همه چیز دربارهٔ لوله جدار چاه

همه چیز دربارهٔ لوله جدار چاه
فهرست مطالب

    در روش‌های سنتی حفر چاه، ریختن دیوارهٔ این زیرساخت‌ها و اتلاف زحمات بسیار نیروهای متخصص یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌های این فرایند بوده است؛ همین مسئله سبب شده که از زمان‌های خیلی دور، متخصصان از موانعی استفاده کنند که در جایگاه حائلی میان مایع یا سیال داخل چاه و دیوارهٔ آن عمل کند و فرایند درهم ریختن این تأسیسات را به حداقل برساند. در این روزها، با پیشرفت فرایندهای فولادسازی، این فرایندها نیز پیشرفت کرده است؛ تا جایی که این روزها دسته‌ای به‌خصوص از لوله‌های فلزی با عنوان لوله جدار چاه تولید می‌شوند و برای همین کاربردها استفاده می‌شوند.

    در ادامهٔ این مقاله قصد داریم پاسخی کامل برای پرسش “لوله جدار چاه چیست” به دست دهیم و توضیحاتی را بیان نماییم که در درک بهتر کاربردهای این لوله مفید هستند. علاوه بر این، در صفحه‌ای که پیش روی شما قرار دارد، قیمت روز لوله جدار چاه در انواع مدل‌ها نیز قرار گرفته تا در صورت نیاز، بتوانید محصول دلخواه خود را به‌سادگی سفارش بدهید.

    لوله جدار چاه چیست

    زمانی که از انواع لوله صحبت می‌کنیم، بسیاری از متخصصان آن دسته از اتصالات را به یاد می‌آورند که به شکل افقی در زیر خاک یا موقعیت‌های دیگر نصب می‌شوند و وظیفه دارند که سیالات گوناگونی را جابه‌جا کنند. جالب اینجاست که محصول موردبحث ما تا حدودی با این محصولات متفاوت است.

    لوله جدار چاه انتخابی ایمن برای حفاری زمین برای دسترسی به آب، گاز یا نفت و استخراج این ماده‌های گران‌بهاست. برای اینکه متخصصان بتوانند یک چاه ایمن حفر کنند که به‌سادگی فرونریزد و دیواره‌ای مستحکم داشته باشد، باید از یک حائل یا جداره با جنسی سخت استفاده کنند تا مقاومت سطح کلی چاه به شکل یکپارچه حفظ شود و احتمال فروریختن از بین برود. با این حساب، این دسته از لوله‌ها انتخابی مناسب هستند، چراکه علاوه بر مقاوم کردن دیوارهٔ چاه و کاهش ریسک تخریب، فرایند قراردادن آن‌ها داخل این زیرساخت‌ها و انتقال سیالات به سطح زمین را ساده‌تر می‌کنند.

    لازم به ذکر است که این دسته از محصولات با استفاده از چهار استاندارد یا در چهار نسل تولید می‌شوند که هرکدام دارای کاربرد و ویژگی‌های خاصی هستند؛ بنابراین، این مقاطع در چهار استاندارد زیر موجودند:

    _ نسل اول هوا برشی؛

    _ نسل دوم قوسی؛

    _ نسل سوم کرکره‌ای؛

    _ نسل چهارم اسکرین جانسون.

    کاربردها

    علاوه بر دو موردی که در بخش قبلی بیان کردیم، این محصولات کاربردهای دیگری را هم به عهده دارند. زمانی که چاهی را به شکل سنتی حفر می‌کنیم و از پوشش‌های مدرن برای مستحکم‌سازی آن استفاده نمی‌کنیم، علاوه بر احتمال تخریب، مایعاتی که از منابع زیرزمینی خارج می‌شوند نیز ناخالصی‌های زیادی دارند، چراکه معمولاً با شن، ماسه، سنگ و سایر نخاله‌هایی که در بدنهٔ چاه بوده آمیخته می‌شوند و در نهایت، خروجی یکدستی به ما نمی‌دهند.

