پروفیل صنعتی به دستهای از پروفیلهای فلزی گفته میشود که ابعاد و ضخامت بیشتری در مقایسه با پروفیلهای ساختمانی دارند؛ علت تولید این محصولات در ابعاد بزرگتر، استفاده از آنها در پروژههای ساختمانی عظیم یا مصارف صنعتی بزرگ است؛ همین مسائل باعث میشود که این دسته از مقاطع فولادی از سایر پروفیلهای ساختمانی متمایز بشوند. شایان توجه است که قیمت پروفیل صنعتی به سبب وزن زیاد این محصول، از قیمت پروفیلهای معمولی بیشتر است.
در صفحهای که پیش روی شما قرار دارد، علاوه بر بررسی آخرین قیمت پروفیل صنعتی سبکوسنگین، قادر هستید مقالهای را مطالعه کنید که در شناخت شما با این محصول بسیار کارآمد است. خالیازلطف نیست اگر بدانید که این مقاله به شکلی طراحی شده که در جایگاه یک راهنمای خودآموز برای خرید این محصول عمل کند؛ بااینحال، اگر نیاز به دریافت هرگونه مشاورهای داشتید، کارشناسان فولادسل منتظر تماس شما هستند.
معرفی پروفیل
قبل از هر چیزی باید شناختی مختصر از انواع پروفیل به دست آوریم تا درک بهتری از نمونههای صنعتی این مقاطع فولادی داشته باشیم.
پروفیل به آن دسته از مقاطع فلزی گفته میشود که با استفاده خمکاری، برش و شکلدهی به ورقهای فولادی ساخته میشوند و دارای یک سطح مقطع یکدست هستند؛ این مقاطع معمولاً در اَشکال گوناگونی مانند مربع، مستطیل و دایرهشکل تولید میشوند و جالب اینجاست که بازهٔ وسیعی از محصولات فولادی را به خود اختصاص میدهند؛ خرید انواع میلگرد، تیرآهن، لولههای فلزی و مقاطع فولادی مورداستفاده در ساختمانسازی، یک نوع پروفیل بهحساب میآیند.
پروفیل صنعتی چیست؟
این شاخه از پروفیلهای فلزی، باتوجهبه اینکه ابعادی بیشتر از 12 سانتیمتر و ضخامتی فراتر از 6 میلیمتر دارند، در زمرهٔ محصولات صنعتی بهحساب میآیند. گفتنی است که متخصصان به این دسته از محصولات پروفیل سنگین هم میگویند و علت اصلی چنین نامگذاریای، تفاوت چشمگیر این مقاطع با نمونههای سبک و نیمهسنگین آنهاست.
با این تفاسیر میتوانیم اینگونه نتیجهگیری کنیم که پروفیل صنعتی یک نوع مقطع فلزی توخالی است که با ابعاد و ضخامتی بیشتر از نمونههای ساختمانی این محصول تولید میشود و در پروژههای عظیم صنعتی و ساختمانی به کار میرود؛ این محصول معمولاً از ورقهای فولادی سیاه تولید میشود که محصولات نورد گرم محسوب میشوند و همین مسئله باعث میشود که بسیاری از خواص نورد گرم را به همراه خود داشته باشند.
ورق نورد گرم یک نوع ورق فولادی است که در فرایندی که دمایی بیشتر از 900 درجهٔ سانتیگراد دارد تولید میشود؛ این ورقها در ابعاد و ضخامتهای بیشتری در مقایسه با ورقهای نورد سرد تولید میشوند و در صورت نیاز، با عبور کردن از نورد سرد، از ضخامت آنها کاسته میشود. در حاشیهٔ بحث لازم است به این مسئله نیز اشاره کنیم که قیمت روز پروفیل صنعتی ارتباط مستقیمی با قیمت روز ورق سیاه دارد، چراکه این محصول بیشترین نقش را در ساخت این دسته از مقاطع فولادی دارد.
در ادامهٔ بحث معرفی این دسته از مقاطع فولادی توخالی، باید به این مسئله اشاره کنیم که افزایش ابعاد و ضخامت مقاطع سنگین علاوه بر اینکه باعث افزایش مقاومت این محصولات در برابر فشارهای کششی میشود، کاربرد دیگری هم دارد؛ این ویژگی که در این دسته از مقاطع قرار دارد، به متخصصان اجازه میدهد که با یک جوشکاری باکیفیتتر اتصال کلی را دقیقتر کنند و سازهٔ فلزی نهایی را از جهات گوناگونی ایمن نمایند؛ علاوه بر این، این پروفیلها گزینهٔ مناسبی برای بهکارگیری هالو بلتها هستند که ابزاری مناسب برای اتصال مقاطع فولادیاند.
