ورق فولادی، یکی از فرآوردههای مهم و پرکاربرد در صنعت فولاد به حساب میآید که در تولید محصولات مختلف به کار میرود. این نوع ورق، به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد و توانایی تطبیق با نیازهای مختلف صنایع، جایگاه مهمی در بازار فولاد دارد. ورق آهنی با ظاهری منحصر به فرد، توانایی تحمل بارهای سنگین و ایجاد ساختارهای مختلف را در خود جای داده است. اما ورق فولادی چیست؟ در این مقاله، به بررسی مفهوم و کاربردهای این نوع ورق فولادی پرداخته و نوعی از فولاد که توانایی تولید این نوع ورق را داراست، مورد بررسی قرار خواهد گرفت. همچنین، انواع ورق آهنی با توجه به نحوه تولید و خصوصیات مختلف، مورد بررسی قرار خواهند گرفت تا به مخاطبان نکات کلیدی در خصوص انتخاب و استفاده از این ماده ارائه گردد.
ورق فولادی چیست؟
ورق فولادی، یا ورق آهنی فلزی است که سطح آن مسطح تر از آهن، فولاد و یا هر فلز دیگری است و از شمش فولادی و یا بیلت تولید می شود. ورق فولادی یکی از مهمترین و پرکاربردترین فرآورده های شمش فولاد می باشد. ورق فولادی بر اساس روش تولید و یا مواد خام اولیه نام گذاری می شوند.
استانداردهای ورق فولادی، براساس استاندارد سه کشور می باشد.
- استاندارد DIN آلمان که رایج ترین استاندارد موجود در بازار ایران است.
- استاندارد ASTM آمریکا
- استاندارد GOST روسیه
اگر بخواهیم بدانیم یکی از اصلیترین دلایل تنوع قیمت ورق آهنی چیست، میتوان به انواع ورق فولادی با استانداردهای مختلف اشاره کنیم. ورق های فولادی با توجه به درصد کربن موجود در آلیاژ آنها (حدود ۰٫۰۲۵ تا ۰٫۰۳ درصد کربن)، فرآیند تولید و آلیاژ های فلز، خواص مختلفی به خود گرفته و در نهایت کاربرد و نامگذاری آنها نیز تحت تاثیر عوامل مذکور، متغیر خواهد بود.
ورق فولادی به عنوان یک محصول پر کاربرد در بین مصالح تولیدی فولاد شناخته شده است. از آن برای ساخت سقفهای شیروانی، ساخت لوازم و تجهیزات فلزی، در کف سازی، ماشین سازی، کشتی سازی، ساخت آبرو و کانال کولرها و کاربریهای متفاوت استفاده میشود.
یکی از مزایای ورقهای فولادی، جمع کردن آنها بهصورت کلاف است و همین موضوع باعث میشود که میزان زیادی از آن در حجم کمی قرار گیرد.
ورقهای فولادی به چندین شکل وجود دارند که عبارتاند از:
1. ورق فولادی نورد سرد
یکی از روش های ساخت و گرید ورق فولادی، ورق فولادی نورد سرد است که فرایند ساده ای می باشد. در این روش، شمش آهنی بین دو نورد چرخنده در بالا و پایین قرار میگیرد و با حرکت مداوم و اعمال فشار بر سطح شمش، تغییر شکل میدهد. در این روش ورق فولادی قبل از نورد اسید شویی میشود و لایههای اکسیدی سطح آن پاکسازی میشوند. در نهایت ورق فولادی تحت عملیات حرارتی و آنیلی شدن قرار میگیرد.
ورق فولادی خارج شده از نورد سرد، کیفیت بالاتری نسبت به ورق فولادی نورد گرم دارد و سطح آن نیز از کیفیت بالاتری برخوردار است. ورق فولادی خارج شده از این قسمت ورق فولادی سفید شناخته میشود. ورقهای خروجی از روش نورد سرد، ورقهای روغنی هستند که به صورت مجزا به آن میپردازیم. قرار گیری شمش آهنی در بین استندهای دو غلتکی یا استند رافینگ که دو نورد چرخنده در بالا و پایین وجود دارد.
مراحل نورد سرد را در ادامه به صورت اختصاری بیان خواهیم کرد:
- قرار گیری شمش آهنی در بین استندهای دو غلتکی یا استند رافینگ که دو نورد چرخنده در بالا و پایین وجود دارد.
- تغییر شکل شمش فولادی، تحت فشار غلتک ها با حرکت پیوسته، که موجب کاهش قطر شمش و افزایش طول و عرض آن میگردد.
