رابیتس یکی از انواع ورقهای فولادی است که از جهت ظاهری تفاوت برجستهای با سایر این محصولات دارد؛ همین مسئله باعث میشود که بسیاری از کارشناسان، این محصول را زیرگروه ورقهای فولادی قرار ندهند و با اسمهای دیگری آن را بنامند. در این مقاله قصد داریم ابتدا پاسخ جامعی برای پرسش “رابیتس چیست” تدارک ببینیم و پس از آن، به کاربردها، مزیتها و معایب، انواع، ویژگیها و سایر نکات مطرح در این زمینه بپردازیم.
رابیتس چیست؟
رابیتس ( (Plaster Wire or Rabitz Wireکه در فارسی با نام راویز یا ورق فولادی مشبک نیز نامیده میشود، یکی از انواع ورقهای فولادی به حساب میآید که در پروژههای ساختمانی، زیباسازی و تزئین به کار میروند؛ این ورقها ظاهری توریشکل دارند و با استفاده از دستگاههای بسیار دقیق و حساس تولید شدهاند. جالب است بدانید که ورق پایه برای تولید ورق فولادی مشبک، ورقهای گالوانیزه هستند.
جالب است بدانید که رابیتس در واقع نامی برای یک فرایند است و در میان اهل صنعت نیز چنین متداول شده است که به آن دسته از ورقهایی که مانند ورق فولادی مشبک، شبکهشبکه و چشمهچشمه شدهاند، ورق رابیتسکاری یا رابیتسبندی نام بدهند؛ پس نام ورق فولادی مشبک از جهات گوناگونی، اسم بهتری برای این محصولات به حساب میآید.
ورق مشبک فولادی از تعداد زیادی سیم تشکیل شده که این سیمها در مسیرهای موازی و قطعکننده قرار گرفتهاند و در نهایت، چشمههای متنوعی را بر روی سطح ورق ایجاد کردهاند که در میان ستونهای این ورق قرار دارند؛ به سبب اینکه این ورق در ابعاد گوناگون و برای کاربردهای متنوع تولید میشود، بعضاً داری چشمههای بسیار متنوع و خاص است.
در ادامهٔ این مقاله به شکل مفصل دربارهٔ ورق گالوانیزه هم صحبت میکنیم تا درک درستی از این محصول پایه که تأثیر زیادی در ساخت ورق مشبک دارد، به دست آورید.
ورق گالوانیزه چیست؟
ورق گالوانیزه یکی از انواع ورقهای فولادی است که پایهٔ تولید ورقهای فولادی مشبک قرار میگیرد، همین مسئله باعث شد که ما در این بخش چند کلمهای هم دربارهٔ ورقهای گالوانیزه صحبت کنیم. ورق گالوانیزه در واقع یک ورق فولادی است که در فرایندی با نام “گالوانیزاسیون” قرار گرفته و در نهایت، در برابر عوامل خورندهٔ محیطی مانند رطوبت و آب مقاوم شده است.
گالوانیزاسیون یک پروسهٔ قدیمی است که در طی آن، ورقهای فولادی دارای پوششهایی از جنس عنصر فلزی “روی” میشوند؛ روی با روشهای گوناگونی بر دو سمت ورقهای فولادی پاشیده میشود و در نهایت، ورقی یکدست و براق از چرخهٔ تولید خارج میشود؛ علت اصلی چنین فرایندی، استفاده از قابلیت استحکام عنصر روی در برابر اکسید آهن است. به بیان دیگر، به سبب اینکه روی در برابر عواملی مانند آب، رطوبت و اکسیژن مقاوم است از آن برای پوششدهی ورقهای مادر فولادی استفاده میشود و در نهایت، یک محصول مقاوم در برابر خوردگی ایجاد میشود.
ورقهای فولادی مشبک به سبب اینکه عموماً در محیطهای باز به کار میروند و سطح مقطع آنها نیز بسیار کم است، بهشدت تحت تأثیر عوامل خورنده محیطی قرار دارند و پس از گذر بازهٔ زمانی کوتاهی، بهسرعت فرسوده میشوند؛ همین مسئله باعث میشود که از ورق گالوانیزه در تولید این محصولات استفاده شود که حداکثر مقاومت به ورقهای مشبک فولادی داده شود.
کاربردهای ورق رابیتس چیست؟
ورق مشبک باتوجهبه اینکه شکل ظاهری خاصی دارد و سایر ویژگیهای آن نیز تا حدودی منحصربهفرد است، کاربردهایی بسیار متفاوت و خاص در مقایسه با سایر ورقهای فولادی دارد. ورق فولادی مشبک در پروژههای ساختمانی جایگاه خاص خود را دارد؛ استفاده از این محصول در این پروژهها به این شکل است که ابتدا این محصول را در سقف ساختمانها کار میگذارند و دو طرف آن را با سیمهای مخصوص رابیتس به میلگرد ها متصل میکنند؛ پس از آن، فضایی یکدست برای انجام پروژههای گچکاری، سفیدکاری و کنافبندی ایجاد میشود.
جالب است بدانید که این محصول برای ساخت انواع قفسهای فولادی هم به کار میرود؛ قفسهایی که شباهتهای زیادی با قفسهای نگهداری حیوانات (اصطلاحاً توری مرغی) دارند. البته نباید فراموش کنیم که قفسهای رابیتس بسیار مقاوم هستند و در موقعیتهای خاصی به کار گرفته میشوند. گفتنی است که متناسب با نوع کاربرد این قفسها، چشمههای ورق مشبک هم در مدلهای متغیر تولید و عرضه میشوند.
