاربردها و ویژگی‌های هر مورد را برشماریم.

    پیش از پرداختن به معرفی و بیان قیمت انواع پروفیل ساختمانی، لازم است که به این مسئله نیز اشاره کنیم که مقاطع فلزی ساختمانی بر اساس وضعیت سطح مقطع به دو دستهٔ کلی باز و بسته تقسیم می‌شوند؛ مدل‌های باز دارای دو لبه هستند که معمولاً بخشی از بال به‌حساب می‌آیند و نمونه‌ها بسته یک شکل هندسی خاص مانند دایره، مستطیل، پنج‌ضلعی یا مربع را می‌سازند.

    مدل اول: قوطی پروفیل

    در بخش آغازین این مقاله بیان کردیم که در میان عموم مردم چنین مرسوم است که به مقاطع فلزی چهارگوش عنوان پروفیل بدهند در حالی که بهتر است این دسته از محصولات را با عنوان قوطی پروفیل بنامند. قوطی یک مقطع فولادی است که در اَشکال هندسی مربع یا مستطیل تولید می‌شود و گزینه‌ای مناسب در ساخت انواع چارچوب درب و پنجره به‌حساب می‌آید ولی در مستحکم‌سازی ستون‌های بتنی نیز به کار گرفته می‌شوند.

    گفتنی است که از ورق‌های فلزی گوناگونی برای تولید این دسته از مقاطع استفاده می‌شود و مدل‌های سیاه و گالوانیزه، دو مورد از پرکاربردترین آن‌ها هستند.

    مدل دوم: میلگرد

    میلگرد یکی دیگر از مقاطع فلزی ساختمانی است که در هر پروژهٔ ساخت‌وساز اثری از آن دیده می‌شود؛ متخصصان از مدل‌های متنوع این محصول (ساده، آجدار مارپیچ، آجدار جناغی و آجدار مرکب) در بخش‌های گوناگونی از سازه‌های بتنی استفاده می‌کنند. گفتنی است که بیشترین کاربرد میلگرد در مستحکم‌سازی بتن است، چراکه بتن به‌طورکلی دارای مقاومت کششی پایینی است و مهندسان با اضافه‌کردن انواع میلگرد به آن، این ضعف را جبران می‌کنند.

    مدل سوم: تیرآهن

    بدون هیچ تردیدی، عموم مردم با این دسته از مقاطع فولادی آشنایی دارند. تیرآهن در واقع یک نوع پروفیل است که در ابعاد بسیار متنوعی تولید می‌شود؛ مدل‌های سبک این محصول کاربرد زیادی در پروژه‌های ساخت‌وساز دارند و به همین دلیل، زیرمجموعهٔ پروفیل‌های ساختمانی به‌حساب می‌آیند.

    تیرآهن بر اساس نوع استاندارد و ابعاد به سه مدل IPB، INP و IPE تقسیم می‌شود؛ شایان توجه است که معمولاً در ساختمان‌های داخل کشور از تیرآهن‌های IPB استفاده می‌شود. مقاطع IPB برای کاربردهای متفاوتی استفاده می‌شوند اما از این میان، بیشتر در مقاوم‌سازی ستون‌های ساختمان‌ها به کار می‌روند.

    مدل چهارم: سپری T

    این گروه از مقاطع فولادی به سبب اینکه از نظر ظاهری شبیه به حرف لاتین T هستند، با این نام شناخته می‌شوند. متخصصان معمولاً این گروه از پروفیل‌ها را برای استفاده در ساخت مدل‌های متفاوت خرپا، چارچوب و زهوار پنجره و مقاوم‌سازی سقف‌های شیروانی به کار می‌برند.

    مدل پنجم: Z

    مقاطع فولادی Z با به‌کارگیری ورق‌های فلزی و خم‌کاری آن‌ها، به شکل حرف Z لاتین در می‌آیند و همین مسئله، دلیل نام‌گذاری آن‌هاست. این پروفیل‌ها در متریال‌های گوناگونی تولید می‌شوند و از نظر ارتفاع جان، به چهار نمونه‌های Z16، Z18، Z20 و Z22 تقسیم می‌شوند. این دسته از مقاطع معمولاً برای کاربرد در سقف انواع سوله و کارگاه خریداری می‌شوند.

    مدل ششم: نبشی یا L

    مانند دو نمونهٔ قبلی که هرکدام شبیه به یکی از حروف لاتین هستند، این مدل نیز شبیه به حرف L است و با نام نبشی شناخته می‌شود. این مقطع فولادی باتوجه‌به ابعاد دو بال، به دو نمونهٔ همسان و ناهمسان تقسیم می‌شود؛ گفتنی است که هرکدام از این دو مدل، در بخش خاصی از ساختمان به کار گرفته می‌شوند. شایان توجه است که در زمان دریافت قیمت روز پروفیل ساختمانی نبشی باید ابتدا به ابعاد بال آن‌ها توجه کنید تا بتوانید علت تفاوت نرخ‌ها را درک کنید.

    جمع‌بندی

    پروفیل ساختمانی به آن دسته از مقاطع فولادی گفته می‌شود که از نظر وزن، کوچک‌تر از نمونه‌های صنعتی به‌حساب می‌آیند و معمولاً برای مقاوم‌سازی سازه‌های فلزی به کار گرفته می‌شوند؛ این مقاطع قابلیت‌های جوش‌پذیری، خواص ماشین‌کاری، انعطاف‌پذیری و آستانهٔ مقاومت کششی بالایی دارند و به همین دلیل هم بسیار محبوب هستند. برای آنکه بتوانیم لیست قیمت انواع پروفیل ساختمانی را بهتر تحلیل کنیم، در اولین قدم باید با انواع آن آشنا شویم؛ به همین دلیل ما بخش پایانی این مقاله را به معرفی انواع این محصول و بیان کاربردهای آن اختصاص دادیم.

    نظر شما