- اسیدشویی کردن ورق فولادی بدست آمده به منظور از بین رفتن لایههای اکسیدی آن
- در نهایت عملیات حرارتی و آنیلی شدن ورقها
تا اینجا دانستیم مراحل تولید نورد سرد ورق آهنی چیست، حال قصد داریم با کاربرد انواع ورق فولادی نورد سرد در صنعت آشنا شویم. ورقهای نورد سرد نسبت به ورقهای نورد گرم کیفیت بهتری از نظر استحکام دارند. استحکام این نوع از محصولات بسیار بالا می باشد و از آنجایی که مشتریان در خرید محصولات به استحکام توجه ویژهای دارند از این محصول در در صنعت خودرو و لوازم خانگی استفاده میشود.
2. ورق فولادی نورد گرم
در روش نورد گرم به شمش فولادی حرارتی معادل یا 1400 فارنهایت یا بیشتر اعمال میشود و شکلدهی ورق با حرکت بین این رولها انجام میشود.
در این روش به هنگام عبور شمش، یک حرارت مقدماتی به آن اعمال میشود تا عملیات شکلگیری ورق به شکل مناسبی انجام شود. ورق فولادی خروجی از این فرایند قطری معادل با 16/1 اینچ تا 16/5 اینچ دارد. ورق فولادی خارج شده از این فرایند همان ورق فولادی سیاه است.
جزئیات تولید ورقهای فولادی بسیار متفاوت است و به طبع این روشهای متفاوت، انواع گوناگونی از ورقها نیز حاصل میشود. تا اینجا دریافتیم انواع ورق فولادی چیست، در ادامه به انواع، روش تولید و کاربرد هر یک از آنها میپردازیم.
انواع ورق فولادی در صنعت و کاربرد آن ها
ورق های فولادی با توجه به درصد کربن موجود در آلیاژ آنها (حدود ۰٫۰۲۵ تا ۰٫۰۳ درصد کربن) ، فرآیند تولید و آلیاژ های فلز، خواص مختلفی به خود گرفته و در نهایت کاربرد و نامگذاری آنها نیز تحت تاثیر عوامل مذکور، متغیر خواهد بود.
نهایتا ورق های فولادی بر اساس دو مقوله دسته بندی می شوند.
- روش تولید
- مواد خام اولیه
عموماً ورقهای فولادی با روشی به نام نورد تولید میشوند. ورق های فولادی بر اساس روش تولید نورد، به دو دسته ورق نورد سرد و گرم تقسیم بندی می شوند. از انواع کاربرد ورق آهنی میتوان در موارد مختلف صنعتی و تولیدی استفاده کرد. انواع ورق فولادی چیست و هریک از آنها چه کاربردی در صنایع مختلف دارند؟ در ادامه با ما در دانشنامه فولادسل همراه باشید تا به معرفی انواع ورق و کاربرد آنها در صنعت و یا زندگی روزمره بپردازیم.
ورق سیاه
ورق سیاه یکی از انواع ورقهای فولادی است که در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارد. این ورقها معمولاً به روش نورد گرم تولید میشوند و به همین دلیل سطحی صاف و یکدست دارند. ورق سیاه چیست؟ این ورقها از فولاد کربنی با ضخامتهای مختلف ساخته میشوند و در مقایسه با سایر ورقها، مقاومت بالاتری دارند. به همین دلیل، از ورق سیاه در ساخت قطعات صنعتی، سازههای فلزی و صنایع خودروسازی استفاده میشود. این ورقها در اندازههای مختلف به بازار عرضه میشوند و برای استفاده در ساختوسازها، ماشینآلات و تجهیزات صنعتی گزینهای بسیار مناسب به شمار میروند.
کاربرد انواع ورق سیاه
یکی از رایجترین انواع ورق سیاه از نظر کیفیت ST37 است که از نظر سختی و منعطف بودن در حد متوسط قرار دارد و بیشترین کاربرد را برای مصارف ساختمانی از قبیله اسکلت سازی، سوله سازی دارد. اگر بخواهیم به طور خلاصه اشاره کنیم که کاربرد ورق آهنی چیست، میتوان از انواع موارد کاربرد ورق فولادی سیاه، به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده در پروژههای صنعتی از قبیل سد سازی، پروژههای پتروشیمی، مخزن سازی
- بدنه خودروها
- ورق کف خودرو
- لولههای درزدار
- انواع پروفیل
- تانکرسازی
- کشتیسازی
مزایا و معایب ورق گرم
از مهمترین مزایا و چالشهای استفاده از ورق گرم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مزایا | معایب |
---|---|
مقاومت بالا و استحکام مناسب | سطح ناصاف و ظاهر مات |
قیمت پایینتر نسبت به ورقهای سرد | کاهش دقت ابعادی نسبت به ورقهای سرد |
مناسب برای کاربردهای صنعتی و سازهای سنگین | نیاز به پردازش اضافی برای ظاهر بهتر |
قابلیت شکلپذیری بهتر | – |
ورق روغنی یا سرد، مادر ورق های پوشش دار
ورق روغنی یکی از انواع ورقهای فولادی است که پس از فرآیند نورد سرد به دست میآید. این ورقها به دلیل سطح صاف و براق خود در صنایع مختلف کاربرد زیادی دارند. ورق روغنی چیست؟ ورق روغنی به ورقی گفته میشود که پس از نورد سرد فولاد، بهوسیله یک لایه نازک روغن پوشانده میشود تا از زنگزدگی جلوگیری کند و سطح آن را نرمتر کند. این ورقها در تولید محصولات مختلفی مانند بدنه خودرو، لوازم خانگی، یخچالها و دربهای فلزی استفاده میشوند. به دلیل خاصیت فرمدهی خوب و کیفیت بالای سطح، ورق روغنی برای کاربردهایی که نیاز به دقت و ظرافت دارند، انتخاب مناسبی است.
