به آن دسته از لولههایی که از طریق جوش دادن و شکلدهی چند ورق فولادی با ضخامت مختلف تشکیل میشود، لوله درزدار میگویند. اصلیترین اقسام این نوع از لولهها، سه نوع لوله درزجوش، لوله داربستی و لوله جدار چاهی است. مهمترین کاربرد لوله فولادی درزدار در تأسیسات، ساختمانسازی و انتقال سیالات و مواد پتروشیمی است.
لوله درزدار چیست و چه کاربردی دارد؟
برای آشنایی با نحوه خرید و قیمت لوله درزدار، بهتر است ابتدا با چیستی و کاربرد آن آشنا شویم. منظور از لوله فولادی درزدار، آن دسته از لولههای انتقال مواد در صنعت است که از جوش دادن و شکلدهی چند ورق فولادی با جنس و ضخامت متنوع ساخته میشود. از مهمترین کاربردهای لوله درزدار میتوان به انتقال آب، نفت و مواد پتروشیمی اشاره نمود. از دیگر کاربردهای این لولهها تأسیسات ساختمان و لولهکشی، تولید سازههای فلزی، ساخت پروفیلهای قوطی و تولید مصنوعات است.
انواع لوله درزدار
لوله فلزی درزدار را بهطورکلی میتوان به سه دسته تقسیم نمود:
لوله درزجوش یا لوله سیاه (لوله صنعتی)
این نوع از لولههای درزدار که از نوردهای گرم تولید میشوند، کاربردهای متنوعی نظیر انتقال سیالات با فشار پایین دارند. از دیگر کاربردهای این دسته از لوله درزدار انتقال سیالاتی در سایزهای بسیار بالا در حدود 24 اینچ و بیشتر است. قیمت لوله سیاه درزدار معمولاً بسته به نوع و کاربرد خاص آن متفاوت است. این لولهها بر اساس استانداردهای بینالمللی (DIN 2440) تولید میشوند. از انواع لوله درزجوش میتوان به اسپیرال، ماهیچهای مستقیم و لوله درز مخفی اشاره نمود.
لوله داربستی
یکی دیگر از انواع لوله درزدار لوله داربستی است. این نوع از لولهها که در صنایع مختلف و انواع پروژههای عمرانی استفاده میشود، یکی از پرکاربردترین انواع لوله فلزی است. عموماً از داربستها برای دسترسی به نقاط سخت سازهها و ساختمانها در زمان ساختمانسازی و یا تعمیر سازه استفاده میشود. قابلتوجه است که این دسته از لوله توانایی استفاده برای انتقال سیالات یا گازها را ندارد. یکی از علل کاربرد بالای لولههای داربستی مونتاژ و جداسازی راحت آنها در محل مورداستفاده است.
لوله داربستی انواع مختلفی دارد که هرکدام کاربردهای خاصی دارند. بهطورکلی میتوان این لولهها را در دو قسم فولادی و گالوانیزه که به شکل سنگین و سبک عرضه میشوند، دستهبندی کرد. عموماً از ضخامت 2 و 2.5 میلیمتری در تولید این نوه از لوله درزدار استفاده میشود.
لوله جدار چاهی
آخرین نوع از انواع لوله درزدار، لوله جدار چاهی است. این لولهها که بهطورکلی به دو نوع شیاردار و بی شیار تقسیم میشوند، کاربردهای متنوعی در صنعت دارند. ایجاد شیار در فرایند تولید این نوع از لولهها معمولاً به دو صورت ماشینی و دستی انجام میشود. در روش ماشینی شیارها بهصورت منظم و به شکل مشبک بر اساس الگوهای موجود انجام میشود. در روش دستی اما شیارهای سطح لوله به کمک دستگاه هواگاز ایجاد میشود که از اطمینان کمتری نسبت به مدل ماشینی آن برخوردار است.
همانطور که ذکر شد لولههای جدار چاهی از کاربردهای متنوعی برخوردار است. از مهمترین کاربردهای نوع شیاردار این لولهها میتوان به انتقال آب از لولهها به چاه در چاههای آب زیرزمینی اشاره نمود.
لوله درزدار چه تفاوتی با لوله بدون درز دارد؟
لولههای بدون درز که اصطلاحاً به آنها لوله مانیسمان (Seamless) هم گفته میشود، فرایند تولیدی متفاوتی نسبت به لولههای درزدار دارند. در تولید لولههای بدون درز عموماً از روش جوش استفاده نمیشود. افزون بر این میان این دو محصول تفاوتهای دیگری نظیر ماده اولیه متفاوت و اندازه قطر کمتر لولههای بدون درز وجود دارد. این لولهها همچنین قدرت تحمل فشار بالایی نسبت به نمونههای دیگر دارا هستند. بهطورکلی برای تولید لوله بدون درز از روشهای متفاوتی نظیر اکستروژن، نورد اکسترود، نورد لوله فولادی، ریختهگری، کشش لوله و کشش عمیق استفاده میشود. کاربردهای لوله بدون درز نیز از تنوعی مثالزدنی برخورد دار است. به طور نمونه انتقال نفت و گاز، مخازن سوخت CNG، کمپرسورها و صنایع نظامی از مهمترین کاربردهای این لوله بهحساب میآیند.
سخن پایانی
لوله درزدار به آن دسته از لولهها گفته میشود که به کمک جوش دادن و شکلدهی ورقهای فلزی تولید میشوند. این نوع از لولهها به سه دسته کلی لوله درزجوش یا لوله سیاه درزدار، لوله داربستی و لوله جدار چاهی تقسیم میشود. اصلیترین کاربرد لوله درزدار انتقال سیالاتی نظیر آب، گاز و مواد پتروشیمی، ساختمانسازی، تأسیسات و ساخت مصنوعات است. از جمله تفاوتهای لوله درزدار و لوله بدون درز، افزون بر روش جوشدهی که در لوله درزدار استفاده میشود، میتوان به ماده اولیه متفاوت و اندازه قطر کمتر لولههای بدون درز اشاره نمود.