انواع
این دسته از مقاطع فولادی بر اساس ابعاد، ضخامت و وزن به انواع گوناگونی میشود که در بخشهای بعدی به شکل مفصل به آنها اشاره خواهیم کرد. افزون بر اینها، مقاطع صنعتی سنگین که موضوع بحث ما هستند، از جهت نوع ورق بهکاررفته در ساخت نیز به دستههای متفاوتی تقسیم میشوند؛ در بخش قبلی بیان کنیم که این محصولات عموماً از ورقهای نورد گرم ساخته میشوند اما نکته اینجاست که از ورقهای دیگری مانند گالوانیزه و استیل نیز در ساخت این محصولات استفاده میشود.
گفتنی است که استفاده از مواد اولیهٔ دیگری برای ساخت این مقاطع باعث میشود که پروفیل نهایی دارای ویژگیهای فنی، ترمودینامیکی و مکانیکی متفاوتی در مقایسه با نمونههای تولیدشده با ورق سیاه داشته باشد. همچنین، این موارد در قیمت نهایی محصولات نیز تأثیرگذارند. بهعنوانمثال، قیمت پروفیل استیل صنعتی کاملاً وابسته به قیمت ورق استنلساستیل است.
اشکال ظاهری
پروفیلهای سنگین صنعتی معمولاً در دو شکل کلی مربع و مستطیلشکل تولید و عرضه میشود. متخصصان و پیمانکاران ساختمانی باتوجهبه نیاز خود، یکی از این شکل را انتخاب میکنند تا در نهایت، به کاربری دلخواه خود برسند. نکته اینجاست که برای انتخاب گزینهٔ موردنیاز خود، بهتر است که نیاز کلی و محل استفاده از این مقاطع را به شکل دقیق بررسی کنید و پس از آن، اقدام به خرید گزینهٔ نهایی بکنید؛ بهعنوانمثال، برای استفاده بهعنوان ستون و بتنریزی، دستهٔ خاصی از این مقاطع به کار گرفته میشوند، چراکه دارای مقاومت کششی دلخواه پیمانکاران هستند که نمونههای دیگر فاقد آناند.
کاربردها
لازم به ذکر است که جداکردن مقاطع صنعتی از نمونههای ساختمانی به این معنا نیست که مقاطع صنعتی در سازههای بتنی به کار گرفته نمیشود؛ بلکه این مسئله اشاره به ابعاد و ضخامتهای بالای این دسته از مقاطع دارد.
با این حساب، باید بگوییم که پروفیلهای صنعتی استفادهٔ زیادی در ساخت سازهها و پروژههای ساختمانی غولپیکر نظیر برجها، سولههای کارگاهی و مجتمعهای تجاری، اداری و مسکونی عظیم دارند؛ این مقاطع توان تحمل فشارهای کششی بالایی را دارند و همین نکته نیز باعث میشود که در چنین موقعیتهایی به کار گرفته شوند تا احتمال هرگونه آسیب به حداقل برسد. البته نباید فراموش کنیم که هزینههای نهایی چنین سازههایی، ارتباطی مستقیم با قیمت روز پروفیل صنعتی دارد، چراکه این مقاطع نرخی بیشتر از سایر مدلها دارند و معمولاً بخش عمدهٔ هزینههای مربوط به پروژههای ساخت را شامل میشوند.
مقاطع فولادی سنگین در موقعیتهای زیر نیز به کار گرفته میشوند:
_ در ساخت انواع سازههای فلزی مانند پلهای فولادی؛
_ در مونتاژ زیرساختها، قطعات و ابزارآلات صنعتی؛
_ در تولید انواع بیلبوردها و تابلوهای تبلیغاتی فلزی.
ویژگیهای پروفیل صنعتی چیست؟
پیش از آنکه به سراغ بررسی قیمت انواع پروفیل صنعتی برویم، باید بخشی را هم به بررسی ویژگیهای این محصولات اختصاص بدهیم و مشخصههای بارز این دسته از مقاطع فولاد را برشماریم. در ادامه، از سه زاویه به بررسی این ویژگیها میپردازیم تا در نهایت، نگاهی دقیق و علمی از این محصولات به دست آوریم.