    پس این لوله‌ها در یکدست‌سازی خروجی‌ها نیز کاربرد فراوانی دارند؛ علاوه بر این، وظیفهٔ دیگر این محصولات محافظت از سیم‌کشی و سایر اتصالاتی است که برای انتقال انرژی به پمپ یا تأسیسات زیرزمینی استفاده شده است؛ در صورت استفاده‌نکردن از این گزینه‌ها، احتمال آسیب این بخش از تأسیسات نیز افزایش پیدا می‌کند.

    مزیت‌‌ها

    زمانی که قصد داریم دربارهٔ مزیت‌های این دسته از محصولات صحبت کنیم، باید ابتدا به این مسئله بیندیشیم که جنس بدنهٔ محصول موردبحث ما چیست. معمولاً از متریال فلزی و غیرفلزی در ساخت این دسته از لوله‌ها استفاده می‌شود و نکته اینجاست که هر دو دستهٔ این متریال‌ها، ویژگی‌های مخصوص به خود را دارند؛ همچنین قیمت لوله جدار چاه با استفاده از متریال‌های گوناگون، متفاوت خواهد بود.

    در ادامهٔ این بخش، برخی از ویژگی‌های کلی لوله‌های جدار چاه را بدون درنظرگرفتن جنس آن‌ها بیان می‌کنیم

    _ استحکام مطلوب در برابر اکسید آهن و عوامل خورنده مانند آب و رطوبت؛

    _ وزن مناسب در مقایسه با ابعاد کلی که فرایندهای حمل‌ونقل این محصولات را ساده می‌کند؛

    _ ماندگاری بالا در صورت نصب صحیح؛

    _ جلوگیری از به‌وجودآمدن آلودگی‌های احتمالی در منابع آب زیرزمینی.

    ابعاد

    سایز و ضخامت یکی از برجسته‌ترین عوامل در تعیین وزن و قیمت لوله جدار چاه فلزی است؛ همین مسئله باعث می‌شود که متخصصان به این عوامل توجه خاصی داشته باشند و از جهات گوناگونی آن‌ها را بررسی کنند. در ادامهٔ این بخش، ابعاد، ضخامت و وزن این محصولات را به شکل کلی بررسی می‌کنیم؛ این مقاطع معمولاً با ابعاد زیر در بازار موجود هستند:

    _ 6 تا 14 اینچ سایز؛

    _ 6 تا 8 میلی‌متر ضخامت؛

    _ 150 تا بیش از 400 کیلوگرم وزن.

    گفتنی است که طول این مقاطع نیز کاملاً به نیاز مشتریان وابسته است؛ البته در برخی موارد، متخصصان با جوشکاری دو لوله به یکدیگر و ساخت یک مقطع یکدست، نیاز خود را برطرف می‌کنند. برای مثال، متخصصان می‌توانند از یک لوله جداره چاه عمیق 12 اینچ 6 میل استفاده کنند یا دو لولهٔ 6 اینچی را به یکدیگر جوش بدهند؛ این مسئله مطمئناً در قیمت روز لوله جدار چاه و نرخ پایانی پروژه مؤثر است.

    انواع لوله جدار چاه چیست؟

    عوامل گوناگونی باعث ایجاد دسته‌های متنوعی از این محصولات می‌شود؛ به‌عنوان‌مثال، جنس بدنهٔ این لوله‌ها و نوع سطح مقطع آن‌ها مؤلفه‌هایی کلیدی در تعیین گروه‌های متعددی از این مقاطع هستند و در نهایت، موجب بروز ویژگی‌ها و کاربردهای نسبتاً متفاوتی برای این محصولات می‌شوند.

    در ادامهٔ این بخش، ابتدا به انواع این محصول بر اساس جنس بدنه می‌پردازیم و پس از آن، به سراغ بررسی این مقاطع باتوجه‌به سطح مقطع آن‌ها خواهیم رفت و نکاتی را هم در این باره بیان می‌کنیم.