کاربردهای ورق روغنی
اگر بخواهیم به طور دقیق بدانیم کاربرد ورق فولادی چیست، باید دقت داشته باشیم که ورق نورد سرد (ورق روغنی ) پایه تولید ورق گالوانیزه (ورق سفید) هستند. از آنجایی که ورق گالوانیزه رنگی خود نیز از ورق گالوانیزه ساخته میشود پس در نتیجه پایه و اساس ورق رنگی، ورق روغنی(ورق سرد ) میباشد
مهمترین کاربردهای ورقهای روغنی عبارتند از:
- استفاده در ساخت و تولید لوازم خانگی به دلیل شکل ظاهری و کیفیت مناسب
- تولید لولهها و اتصالات
- ساخت بخشهایی از بدنه خودروها
- تولید ورقهای گالوانیزه
معایب و مزایای انواع ورق سرد یا روغنی
از مهمترین مزایا و چالشهای استفاده از ورق سرد یا روغنی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مزایا | معایب |
---|---|
دقت ابعادی بالا | قیمت بالاتر نسبت به ورق گرم |
سطح صاف و براق | ضخامت محدود (کمتر از ورق گرم) |
قابلیت رنگپذیری و شکلدهی خوب | عدم مقاومت زیاد در برابر ضربه |
مقاوم در برابر زنگزدگی اولیه | – |
ورق آلیاژی
ورق آلیاژی نوعی ورق فلزی است که از ترکیب فلزات مختلف بهوجود میآید تا ویژگیهای خاصی مانند مقاومت بیشتر در برابر فشار، دما یا خوردگی را فراهم کند. این ورقها برای کاربردهای صنعتی و خاص تولید میشوند و در صنایع مختلف از جمله خودروسازی، هوافضا و پتروشیمی استفاده میشوند. ورق آلیاژی چیست؟ ورق آلیاژی به ورقی گفته میشود که از ترکیب فلزات مختلف مانند کروم، نیکل و منگنز ساخته شده تا ویژگیهای خاصی مانند مقاومت در برابر خوردگی یا حرارت را به آن بدهد. این ورقها به دلیل استحکام بالا و مقاومت در برابر شرایط محیطی سخت، در ساخت تجهیزات و سازههای حساس کاربرد دارند.
ورق اسید شویی
ورق اسیدشویی یکی از انواع ورقهای فولادی است که برای حذف اکسیدها و زنگزدگی از سطح آن، فرآیند اسیدشویی را پشت سر میگذارد. این فرآیند بهطور خاص برای فولادهای نورد گرم انجام میشود تا سطح ورق صاف و تمیز شود. ورق اسیدشویی چیست؟ ورق اسیدشویی به ورقی گفته میشود که پس از انجام عملیات شستشو با اسید، بهطور کامل از آلودگیها و لایههای اکسید پاک شده و آماده استفاده در صنایع مختلف میشود. این ورقها به دلیل داشتن سطحی تمیز و بدون نقص، در تولید قطعات خودرو، ساخت تجهیزات صنعتی و سازههای فلزی کاربرد فراوان دارند.
کاربرد ورق های اسیدشویی
مهمترین کاربرد ورق فولادی اسید شویی شامل موارد زیر میشوند:
- یکی از کاربردهای ورق اسیدشویی استفاده به عنوان ورق پایه برای تولید ورق روغنی است.
