همه چیز دربارهٔ لوله گوشتدار

همه چیز دربارهٔ لوله گوشتدار
فهرست مطالب

    لوله گوشتدار عنوانی است که برای نام‌بردن از آن دسته اتصالات استفاده می‌شود که دارای ضخامت بالایی هستند؛ قطر این لوله‌ها معمولاً در نسبت خاصی با ضخامت دیوارهٔ آن‌ها قرار دارد که نشانگر ضخامت زیاد و غیرمعمول در این گروه لوله‌هاست. لوله‌های ضخامت بالا در اَشکال گوناگونی مانند درزدار و بدون درز تولید می‌شوند و از نظر متریال به‌کاررفته نیز انواع گوناگونی دارند.

    شایان توجه است که با اسکرول کردن این صفحه می‌توانید به لیست قیمت به روز لوله گوشتدار در انواع مدل‌ها دسترسی پیدا کنید؛ از طریق این لینک محصول موردنظر خود را بیابید و پس از آن، با کارشناسان فولادسل تماس بگیرید تا فرایند خرید را برای شما تکمیل کنند. علاوه بر این، می‌توانید در بخش پایینی لیست قیمت، مقاله‌ای را مطالعه کنید که برای آشنایی شما عزیزان با لوله‌های ضخیم نوشته شده است.

    لوله گوشتدار چیست؟

    لوله‌های فلزی معمولاً از دو محصول میانی مشهور یعنی شمش و ورق تولید می‌شوند؛ آن دسته از این مقاطع که با به‌کارگیری ورق‌ها به کار می‌روند، در نهایت با یک روش جوشکاری مستحکم می‌شوند و اصطلاحاً با عنوان لوله‌های درزدار شناخته می‌شوند. همچنین، آن گروه دیگر که با استفاده از شمش‌های فلزی ساخته می‌شوند، با نام لوله‌های بدون درز یا مانیسمان مشهور هستند.

    نکته‌ای که در این میان وجود دارد، این مسئله است که متخصصان هر خط تولید، باتوجه‌به اینکه قرار است محصول پایانی دقیقاً چه ویژگی‌هایی داشته باشد، یکی از این دو روش تولید را برمی‌گزینند. همچنین گفتنی است که عموم مقاطع فلزی معمولا بر اساس ظاهر و یا ویژگی خود نام‌گذاری می‌شوند.

    با این حساب، برای معرفی لوله‌های گوشتدار (Thick walled steel pipe) باید این‌گونه بگوییم که این گروه از اتصالات در واقع محصولاتی هستند که ضخامت دیوارهٔ بیشتری در مقایسه با لوله‌های مرسوم در بازار دارند و به همین دلیل با صفت گوشتدار شناخته می‌شوند؛ پس لوله‌های گوشتدار، همان لوله‌های ضخیم هستند که با به کار گیری انواع بیلت و شمش فلزی ساخته می‌شوند.

    ویژگی‌ها

    قیمت لوله فولادی گوشتدار همان‌طور که در بخش قبلی نیز بیان کردیم، ارتباط مستقیمی با وزن این محصول دارد؛ بنابراین برای محاسبهٔ دقیق آن، باید به سراغ جدول‌های وزنی و نمودارهای ابعادی این مقاطع فولادی برویم. گفتنی است که در کنار این مؤلفه‌ها، عوامل دیگری هم در تعیین نرخ این لوله‌ها تأثیرگذار هستند و این عوامل، به ویژگی‌های این دست از محصولات مربوط هستند.

    گفتنی است که لوله‌های ضخیم بر مبنای اینکه دارای مشخصات ظاهری بالایی هستند، مطمئناً ویژگی‌های به‌خصوصی هم دارند که امکان شناخت آن‌ها را به متخصصان و اهالی صنعت می‌دهد؛ همچنین آشنایی با ویژگی‌های این محصولات به ما کمک می‌کند تا کاربردهای آن را هم بهتر بشناسیم و به نقاط ضعف این مقاطع نیز آگاه شویم تا آن‌ها را در موقعیت‌های فرساینده قرار ندهیم.

    برجسته‌ترین ویژگی‌های این دسته از مقاطع فولادی، شامل موارد زیر می‌شود:

    _ وزن زیاد در مقایسه با سایر مقاطع فولادی؛

    _ استحکام فیزیکی بالا؛

    _ مستحکم برای انتقال مایعات و سیالات پرفشار؛

    _ مقاومت در برابر خوردگی و اکسید آهن؛

    _ گزینه‌ای مناسب برای کاربرد در موقعیت‌های نامساعد آب‌وهوایی.

    در پایان، نباید این مسئله را هم فراموش کنیم که این مقاطع بدون درز تولید می‌شوند و همین مسئله یعنی آسیب‌پذیری آن‌ها به‌مراتب کمتر از لوله‌های درزدار است، چراکه معمولاً ترک‌های شایع در اتصالات ابتدا در ناحیهٔ درز آن‌ها ایجاد می‌شود.