علاوه بر تولید قفس، این ورق فولادی کاربردهای متنوعتر و خلاقانهتری هم دارد؛ بهعنوانمثال، در ساخت انواع مجسمههای دستساز نیز از این محصولات استفاده میشود. به این شکل که این ورق را برای پیکربندی اولیهٔ اشکال چندبُعدی استفاده میکنند و پس از آن، سایر پوششهای رویین و تزئینی را برای مجسمه برمیگزینند.
انواع راویز چیست؟
راویز متناسب با ابعاد چشمه، سایز ستونها و وزن کلی در دستهبندیهای گوناگونی قرار میگیرد. به سبب اینکه این محصول عموماً در موقعیتهای خاص و تا حدودی ظریف به کار گرفته میشود، وزن و سایر مشخصات فیزیکی آن بسیار مهم و برجسته میشود؛ همین نکته باعث میشود که خریداران این محصول پیش از هر اقدامی، با یک متخصص راویزکاری دیدار کنند و جزئیات محصول درخواستی خود را بیان نمایند؛ پس از آن، راویزکار متناسب با درخواست آنها، محصول مدنظر را در اختیار خریداران قرار میدهد.
گفتنی است که ورقهای فولادی مشبک بر اساس تعداد ستون در یک کلاف نیز قابلدستهبندی هستند؛ به این شکل که جمع تعداد ستونهای موجود در این محصول را مبنایی برای خریدوفروش و نامگذاری آن قرار میدهند. در بازارهای داخلی، معمولاً نمونههای 9، 11 و 13 ستونهی راویز را مشاهده میکنیم اما نباید از یاد ببریم که این محصول متناسب با نیاز مشتری در مدلهای بزرگتر مانند 15 یا 17 ستونه نیز تولیدشدنی است.
اگر بخواهیم به شکل کلی معیاری برای اندازهگیری وزن راویز به دست دهیم، باید بگوییم که مدلهای 9 ستونهی این محصول متناسب با ضخامت و ویژگیهای دیگر از 700 تا 1000 گرم متغیر هستند و نمونههای 13 ستونهی آن، وزنی در حدود 600 گرم تا بیش از یک کیلوگرم دارند.
در نهایت، این نکته را هم در خاطر داشته باشید که معیار و مشخصهٔ اصلی برای خرید این محصول، وزن کلی آن است و تفاوتی ندارد که به عنوان مثال، شما قصد خرید رابیتس 9 ستونه یا 11 ستونه یا سایر مدلهای این محصول را دارید.
مزایا و معایب ورق فولادی مشبک و راویزکاری چیست؟
هر محصولی در کنار مزیتها و ویژگیهای مثبت خود، مطمئناً دارای معایب و نقاط ضعف هم هست که مصرفکننده باید به شکل دقیق از آنها اطلاع داشته باشد؛ اگر خریدار به طور دقیق بداند که ورقهای فولادی مشبک دقیقاً چه معایبی دارند، مطمئناً به شکل بهتری از این محصولات استفاده خواهد کرد و طول عمر آنها را افزایش خواهد داد؛ به سبب همین مسئله، در این بخش به برخی از مزیتها و معایب انواع راویز میپردازیم.
مزایا
راویزها جایگزین مناسبی برای سایر توریهای آهنی هستند، چراکه مقاومتشان در برابر عوامل خورنده زیاد است، ماندگارترند و سرعت استفاده از آنها بسیار بالاست؛ همچنین این محصولات امکان استفاده از طرحهای خلاقانه و هنری را هم به پیمانکاران و تکنسینهای ساختمانی میدهند.
معایب
این محصولات تا حدودی وزن سازههای فولادی و بتنی را افزایش میدهند، پیمانکار را ملزم میکنند که گچکاری عمیقتری انجام دهد، ریسک بهوجودآمدن ترکهای سقفی را افزایش میدهند و فرایند گچکاری سقف را تا حدودی مشکل میکنند. در مجموع، باید به این مسئله اشاره کنیم که استفاده کردن از راویز در سقف ساختمانها انتخابی است که کاملاً به میل و سلیقهٔ طراح داخلی یا پیمانکار ساختمانی بستگی دارد.
سخن پایانی
رابیتس نوعی ورق فولادی است که از ورقهای گالوانیزه تولید شده و ظاهری توریشکل دارد؛ این محصول در برابر عوامل خورندهٔ آهنآلات مقاوم است و در پروژههای ساختمانی، ساخت انواع قفس و فرایندهای مجسمهسازی به کار میرود. راویز با عنوان ورق فولادی مشبک نیز نامیده میشود؛ این محصول علاوه بر مزیتهای متنوع، معایبی نیز مانند سنگین کردن وزن سازه، افزایش ترکهای سقفی و ایجاد سختی در فرایند گچکاری دارد.
در پایان خالیازلطف نیست اگر یکی از برجستهترین فروشگاههای آنلاین ورق فولادی مشبک را به شما معرفی کنیم؛ مجموعهی فولادسل یکی از شرکتهای باتجربه در عرصهی آهنآلات است که محصولات فولادی را در قیمتهای منطقی و با کیفیتی مطلوب به دست مشتریان میرساند. برای مشاهدهی لیست قیمت این محصول در این مجموعه، بر روی عبارت “قیمت روز رابیتس گالوانیزه” ضربه بزنید.