- استفاده در تولید شاسی و رینگ خودروها
- استفاده در صنایع کشتی سازی ، زیردریایی و تاسیسات دریایی
- ساخت لولههای انتقال نفت و گاز
مزایا و معایب ورق اسید شویی
از مهمترین مزایا و چالشهای استفاده از ورق اسید شویی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مزایا | معایب |
---|---|
سطح تمیز و صاف | امکان تغییر ضخامت و کیفیت در اثر اسید |
بهبود قابلیت رنگپذیری | نیاز به نگهداری ویژه به دلیل حساسیت به زنگزدگی |
افزایش مقاومت در برابر خوردگی اولیه | هزینه بالای تولید |
ورق گالوانیزه
یکی دیگر از انواع ورق آهنی، ورق گالوانیزه است. ورق گالوانیزه چیست و چه ویژگیها و کاربردهایی دارد؟ ورق گالوانیزه ورقی است که با روی پوشانده شده است که اگر پوشش آن هم شکسته شود، باز هم از زنگ زدن محفوظ میماند. برای تولید ورقهای گالوانیزه از ورق روغنی استفاده میشود و روش کار بدین صورت است که ورق روغنی را در وان مذاب روی غوطهور کرده تا با توجه به ضخامت مورد نظر فلز روی بر سطح ورق قرار گیرد و به این صورت ورق سفید یا گالوانیزه تهیه میشود. این ورق ها را در کوره ها، رنگ پاشی می کنند، که از این ورق ها در سقف سالن ها و کانکس ها استفاده میشود.
کاربردهای ورق گالوانیزه
این ورق فولادی کاربردهای فراوانی داشته و نسبت به سایر ورقها کاربردشان مشهودتر است. بنابراین، افراد شناخت بیشتری از آنها نسبت به سایر انواع ورق فولادی دارند. تعدادی از مهمترین کاربرد ورق گالوانیزه عبارتند از:
- استفاده برای تولید تانکرهای آب
- ساخت کابینتهای آشپزخانه
- ساخت سقف سولههای گوناگون
- راویزهای ساختمانی و مصالح این چنینی دیگر
- صنعت خودروسازی
- تولید لولههای انتقال آب
معایب و مزایای ورق گالوانیزه
از مهمترین مزایا و چالشهای استفاده از ورق گالوانیزه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مزایا | معایب |
---|---|
مقاومت بالا در برابر زنگزدگی و خوردگی | هزینه تولید نسبتاً بالا |
طول عمر بالا در محیطهای مرطوب | آسیبپذیری در برابر خط و خش |
هزینه نگهداری پایین | کاهش مقاومت در دماهای بالا |
قابلیت بازیافت | عدم امکان انجام عملیات جوشکاری |
ورق رنگی
ورق رنگی یکی از مواد پرکاربرد در صنعت ساخت و ساز و تولید انواع محصولات است. این ورقها معمولاً از فولاد گالوانیزه ساخته میشوند که پس از پوششدهی با رنگهای مختلف، به ورق رنگی تبدیل میشوند. ورق رنگی چیست؟ ورق رنگی به ورقی گفته میشود که به منظور محافظت بیشتر در برابر خوردگی و همچنین زیبایی ظاهری، با پوشش رنگی مقاوم پوشیده میشود. این پوششها میتوانند از انواع رنگها و پوششهای مختلف مانند پلیاستر، پودر و PVC باشند. ورقهای رنگی به دلیل زیبایی و مقاومت بالا در برابر شرایط جوی، در ساخت سقفهای شیبدار، نمای ساختمانها، سولهها و حتی در صنعت خودروسازی کاربرد گستردهای دارند.
کاربردهای ورق رنگی
زمانی که بخواهیم به این موضوع بپردازیم که کاربردهای ورق رنگی به عنوان یکی از انواع ورق آهنی چیست، باید توجه داشته باشیم که ورق رنگی فقط به صورت رول عرضه میشود. این محصول تا حدود ۱۵ رنگ مختلف دارد و در ساخت آلاچیق و شیروانی تا لوازم خانگی، نماهای بیرونی و داخلی ساختمانها و تجهیزات سرمایشی و گرمایشی به کار میرود.