    ابعاد

    در بخش‌های قبلی به شکل مبسوط دربارهٔ این مسئله صحبت کردیم که وزن، ضخامت و سایز جزو مؤلفه‌هایی هستند که تأثیر زیادی در تعیین قیمت لوله فلزی گوشتدار دارند؛ همچنین به این نکته هم اشاره کردیم که این روزها دسته‌بندی‌های این محصولات از رده خارج شده و متخصصان برای نام‌گذاری این اتصالات معمولاً از عدد اسکرول آن‌ها استفاده می‌کنند.

    با این مقدمات، ممکن است این سؤال برای شما پیش بیاید که وقتی از لوله‌های ضخیم صحبت می‌کنیم، دقیقاً چه مقدار از وزن، ضخامت و ابعاد را در نظر داریم؛ بهتر است برای پاسخ‌دادن به این پرسش، برای نمونه ابعاد کلی لوله‌های ضخیم را که دارای عدد اسکجول 80 هستند بررسی کنیم تا به‌طورکلی با ابعاد این مقاطع فولادی آشنا شوید.

    _ قطر خارجی از 0.41 تا 24 اینچ؛

    _ ضخامت دیواره از 0.095 تا 1.125 اینچ؛

    _ وزن هر یک متر از 0.47 تا 442.08 کیلوگرم.

    این نمونه به‌خوبی بیانگر این مسئله است که این لوله‌ها تا چه میزانی می‌توانند ضخیم باشند؛ همچنین، وزن آن‌ها در عددهای اسکجول بالاتر، ممکن است به شکل تصاعدی زیاد شود.

    کاربردها

    با همهٔ این مقدماتی که تا این قسمت از مقاله مرور کردیم، ممکن است به این مسئله فکر بکنید که چنین لوله‌هایی با این میزان از ضخامت و وزن، اصلاً قرار است در کدام‌یک از بخش‌های صنعتی به کار بروند؟

    جواب این سوال ساده اما مهم است؛ همان‌طور که این اتصالات ابعاد بیشتری در مقایسه با نمونه‌های عادی دارند، از نظر ویژگی‌های فنی و مکانیکی نیز گزینه‌های قدرتمندتری هستند و همین مسئله باعث می‌شود که از آن‌ها در موقعیت‌هایی استفاده بشود که به‌هیچ‌عنوان امکان استفاده از لوله‌های معمولی نیست.

    به‌طورکلی این محصولات در موقعیت‌های زیر به کار می‌روند:

    _ مدارهای مختص انتقال حجم‌های بالای نفت و گاز؛

    _ مدارهای مخصوص انتقال مایعات و سیالات پرفشار؛

    _ مدارهای مربوط به انتقال اسیدهای خورنده؛

    _ در موقعیت‌هایی با شرایط آب‌وهوایی نامساعد که احتمال واکنش‌های شیمیایی فلزات زیاد است؛

    _ برای انتقال مایعات در مسافت‌های بالای برون‌استانی یا به بیرون از کشور.

    نحوه تولید

    در حاشیهٔ بررسی لوله‌های ضخیم، خالی‌ازلطف نیست که چند کلمه‌ای هم دربارهٔ شیوهٔ تولید این مقاطع صحبت کنیم تا به‌وضوح بیاموزید که این غول‌های ضخیم چگونه ساخته می‌شوند. البته نباید از یاد ببریم که در بخش آغازین این مقاله به شکل اجمالی بیان کردیم که از به‌جای ورق‌های فلزی، معمولاً از شمش‌های فولادی برای تولید این مقاطع استفاده می‌شود.

    فرایند با قراردادن یک شمش در آغاز خط تولید شروع می‌شود. ابتدا محصول میانی گرم می‌شود تا انعطاف بیشتری از خود نشان بدهد و پس از آن، از زیر غلتک‌های ضد حرارت نورد عبور می‌کند و فرایند سوراخ‌کاری آن آغاز می‌شود؛ در طی این فرایند، ضخامت شمش به کمک غلتک‌های حرفه‌ای کمتر می‌شود تا جایی که محصول به ابعاد کلی یک لوله نزدیک بشود. بعد از آن، مقطع فلزی نیمه‌کاره از غلتک‌های دیگری عبور می‌کند که فشار به‌مراتب زیادی را به لوله وارد می‌کنند تا فرایند نهایی نورد طی شود.

    پس از آن، لوله از چند بخش دیگر عبور می‌کند تا دقت ابعادی آن افزوده شود و فرایند به‌کلی تکمیل شود و محصول به بخش برش وارد شود؛ در این بخش، متناسب با تشخیص تولیدکننده، لوله‌ها در ابعاد متفاوتی آماده می‌شوند و پس از آماده‌سازی، برای بازارهای فروش یا مصرف‌کنندگان به شکل مستقیم ارسال می‌شوند.