ترکیبات شیمیایی
قیمت روز پروفیل صنعتی ارتباط مستقیمی با عناصر شیمیایی بهکاررفته در آن دارد؛ علاوه بر این، این عناصر بیانگر مشخصات فنی و مکانیکی این مقاطع نیز هستند، پس بررسی کردن آنها اطلاعات متعددی به ما میدهد. گفتنی است که با توجه آلیاژ بهکاررفته در این مقاطع، میزان این عناصر نیز متفاوت خواهد بود؛ بهعنوانمثال، آلیاژ ST37 در مقایسه با آلیاژ ST44 از میزان کربن متفاوتی برخوردار است و در نهایت نیز، یک سری آلیاژ متفاوت را ایجاد میکند.
مهمترین ترکیبات شیمیایی پروفیلهای صنعتی سنگین بهطورکلی و بدون درنظرگرفتن یک آلیاژ خاص، به شرح زیر است:
_ 21 تا 0.25 درصد کربن؛
_ 050 تا 0.065 درصد فسفر؛
_ 050 تا 0.065 درصد گوگرد؛
_ 009 تا 0.010 درصد نیتروژن. (در برخی از آلیاژها از نیتروژن استفاده نمیشود)
مشخصههای مکانیکی
مشخصههای مکانیکی هر مقطع فولادی تابعی از عناصر شیمیایی موجود در مقطع، گرید آلیاژی و عملیات حرارتی بهکاررفته برای تولید آن محصول است. مقاطع فولادی صنعتی سنگین بهطورکلی و بدون درنظرگرفتن یک آلیاژ فلزی خاص، دارای ویژگیهای مکانیکی زیر هستند:
_ 360 تا 630 مگاپاسکال مقاومت کششی؛
_ 235 تا 355 مگاپاسکال تنش تسلیم؛
_ 20 تا 24 درصد ازدیاد طولی.
وزن
در بخشهای قبلی نیز به این مسئله اشاره کردیم که قیمت پروفیل ناودانی صنعتی یا سایر مقاطع فولادی سنگین، تابعی از وزن نهایی این محصولات است؛ با این حساب، خریداران این محصولات موظفاند که ابعاد، ضخامت و نحوهٔ عرضهٔ هرکدام از مقاطع صنعتی فولادی را به دست آورند تا در نهایت بتوانند به قیمت نهایی آنها برسند.
وزن پروفیلهای صنعتی بر اساس ضخامت و ابعاد آنها متغیر است؛ بهعنوان نمونه، معمولاً این مقاطع در ابعاد 140 در 140، 200 در 200 و 300 در 300 میلیمتر عرضه میشوند و ضخامت آنها نیز از 6 تا 10 میلیمتر متغیر است؛ بنابراین، برای محاسبه قیمت روز پروفیل صنعتی، باید همهٔ این دادهها را در دست داشته باشیم.
گفتنی است که این اطلاعات عموماً در صفحات فروشگاههای اینترنتی که اقدام به خرید و عرضه این دسته از محصولات میکنند، ارائه میشود؛ بااینحال، خالیازلطف نیست اگر بدانید که وزن پروفیلهای صنعتی با ضخامت بین 6 تا 10 میلیمتر و ابعاد متغیر 140 در 140 تا 300 در 300 میلیمتر، در ازای هر یک متر، از 24.5 تا 88.5 کیلوگرم متغیر است.
جمعبندی
پروفیل صنعتی به آن دسته از مقاطع فولادی توخالی گفته میشود که ابعاد و ضخامت بیشتری در مقایسه با سایر پروفیلهای ساختمانی دارند؛ همین مسئله باعث میشود که این محصولات به گزینههایی مناسب برای استفاده در پروژههای صنعتی و ساختمانی بزرگ تبدیل شود. این مقاطع در اَشکال چهارگوش تولید میشوند و دارای ویژگیهای مکانیکی، شیمیایی و وزنی خاصی هستند که در نهایت آنها را از سایر مقاطع فلزی متمایز میکند.
در پایان، لازم به ذکر است که بهترین روش برای محاسبه قیمت پروفیل صنعتی، بررسی وزن نهایی این محصول بر اساس ابعاد و ضخامتهای آن است. در بخشهای پایانی این مقاله، اطلاعاتی مفصل در این زمینه به دست دادیم.