از این نوع ورق فولادی بیشتر برای مصارفی استفاده میشود که هم شکل ظاهری مهم است و هم خاصیت ضد رطوبت و ضد زنگ بودن اهمیت دارد. تعدادی از مهمترین کاربردهای ورق رنگی عبارتند از:
- استفاده در نماهای داخلی و خارجی ساختمانها
- برای تولید بخشی از اجزای اتومبیلها
- استفاده در ساخت لوازم خانگی
- لوازم آشپزخانه
مزایا و معایب استفاده از ورق رنگی
از مهمترین مزایا و چالشهای استفاده از ورق رنگی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مزایا | معایب |
---|---|
مقاوم در برابر خوردگی و زنگزدگی | امکان خراشیدگی و آسیب به پوشش رنگی |
ظاهر زیبا و قابلیت انتخاب رنگ متنوع | کاهش مقاومت در صورت خرابی لایه رنگ |
نصب آسان و وزن کم | هزینه بالاتر نسبت به ورقهای معمولی |
ورق شیروانی
ورق شیروانی یکی از پرکاربردترین مصالح در صنعت ساختمانسازی است که بهویژه برای پوشش سقفهای شیبدار استفاده میشود. این ورقها معمولاً از جنس فولاد، آلومینیوم یا گالوانیزه ساخته میشوند و مقاومت خوبی در برابر شرایط جوی دارند. ورق شیروانی چیست؟ ورق شیروانی به ورقی گفته میشود که برای پوشش سقفهای شیبدار طراحی شده و معمولاً دارای طرحهای موجدار یا طرحدار است تا آب باران بهراحتی از روی آن سرازیر شود. این ورقها به دلیل سبک بودن و مقاومت بالا، در ساخت انواع سقفهای صنعتی، انبارها، کارگاهها و حتی ساختمانهای مسکونی بهکار میروند.
ورق آجدار
ورق آجدار یکی از انواع ورقهای فولادی است که سطح آن بهصورت برجسته طراحی شده تا خاصیت ضد لغزش پیدا کند. این ورقها معمولاً در مکانهایی که نیاز به سطحی مقاوم و ایمن در برابر لغزش است، استفاده میشوند. ورق آجدار چیست؟ ورق آجدار به ورقی گفته میشود که دارای سطحی با الگوهای برجسته یا آجدار است که باعث میشود کفپوشها یا سطوح دیگر از آنها لغزنده نشوند. این ورقها در صنایع مختلف مانند ساخت پلها، پلهها، سکوها و سایر سازههای صنعتی بهکار میروند، جایی که ایمنی اهمیت زیادی دارد.
کاربرد ورق آجدار
اصلیترین کاربرد ورق فولادی آجدار، ایجاد اصطکاک است اما با توجه به محل قرارگیری ورقها، از ورقهای فولادی سیاه یا روغنی برای ساخت آنها استفاده میشود و به دو شکل کلاف یا شیت در بازار عرضه میشوند.
احتمالاً کاربرد ورق آجدار را در پلههای پل عابر پیاده یا کف اتوبوس و مترو زیاد دیدهاید اما در عرشه کشتیها و پلههای اضطراری هم از همین ورقها استفاده میشود. این ورقها همچنین در کف کامیونها یا سطوح دستگاههای صنعتی به کار میروند.
- کف عرشه کشتیها
- پلههای اضطراری
- کف پلهای عابر پیاده
- کف اتاق کامیونها یا وانتها
- سطوح دستگاههای صنعتی
مزایا و معایب انواع ورق آجدار
از مهمترین مزایا و چالشهای استفاده از ورق آجدار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مزایا | معایب |
---|---|
مقاوم در برابر لغزش، مناسب برای سطوح پرتردد | وزن بالا و حملونقل سختتر نسبت به ورقهای ساده |
استحکام بالا و طول عمر طولانی | هزینه بالاتر به دلیل فرآیند تولید خاص |
قابلیت جوشکاری و خمکاری | احتمال فرسایش سطحی در محیطهای خورنده |
ورق ضد سایش
ورق ضد سایش یکی از انواع ورقهای فولادی است که بهطور خاص برای مقاوم بودن در برابر سایش و اصطکاک طراحی میشود. این ورقها معمولاً از آلیاژهای خاصی تولید میشوند که باعث میشود در شرایط سخت، مانند استفاده در صنایع معدنی یا ماشینآلات سنگین، دوام بالاتری داشته باشند. ورق ضد سایش چیست؟ ورق ضد سایش به ورقی گفته میشود که با استفاده از ترکیبات خاصی در ساخت آن، مقاومت زیادی در برابر سایش و خوردگی پیدا میکند. این ورقها بهطور عمده در ساخت تجهیزات معدنی، حملونقل، لودرها و دستگاههایی که با سایش زیاد مواجه هستند، کاربرد دارند.
ورق پانچ
ورق پانچ یکی از انواع ورقهای فلزی است که با استفاده از دستگاههای مخصوص، بر روی آن حفرههایی ایجاد میشود. این فرآیند باعث میشود که ورق سبکتر شده و به راحتی برای کاربردهای مختلف استفاده شود. ورق پانچ چیست؟ ورق پانچ به ورقی گفته میشود که در آن تعدادی حفره یا سوراخ بهصورت منظم یا تصادفی بهوسیله دستگاه پانچ روی سطح آن ایجاد شده است. این ورقها به دلیل ویژگیهایی مثل عبور هوا یا نور از آنها، در صنایع مختلفی مانند ساخت سقفهای کاذب، پارتیشنبندی، نماهای ساختمانها و تجهیزات تهویه کاربرد دارند.