    متریال

    مواد اولیه‌ای که در ساخت این لوله‌ها استفاده می‌شوند، در دو دستهٔ کلی فلزی و غیرفلزی قرار می‌گیرند. هرکدام از این متریال‌ها، ویژگی‌های مخصوص به خود را دارند و در شرایط خاصی به کار گرفته می‌شوند. گفتنی است که انتخاب نوع متریال به‌کاررفته در مقاطع، تأثیر زیادی در قیمت روز لوله جدار چاه دارد.

    _ لوله‌های فلزی:

    این گروه از محصولات معمولاً با استفاده از ورق‌های فولادی نورد گرم و سرد ساخته می‌شوند و پس از آن، درز موجود آن‌ها جوشکاری می‌شود. این دسته از لوله‌ها مقاومت بالایی در برابر انواع ضربه و آسیب‌های فیزیکی دارند و گزینه‌هایی صنعتی‌تر به‌حساب می‌آیند؛ از طرف دیگر، به سبب جنس فلزی، مقاومت کمتری در مقابل واکنش‌های شیمیایی و زنگ‌زدگی دارند و همین مسئله، عیبی برجسته به‌حساب می‌آید.

    _ لوله‌های غیرفلزی:

    لوله‌هایی که با جنس پی‌وی‌سی (PVC) و یوپی‌وی‌سی (UPVC) تولید شده‌اند، در این دسته قرار می‌گیرند. محصولات این دسته مزیت‌های زیادی دارند؛ به‌عنوان‌مثال، وزن کمتری در مقایسه با نمونه‌های فلزی دارند، ساده‌تر نصب می‌شوند و دچار زنگ‌زدگی نمی‌شوند؛ از طرف دیگر، این مقاطع مقاومت پایینی برای آن دسته از موقعیت‌ها دارند که بحث آسیب‌های فیزیکی مطرح می‌شود.

    سطح مقطع

    در زمان‌های گذشته، لوله‌های فلزی با سطح مقطع یکدست و بدون هیچ برش خوردگی تولید می‌شوند؛ این مسئله باعث می‌شد که مقاومت بدنه افزایش پیدا کند و ناخالصی مایعات داخل چاه به حداقل برسد اما در این وضعیت، یک مشکل هم به وجود می‌آمد. در چاه‌هایی که این دسته از لوله‌ها کار شده بودند، آب کمتری توسط پمپ‌های برقی یا دستی استخراج می‌شد و همین مسئله بیانگر ورودی کم آب از ته چاه بود.

    بعدازاین، متخصصان به دنبال راه‌حل‌های گوناگونی برای این مشکل گشتند و در نهایت، مقاطعی را طراحی کردند که شیارهایی در سطح مقطع خود داشتند؛ این شیارها حجم آب ورودی را به‌مراتب افزایش می‌دادند اما فیلتراسیون ضعیفی داشتند و همین نکته، باعث ورود نخاله‌های زیادی در مخزن می‌شود. در ادامهٔ این فرایند، لوله‌های دیگری طراحی شد که سطحی مشبک داشتند و در کنار ورودی بالای مایعات و سیالات، فیلتر قوی‌تری هم داشتند. با این حساب، سه مدل لوله در بازار وجود دارد که متناسب با نیاز متخصصان به کار می‌رود:

    _ شیاردار؛

    _ بدون شیار؛

    _ مشبک.

    جمع‌بندی

    لوله جدار چاه نوعی از مقاطع صنعتی است که در پوشش‌دهی چاه‌ها و زیرساخت‌های زیرزمینی کاربرد فراوانی دارد؛ این دسته از محصولات باعث ایجاد پوششی مناسب برای چاه می‌شود و احتمال بروز مشکلاتی مانند ریزش چاه یا ورود ناخالصی‌ها به مایعات و سیالات را به حداقل می‌رساند. گفتنی است که این دسته از محصولات با دو متریال کلی فلزی و غیرفلزی ساخته می‌شود و از جهت سطح مقطع، به دو شکل شیاردار و بدون شیار تقسیم می‌شود. همهٔ این موارد در کنار یکدیگر، پاسخ جامع برای پرسش “لوله جدار چاه چیست” به دست می‌دهند.

    نظر شما