    مؤلفه‌های تأثیرگذار در دسته‌بندی لوله‌های گوشتدار کدام‌اند؟

    مؤلفه‌های گوناگونی باعث به‌وجودآمدن مدل‌های متفاوتی از لوله‌های گوشتدار یا ضخیم می‌شود؛ به‌عنوان نمونه، این محصولات بر اساس عدد اسکجول قابل دسته‌بندی در گروه‌های متفاوتی هستند، چراکه هرکدام از نظر ویژگی‌های ابعادی و فنی، تفاوت‌های بارزی به یکدیگر دارند و در نهایت، در موقعیت‌های متمایزی به کار می‌روند.

    علاوه بر این‌ها، این مقاطع فلزی از نظر متریال نیز به دسته‌های متفاوتی تقسیم می‌شوند؛ گروهی از آن‌ها با استفاده از بیلت‌های استیل و گروهی دیگر با به‌کارگیری شمش‌های آهنی یا فولادی تولید می‌شوند. جالب اینجاست که در غایت امر نیز، ویژگی‌های متفاوتی در این مقاطع به وجود می‌آید که موجب ایجاد تفاوت‌های بیشتری در بین آن‌ها می‌شود؛ این تفاوت‌ها گاهی تا جایی پیش می‌رود که می‌توانیم بگوییم صرفاً تنها شباهت این محصولات با یکدیگر، ضخامت بالای آن‌هاست.

    عدد اسکجول چیست؟

    برای آنکه بتوانیم درک بیشتری از قیمت لوله صنعتی گوشتدار داشته باشیم، باید به این مسئله توجه کنیم که این محصولات دیوارهٔ ضخیم‌تری در مقایسه با سایر اتصالات رایج در بازار دارند و همین نکته نیز وزن کلی آن‌ها را افزایش می‌دهد؛ بیشتر شدن وزن هم در ادامه، تأثیرات مستقیمی در قیمت نهایی آن‌ها دارد.

    حالا برای آنکه بتوانیم ضخامت این لوله‌ها را بهتر درک کنیم و در نهایت، قیمت آن‌ها را تشخیص بدهیم یا انواعشان را برشماریم، لازم است که با یک اصطلاح کاربردی که در این زمینه بسیار رایج است، آشنا شویم؛ این اصطلاح عدد اسکجول یا (Schedule Number (Sch. No  نام دارد و به ضخامت دیوارهٔ انواع اتصالات اشاره دارد.

    عدد اسکجول یک شیوهٔ جدید برای رده‌بندی محصولات است که متخصصان را از دردسرهای مرسوم برای دسته‌بندی وزنی نجات می‌دهد؛ در طی این روش، تقسیم کردن فشار طراحی با واحد psi بر عدد مربوط به تنش مجاز با واحد psi و در نهایت، ضرب نتیجه در عدد هزار، موجب به‌دست‌آمدن یک عدد می‌شود که همان عدد اسکجول نام دارد. اگر حاصل این فرمول را رُند کنید، احتمالاً عدد نهایی یکی از رقم‌های 5، 10، 20، 30، 40، 60، 80، 100، 120، 140 یا 160 خواهد بود که رایج‌ترین رقم‌ها برای عدد اسکجول هستند و مؤلفه‌ای قابل‌اتکا برای به‌دست‌آوردن اطلاعاتی مفید دربارهٔ وزن و ضخامت لوله‌ها می‌باشند.

    شایان توجه است که هر چه عدد اسکجول یک لوله بیشتر باشد، یعنی وزن و ضخامت دیوارهٔ آن بیشتر است؛ پس ما از لوله‌های گوشتدار انتظار داریم که اسکجولی بیشتر از 40 داشته باشند که بیانگر ویژگی‌های ظاهری منحصربه‌فرد آن‌هاست.

    جمع‌بندی

    لوله گوشتدار یک نوع لولهٔ فلزی است که در ضخامت‌های بالا تولید می‌شود و در واقع یک لولهٔ بسیار ضخیم است. این مقطع فلزی بر مبنای ظاهر متفاوت خود، دارای ویژگی‌های متمایزی هم هست که در نهایت، موجب استفاده از این مقاطع در موقعیت‌های گوناگونی می‌شود. شایان توجه است که این لوله‌ها به‌جای تقسیم‌بندی‌های سنتی، معمولاً بر اساس عدد اسکجول خود رده‌بندی می‌شوند و مشتریان نیز برای دریافت قیمت روز لوله گوشتدار، باید از قبل عدد اسکجول محصول موردنیاز خود را محاسبه کنند.

    نظر شما