ورق قلع اندود
این نوع ورق فولادی یکی از آشناترین ورقها نزد عموم مردم هستند؛ چرا که استفاده بسیاری زیادی از آنها جهت تولید ظروف مواد غذایی وجود دارد. اما علت کاربرد صنعت بسته بندی غذایی این ورق فولادی چیست؟ ورقهای قلع اندود در دسته ورقهای پایه روغنی قرار میگیرند و در اصطلاح عامیانه به انها حلب هم گفته میشود. برای تولید این ورقها یک لایه قلع بر روی ورق روغنی قرار میدهند تا خاصیت ضد زنگ زدگی و ضد خوردگی پیدا کند.
در واقع روش ساخت ورقهای قلع اندود شباهت زیادی به تولید ورقهای گالوانیزه دارد. اما نکته مهم این جا است که قلع خاصیت ضد خوردگی بیشتر نسبت به روی دارد، بنابراین در محیطهای اسیدی هم میتوان از آن استفاده نمود.
کاربردهای ورق قلع اندود
اگر بخواهیم به این موضوع بپردازیم که کاربرد این نوع ورق آهنی چیست، همانطور که اشاره کردیم میتوان به راحتی گفت یکی از مهمترین موارد مصرف ورقهای قلع اندود در صنایع بسته بندی مواد غذایی است. اما علاوه بر این صنعت استفادههای دیگری هم از این ورقها میشود. تعدادی از رایجترین کاربردهای ورق قلع اندود شامل موارد زیر هستند:
- ساخت وسایل آشپزخانه
- بردها و قطعات الکترونیکی
- ظروف مواد غذایی مانند روغن، کنسرو و غیره
- ظروف برخی نوشیدنیها مانند نوشابه و انرژیزا
- ساخت پوستههای مناسب برای فیلتر روغنها
- تولید قطعات خودرو
ورق استنلس استیل
برای بررسی این موضوع که چرا ورق استنلس استیل یکی از محبوبترین انواع ورق فولادی چیست، میتوان به این اشاره داشت و کاربرد ورق فولادی استنلس استیل را در لوازم خانگی، آسانسور ساختمانها، دکوراسیون ساختمانهای اداری و مسکونی و بسیاری از جاهایی که زیبایی فلز مهم بوده است دیدهاید. ورق استنلس استیل نیز در برابر رطوبت و اکسیداسیون مقاوم است و به همین دلیل کاربرد منحصر به فردی دارد.
کاربرد ورق استنلس استیل
- سری ۳۰۰ ورقهای استنلس ضدزنگ هستند. برای ضدزنگ کردن این ورقها از عنصر کروم استفاده میشود.
- سری ۴۰۰ این ورقها نیز به دلیل خاصیت جوشپذیری و مقاومت بالا در برابر خوردگی بسیار پرکاربرد هستند. از گریدهای مختلف این ورقها برای ساخت وسایل روزمره، اگزوز خودرو، وسایل دکوراسیون منزل و قاشق و چنگال استفاده میشود.
- از ویژگیهای کلی ورقهای استنلس استیل میتوان به ظاهر زیبا، مقاومت در برابر خوردگی، قابلیت جوشکاری و ضدزنگ بودن اشاره کرد. این ویژگیها باعث میشود از این ورقها در آسانسورسازی، صنایع غذایی، کشتیسازی، هواپیماسازی و ساخت لوازم منزل استفاده شود.
گریتینگ
گریتینگ یکی از سازههای فلزی است که عمدتاً بهعنوان یک سطح مشبک برای عبور هوا، آب یا حتی مواد دیگر استفاده میشود. این سازهها معمولاً از فولاد، آلومینیوم یا فولاد ضد زنگ ساخته میشوند و در محیطهایی که نیاز به مقاومت در برابر فشار و سایش دارند، کاربرد دارند. گریتینگ چیست؟ گریتینگ به سازهای گفته میشود که از شبکهای از میلههای فلزی یا پلاستیکی تشکیل شده است و برای ایجاد سطوح مشبک استفاده میشود. گریتینگها در صنایع مختلف مانند صنایع نفت و گاز، ساختمانی، برق و حملونقل بهکار میروند و بهویژه در سکوها، پلهها و راهپلهها کاربرد دارند.
مزایا و معایب انواع ورق استیل
از مهمترین مزایا و چالشهای استفاده از ورق استیل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مزایا | معایب |
---|---|
مقاومت بالا در برابر خوردگی و زنگزدگی | هزینه اولیه نسبتاً بالا |
طول عمر و استحکام بالا | وزن نسبتاً سنگین |
قابلیت بازیافت و سازگار با محیط زیست | نیاز به مراقبت برای جلوگیری از لکه و خش |
سطح زیبا و جذاب، مناسب برای کاربردهای دکوراتیو |
استانداردهای ورق فولادی
انواع مختلف ورق فولادی به استانداردها و مشخصات خاصی پایبند هستند که برای انتخاب محصول مناسب بسیار اهمیت دارند. از جداول استاندارد موجود، خریداران میتوانند مشخصات مورد نیاز خود را تعیین کنند. در معرفی استانداردهای ورقهای فولادی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- ورق سیاه:
- SPHT4 , SPHT3 , SPHT2 , SPHT1: برای مصارف صنعتی با نیاز به سختی بالا
- ST37: برای استفاده در صنعت ساختمان
- ورق گالوانیزه:
- بسته به استاندارد ورق روغنی، میتواند متفاوت باشد ولی معمولاً برای مصارف خاصی مورد استفاده قرار میگیرد.
- ورق رنگی:
- همچنین، استانداردهای آن نیز بستگی به استاندارد ورق روغنی دارد.
- ورق روغنی:
- ST 12: برای مصارف روزمره
- ST 13: برای استفادههای نیمه کششی
- ST 14: برای کاربردهایی که نیاز به کشش بالا دارند
- ورق اسید شویی:
- NVA , GRA: برای صنایع کشتیسازی
- SAPH: مناسب برای تولید قطعات خودرو
- GRB , X42-46-56: برای لولههای نفت و گاز
- ورق قلع اندود:
- معمولاً از استاندارد ST12 برای تولید آنها استفاده میشود.
استفاده از استانداردهای مناسب، اطمینان بخش کاربران در انتخاب ورقهای فولادی است.
برترین کارخانه های تولیدکننده ورق آهنی
ورق آهنی، یکی از مواد پرکاربرد در صنعت ساخت و ساز و تولیدات صنعتی است. ایران از دارایان بازاری فعال در این زمینه میباشد که به دلیل وجود تعداد زیادی کارخانه تولیدکننده، انتخاب میان برندها و کیفیتهای مختلف ورق آهنی متنوع است. انتخاب تولیدکننده مناسب بر اساس نیاز و حساسیت پروژه امری حیاتی است. در اینجا به برترین کارخانههای تولیدکننده ورق آهنی در ایران اشاره خواهیم کرد:
- فولاد مبارکه اصفهان: این کارخانه به عنوان مهمترین مرجع تامین و تولید انواع ورق فولادی در ایران شناخته میشود. تجهیزات پیشرفته و رعایت استانداردهای بالایی، باعث تولید محصولات با کیفیت بسیار بالا توسط این کارخانه میشود.
- فولاد اکسین خوزستان: تمرکز اصلی این کارخانه بر روی تولید ورق سیاه است و محصولات آن با کیفیت بالا و ابعاد متنوعی تولید میشوند.
- فولاد کاویان اهواز: یکی از برترین تولیدکنندگان ورق فولادی در کشور که محصولات با استانداردهای بینالمللی و کیفیت بالا تولید میکند.
- فولاد سبا: این کارخانه با سابقه درخشان خود، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان ورق سیاه با سایزهای مختلف در ایران است.
- فولاد گیلان: تولیدکننده ورق سیاه با کیفیت بالا و قیمت مناسب که به عنوان یکی از برترین کارخانههای تولیدکننده ورق آهنی در ایران شناخته میشود.
با توجه به اینکه انتخاب کارخانه مناسب برای تأمین ورق آهنی برای پروژههای صنعتی و ساختمانی بسیار اهمیت دارد، در نظر گرفتن کیفیت، استانداردها و قیمت محصولات مختلف این کارخانهها و مقایسه تولیدات آنها به شما در انتخاب بهترین تولید کننده برای پروژهها از اهمیت بالایی برخوردار است.
قیمت ورق فولادی
حالا که با انواع ورق آهنی آشنا شدیم، بهتری است بدانیم عوامل موثر در قیمت انواع ورق فولادی چیست؟ خرید ورق فولادی با توجه به عوامل مختلف مانند روش تولید، ضخامت، وارداتی یا داخلی بودن، رنگ ، کارخانه تولیدکننده و … متفاوت خواهد بود. از این رو قیمت ورق را باید در دسته های مختلف ورق روغنی، ورق گالوانیزه، ورق رنگی و با توجه به کاربرد ورق فولادی مورد بررسی و ارزیابی قرار داد.
فاکتورهای زیادی مانند روش تولید، ضخامت، وارداتی یا داخلی بودن و رنگ در تعیین قیمت ورقهای فولادی تاثیرگذار هستند که هر کدام را بهاختصار شرح میدهیم:
- روش تولید: هر چه روش تولید ورق فولادی پیچیدهتر و پر زحمتتر باشد، طبیعتاً کیفیت و قیمت نهایی نیز بالاتر است. مثلاً میتوانیم به تفاوت قیمت ورق سرد و گرم اشاره کنیم که دقیقاً به دلیل پیچیدهتر بودن مراحل ساخت پلیت سرد است.
- ضخامت: ضخامت ورق فولادی یکی از عواملی است که بر قیمت نهایی این محصول تاثیرگذار است. البته این عامل متغیر است و به نوع ورقی که انتخاب میکنید بستگی دارد.
- وارداتی یا داخلی بودن: در اوضاع اقتصادی عادی، قیمت تمامشدۀ ورقهای فولادی تولید داخل کمتر است. اما هنگامی که تورم بالا میرود، دستمزد نیروی انسانی نیز افزایش پیدا میکند و عواملی این چنینی قیمت ورقهای فولادی را افزایش میدهد. همچنین دربارۀ شیتهای فولادی وارداتی باید گفت که هر چه قیمت ارز بالاتر برود، قیمت شیتهای فولادی وارداتی نیز بیشتر میشود. میزان واردات و صادرات نیز بر قیمت این محصول تاثیرگذار است.
- رنگ: ورقهای رنگی هم کیفیت و مقاومت بسیار بالاتری دارند و هم زیباترند و وزن کمی هم دارند. مجموعۀ این موارد قیمت نهایی این نوع از پلیت فولادی را افزایش میدهد. ورقهای فولادی رنگی در مقایسه با انواع بی رنگ این محصول، قیمت بیشتری دارند.
نکات مهم خرید ورق فولادی
برای خرید ورق سیاه، رعایت اصول مربوط به این محصول بسیار حیاتی است تا خرید مناسبی انجام شود و از هر گونه ضرر جلوگیری شود. در ادامه به راهنمای خرید ورق سیاه پیش از سفارش میپردازیم:
- توجه به کارخانه تولید کننده: انتخاب کارخانه تولید کننده ورق سیاه از جمله نکات حائز اهمیت است. کیفیت و مشخصات ورق به طور مستقیم به کارخانه تولید کننده مرتبط است. کارخانههای برتر مانند فولاد مبارکه اصفهان، فولاد کاویان، فولاد اکسین اهواز و مجتمع فولاد گیلان را در نظر بگیرید.
- مشخصات فنی ورق سیاه: آشنایی با مشخصات فنی و استانداردهای تولید ورق سیاه از جمله گامهای اولیه موثر در راهنمای خرید است. این شامل استانداردها و مشخصاتی مانند استاندارد DIN، ضخامت، عرض، جنس، وزن و سایر مشخصات فنی است.
- نوع ورق سیاه: توجه به نوع ورق سیاه نیز بسیار مهم است. ورق سیاه معمولی و ورق سیاه صنعتی از دو نوع متفاوت است که بسته به کاربرد و نیاز، انتخاب میشود.
- قیمت ورق سیاه: در نظر داشته باشید که قیمت ورق سیاه متأثر از عواملی مانند نوسانات بازار، قیمت جهانی فولاد و شرایط اقتصادی است. برای بهینهسازی هزینهها و انتخاب بهترین قیمت، بازار را بهطور مداوم پیگیری کنید.
- خدمات پس از فروش: توجه به خدمات پس از فروش مانند برشکاری، خمکاری و فرمدهی روی ورق سیاه نیز اهمیت دارد. انتخاب یک مرجع با توانایی ارائه خدمات پس از فروش مطلوب نیز حائز اهمیت است.
با رعایت این نکات و راهنمای خرید ورق سیاه، میتوانید خریدی مطمئن و مناسب انجام دهید و از کیفیت و قیمت مناسب برخوردار شوید.
جمع بندی
شاید برای شما سوال باشد اهمیت دلیل آشنایی با انواع ورق فولادی چیست. از آنجا که خرید انواع ورق آهنی با توجه به ساختار و ویژگیهای فنی برای مشتریان سخت است. دریافت مشاوره پیش از ثبت سفارش از اهمیت بالایی برخوردار است. از این رو با توجه به نوسانات بازار فولاد میتوانید برای آگاهی از قیمت دقیق انواع ورق فولادی و یا مشاوره خرید متناسب با کاربرد ورق آهنی آنها با کارشناسان فولادسل از طریق شماره 02174486 تماس بگیرید.
ورقهای فولادی گرم سیاه از دو نوع شمش فولادی ( شمش اسلب و شمش CCM) قابل تولید میباشد . حتی از شمشهای ریختگی در قابل ماسه co2 نیز قابل تولید میباشد ، منتها برای ضخامتهای بیش از 5 میلی میلیمتر .